Mocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem(...)czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy
VioletoweKucharzenieDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 1/3 łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki(...)śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich - 5g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając
Kuchenne Wariacjeidealnie, jeśli nie, dekoracje dobrze jest dołożyć na babeczki dopiero przed podaniem, żeby papier nie miał zbyt dużo czasu, żeby się rozmięknąć. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na krem śmietankowy (Dobrze dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny, żeby krem był bardziej stabilny, ponieważ trzeba będzie go jeszcze zafarbować barwnikiem spożywczym. Barwnik dodajemy pod koniec ubijania kremu, całość wstawiamy do lodówki, żeby(...)stężała.) Wycinamy Księżniczki i obcinamy znaczną część sukienek – widoczna będzie część tylko od pasa w górę. Z tyłu przyczepiamy taśmą klejącą patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków. Krem przekładamy do małych miseczek i dodajemy barwniki spożywcze. Ja użyłam barwników w żelu i w proszku, zdecydowanie odradzam barwniki w płynie ponieważ mogą zbytnio rozcieńczyć krem. Część kremu odkładamy
Ciastkozercygorących malin dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie(...)Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając. Całość zagotować ponownie. Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego
In my kitchenŁatwość, minimalizm, szybkość w przygotowaniu i niezawodny, pyszny smak dzieciństwa. A to wszystko ukryte w waflu, dla niektórych w tzw. andrucie, przełożonym masą, kremem… Niezawodna słodycz. A z kremem o trzech smakach, który Wam dzisiaj zaproponuje, zakochacie się w nim po pierwszym kęsie, i na jednym kawałku się nie skończy. Bardzo Wam polecam. Idealny wafel do popołudniowej herbatki(...)garść rodzynek Mleko, margaryny i cukier zagotowujemy i ściągamy z palnika. Do ciepłego dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone 2 wafle i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem dzielimy na trzy części. Do pierwszej części dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Do trzeciej dodajemy rodzynki i mieszamy. W wersji dla dorosłych rodzynki możemy
Made By Mom And Sonmąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 80 ml zimnej przegotowanej wodydo nasączenia* olejek migdałowy* zimna przegotowana woda* alkohol* barwniki spożywcze: niebieski, zielony(...)olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie
Mix smakuszklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody(...)wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu, ubijamy początkowo na wolnych obrotach, potem przez 2 minuty–na najwyższych. W osobnej misce miksujemy na puch 200g miękkiego masła, które następnie dodajemy
mojewypiekiinietylkokolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA(...)wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy z powrotem do lodówki.Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą
Ostra na SłodkoCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce warstwy(...)gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników- ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku
Smakołyki Berenikiwieloetapowy. Dlatego zwlekałam, ale w końcu się udało. Tort jest zdecydowanie wart zachodu. Wcale nie musicie od razu formować i dekorować go tak jak ja. Czekoladowy biszkopt przełożony tym kremem będzie wspaniałym deserem np. na niedzielę. Jednak postanowiłam tym razem pokazać Wam coś więcej. Torty robię chętnie i zawsze jest to dla mnie wyzwanie. Tym razem było naprawdę spore, biorąc(...)daje radę. Chcecie zobaczyć, jak powstawał mój najbardziej skomplikowany do tej pory tort? Jeśli tak, to zapraszam na przepis i moje instrukcje, jak wykonać go samemu. Biszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis na duży tort, ok. 25 na 40 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę
Ratunku obiadDelikatne, kruche ciasto wypełnione słodkim kajmakiem i kwaśnym dżemem to połączenie, które zachwyci każdego! Czym można wypełnić kruche babeczki? Oprócz kajmaku, kruche babeczki można wypełnić różnorodnymi nadzieniami. Najpopularniejsze to kremy, jak budyń, krem z mascarpone, kremy czekoladowe czy waniliowe. Można również użyć świeżych owoców, dżemów, konfitur oraz bitej śmietany. Dla bardziej wyszukanego smaku, babeczki można napełnić kremem cytrynowym (lemon curd(...)najlepiej! { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Czym można wypełnić kruche babeczki?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Oprócz kajmaku, kruche babeczki można wypełnić różnorodnymi nadzieniami. Najpopularniejsze to kremy, jak budyń, krem z mascarpone, kremy czekoladowe czy waniliowe. Można również użyć świeżych owoców, dżemów, konfitur oraz bitej śmietany. Dla bardziej wyszukanego smaku, babeczki można napełnić kremem cytrynowym (lemon curd
Via Gustobezowe, które nie tylko smakują rewelacyjnie, ale są też tak efektowne, że robią furorę na każdym przyjęciu. W dzisiejszym wpisie zdradzę Wam patent, jak na bazie ubitej śmietanki przygotować kremy, w aż czterech smakach. Dzięki temu nasze beziki zyskają jeszcze na wizerunku, smaku i swojej wyjątkowości. Składniki: * na 24 mini beziki Beza: 12 białek szczypta soli 600g drobnego(...)cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu Krem: 600ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fiksy pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) +3 łyżki cukru 3 łyżki kajmaku 3 łyżki lemon curdu Przepis tutaj (KLIK) Dodatkowo: Do ozdoby: owoce, orzechy, tarta czekolada, listki mięty, jadalne kwiatki itp. MOJA RADA: beziki można upiec dużo wcześniej, można je przechowywać szczelnie zamknięte
Blog z ApetytemPonownie propozycja bezcukrowa, choć z subtelną słodyczą erytrytolu, przełamaną karmelowo - słonawym, aksamitnym kremem. Sernik banalnie prosty, rozpływający się w ustach i absolutnie bezgrzeszny, jak krem orzeszkowy wykorzystany we wierzchniej warstwie. Dwa minione poranki spędziłam już w jego towarzystwie, w duecie z filiżanką kawy. Umila te chwile zbierania sił na całodniowe działanie. Każdy z ostatnich poranków(...)kwaśnej śmietany 18 % Kremowa warstwa orzeszkowo - karmelowa: 200 gram serka śmietankowego - u mnie Łaciaty 2 pełne łyżki kremowego jogurtu greckiego 1 pełna łyżka erytrytolu 3 łyżki kremu orzeszkowego - u mnie Krem Bezkarny 100 % keto - Słony karmel z Podketo.pl ( można wykorzystać również ulubione, dobre masło orzechowe ) Wykonanie: Spód migdałowy: Mąkę migdałową łączymy z erytrytolem, solą, proszkiem
Kronika Piekarnikaktóre możesz potraktować zarówno jako deser, ale także jako posiłek. Z czego składa się ten deser LION? Deserek składa się z kilku warstw – są to: pokruszone herbatniki twarogowy krem toffi twarogowy krem czekoladowy czekolada z ekspandowaną pszenicą Dokładny przepis znajdziesz poniżej. PRZEPIS NA DESER LION Mini serniczki Lion w słoiczkach Via Gusto Mini serniczki inspirowane batonami Lion. Zobacz przepis(...)słoiczkach wymienionych w rankingu naczyń francuskiego producenta La Rochere. Deserowe… Drukuj Proporcje na: 2 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 40 g herbatników Składniki na krem sernikowy z kajmakiem: 60 g twarogu półtłustego 50 g kajmaku Składniki na krem sernikowy z kakao: 140 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka kakao 50 g cukru pudru (lub innego
Via Gusto