wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych*** 2 łyżki octu spirytusowego(...)drzwiczkami i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kiedy biszkopt wystygnie, za pomocą foremek wycinamy z niego gwiazdki i przecinamy je, aby móc przełożyć kremem. Do tego przepisu najlepiej piec biszkopt w prostokątnej formie. Nie powinien być za wysoki, aby zachować proporcję z kremem. KREM: Orzechy drobno kroimy oraz ucieramy w moździerzu. Można także przekręcić
Kuchnia od dwojgaDziś pierwsza adwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie. A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane skandynawskimi wypiekami. W tamtejszych rejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie. Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta(...)także będzie dobry :) Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny. Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś mniej straszna się robi ;) Kardamon, wanilia i szafran lub kurkuma...czy to nie brzmi jak jeden z najprzytulniejszych aromatów? ;) Nie czekajcie! Przegońcie chłody pysznymi bułeczkami z waniliowym kremem! Skandynawskie bułeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie! Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :) Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D Składniki na tortownicę(...)włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml
Kuchnia w czekoladziemnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody(...)jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem
CiastkozercySłyszeliście już o marce Amandin, producencie napojów roślinnych i kremów orzechowych? Ja dowiedziałam się o jej istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu innych smaków moją uwagę przykuł napój ryżowy z... truskawkami i bananem! Sama marka powstała w Hiszpanii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Składniki pochodzą z lokalnych upraw położonych w regionie Walencja, w których(...)uwielbiają poznawać nowe smaki. :) Z oferty marki udało mi się dostać: - napój ryżowy z truskawkami i bananem - napój ryżowy z baobabem (!) - napój z orzechów tygrysich - horchatę - krem z orzechów włoskich - krem z migdałów Pierwszy to napój z ryżu z dodatkiem musu z truskawek, banana i syropu z agawy. Przyznam, że napój ryżowy w czystej postaci jak dla mnie (obojętnie jakiej
Poranek na słodkoprzyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było warto. Pierwszy nasz tort w życiu, a jaki udany, pyszny(...)Biszkopt studzimy i gdy ostygnie przecinamy go ostrym nożem w połowie wysokości, aby powstały dwie warstwy, które będą stanowiły spód i wierzch tortu, a pomiędzy nimi będą dwie warstwy kremu przełożone galaretką z winogronami**. Krem - quinoę, 8 wypestkowanych i pokrojonych w kostkę daktyli (2 szt. zostawiamy do przystrojenia tortu), lekko podgrzane mleko kokosowe, miód, łyżkę soku z cytryny i łyżkę
Quinoa Raz!Piękny i smaczny. Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości. Wysoki biszkopt przekroiłam na trzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort(...)dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej upiec biszkopt i do czasu przełożenia przechować na blacie kuchennym. Pamiętajcie, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kremu powinny być mocno schłodzone. SKŁADNIKI BISZKOPT 6 jajek / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM
cool and mintyCzas przygotowania 2 hr Czas gotowania 35 min Czas całkowity 1 hr 35 min Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany(...)wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy
Wędrówki po kuchniupamiętnienia wyścigu kolarskiego Paryż - Brest - Paryż. Kształtem przypomina koło roweru a jego smak to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Chrupkie ciasto ptysiowe, delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy krem i kwaskowe owoce lata... Poezja! Bardzo polecam :-) Ciasto: 125 g mąki pszennej 150 ml wody 60 g masła 3 duże jajka (L) 2 łyżeczki drobnego cukru duża szczypta soli(...)momentu mocnego zrumienienia się ciasta. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Inaczej ciasto nie wyrośnie. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Krem waniliowy (Cr è me P â tissi è re): 250 ml mleka 250 g śmietany kremówki 36% 100 g drobnego cukru 4 duże żółtka (L) 1 laska wanilii 2 łyżki mąki
maniapieczeniaTort mietowo-czekoladowy – wykonany przez DomoweTorty.com Tort czekoladowo-mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie(...)ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 3 łyżki ciemnego kakao 2 czekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych kropelek bądź posiekanej czekolady, lub innych czekoladowych motywów do ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja
Domowe TortyZostały mi białka, więc upiekłam orzechowe bezowe ciastka orzechowe. Ciastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych(...)brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy
codojedzeniamojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na jakiś czas warto zaszaleć. Ciasto składa się z klasycznego ciasta parzonego oraz kremu bawarskiego czyli kremu składającego się z budyniu i ubitej kremówki. Ciasto jest pyszne, mało słodkie, najlepsze następnego dnia. Składniki na blachę(...)złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia, wyjąć z formy. Tak, samo postąpić z drugą częścią ciasta. Nie polecam pieczenia dwóch blatów jednocześnie. Krem bawarski: 600 ml mleka 6 żółtek 75-100 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 laska wanilii 60 g mąki pszennej 200 g śmietany 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki zimnej wody cukier
moj przepis namałe co nie co na poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie wanilii z cytryną jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom :) ..... Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną Składniki: krem cytrynowy kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu waniliowego(...)uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy babeczki bitą śmietaną i karmelową posypką
Projekty ze smakiemJuż niedługo będzie można zajadać się świeżymi warzywami, a na stołach zrobi się kolorowo. Co kojarzy się z wiosną? Oczywiście kolor zielony :) A jak zieleń, to i groszek. Zupa krem z groszku zielonego może być wykonana z świeżego, młodego groszku, osobiście łuskanego – taka jest najlepsza. Ale jeszcze zanim się pojawi, to zupę krem z groszku można także przygotować(...)groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
Pociąg Do KuchniNaszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała w koszu, ale krem… zjadłam go samego, taki był pyszny :D Kwaśny od cytryny i słodkawy od słodzików – po prostu pycha :3 Czekam tylko na okazję żeby zrobić go po raz kolejny(...)babeczek, albo polewę do sernika? A może z kruchą tartą na słodko… pomysłów mam od groma, tylko na który się zdecydować? Chociaż właściwie to nieważne, bo z takim kremem wszystko będzie smaczne ;) Składniki: 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryny) 1/2 szklanki słodzika w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – stąd
Jak gotować i nie zwariować