Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki
Pudełko rozmaitościWykwintne i bardzo pyszne ciasto. Makowy wilgotny blat, warstwa wiśniowej frużeliny, biszkopty nasączone w kawie pomiędzy dwoma kremami . Całość komponuje się wyśmienicie i smakuje po ukrojeniu niczym najlepszy tort. Wykonanie nie jest jakieś mocno czasochłonne a smak wciągający! Bardzo polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna(...)jajka 17 dag suchego mielonego maku 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Krem czekoladowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu
Wanilia i Kardamonszklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 70g masła 30g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% Krem Oreo: 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 30 lub 36% 40g ciasteczek Oreo 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów 4-5 łyżek dżemu lub konfitury z wiśni lub malin(...)ciasta umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą *** *** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny *** *** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem *** *** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem
Blog z ApetytemTort dla tych którzy lubią się zdrowo odżywiać lub z jakiegoś innego powodu nie jedzą glutenu i laktozy. Migdałowy biszkopt z kremem czekoladowym na bazie kaszy jaglanej. Dla przełamania smaku wzbogacony frużeliną malinową. Proporcje na biszkopt do jednego przełożenia jeżeli chcemy dwa przełożenia to należy upiec dwa biszkopty. Średnica 19 cm Biszkopt 3 jajka M 50 gramów(...)mąki migdałowej 40 gramów mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru ksylitol 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bez glutenu Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 1 szklanka kaszy jaglanej(szklanka 250 ml) 450 ml zimnej wody 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru ksylitol 2 łyżki płynnego miodu sok z połowy małej cytryny 3 banany Frużelina około 150- 200 gramów
Andzia PichciKruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką, to wyborne połączenie smaków. Słodki krem, kruchy spód i chrupiąca posypka z pistacji. Dla mnie i moich znajomych coś cudownego. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście pistacji do słodkich deserów, to koniecznie spróbujcie(...)lekko słonawy smak doskonale komponuje się ze słodkim kremem i nadaje całości charakteru. To taka przysłowiowa kropka nad i. Choć… pistacje kochamy też od tak, jako przekąskę. Ile by ich nie było tylko znika u mnie w mgnieniu oka. Zwłaszcza jak zauważy je mój mąż Gdzie kupić dobrej jakości pistacje? Jeśli szukacie dobrej jakości pistacji, to koniecznie zajrzyjcie
Słodkie okruszkiRurki z kremem. Małe , słodkie co nieco :). Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła :). Niestety, są dość pracochłonne, dlatego same rurki warto upiec dużo wcześniej niż planujemy je podać. Można to zrobić nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem, a upieczone i wystudzone rurki zamknąć w szczelnym pojemniku. Potem tylko robimy krem, nadziewamy i możemy częstować gości :). Ja do swoich rurek(...)wykonałam krem budyniowo - śmietankowy, czyli budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, delikatny, nie tak ciężki jak krem budyniowo - maślany. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek taki krem jest w sam raz. Choć oczywiście każdy może wykonać swój ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :). Przepis na około
Opowieści z piekarnikacoś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając wielkich umiejętności w kuchni. Satysfakcja z samodzielnie upieczonego tortu gwarantowana. Jest to dosyć tradycyjny przepis z kremem bazującym na maśle i margarynie. Wyszedł naprawdę smaczny. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował przygotować tortu samemu to nie ma się czego obawiać. Ilość składników pasuje idealnie do małej tortownicy o średnicy(...)tort możecie oczywiście przemnożyć liczbę składników np. razy dwa. Składniki Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml wódki Krem: 2 jajka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce
Programista w kuchnisłodki konkurs pt. Cukier z głową na portalu Durszak.pl A że Cukier Królewski , to i królewski musiał być tort. 2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami. Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam(...)szczypta BISZKOPT ORZECHOWY: * zmielone orzechy laskowe – 80 g * jajko – 3 szt * cukier puder Królewski – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ: * masa kajmakowa – 2 czubate łyżki * prażynki do tortów – 1 garść * mascarpone – 100 g * śmietana 36% – 50 g * cukier puder Królewski – 1 czubata łyżka * żelatyna
Ostra na Słodkotruskawkami, jednakże wyśmienicie będzie smakował również z innymi owocami. Biszkopt w kształcie serca (22*22cm) 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek wody 130 g cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone Krem śmietanowy: 700 ml śmietany kremówki 125 g serka(...)biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 4 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem truskawkowy: Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut
VioletoweKucharzenieRurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z kremem wychodzę wam na przeciw Zabrzmiało jak całkiem niezły slogan reklamowy A tak na poważnie to rurki chciałam zrobić już wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek(...)jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu po prostu bitą śmietanę. Orzeszki podprażyłam na patelni i gotowe Rurki wyszły przepyszne. Zrobiłam dużo za dużo kremu, więc spodziewajcie się kolejnego wpisu z jakimś cytrynowym kremem, ponieważ mam zamiar go wykorzystać do samego końca. Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski
RelaxtimeWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy(...)żeby dobrze się kroiło. Dokładny opis jak naszykować biszkopt znajdziecie w TYM WPISIE . Gotowy, upieczony, wystudzony i wycięty z formy biszkopt na drugi dzień kroimy na trzy poziomy. KREM Lodowato zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, jednocześnie uważając żeby nie przebić jej na masło – zacznie puszczać wodę i będziecie mogli ją co najwyżej rozsmarować na chlebie. Do ubitej śmietany
Karo in the KitchenBawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem truskawkowym. Truskawki i szampan(...)blatów biszkoptowych. Dla mnie to było nie lada wyzwanie, do którego od dawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować. Właśnie bardzo ciekawy krem z dodatkiem szampana polecam Waszej uwadze, jest w smaku mocno alkoholowy, niestety tylko dla dorosłych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki(...)kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu
CiastkozercyJuż kilka tygodni temu naszła mnie ochota na zrobienie kremu mlecznego, ale nie wiedziałam wtedy, jak dobrze go zrobić. Aż trafiłam na przepis pani Doroty z mojewypieki.com . Sugerując się komentarzami pod tym wspaniałym przepisem zmniejszyłam odrobinę ilość cukru - dałam 4,5 łyżki, ale trochę to było za dużo. Następnym razem dam 2-3 łyżki. Jednak krem był pyszny, może(...)sobie, ale w połączeniu z czekoladą, wiórkami kokosowymi i waflami - super sprawa! Smakowało mi podobnie jak dostępne w wielu sklepach trójkąty z wafli z kremem, ale o niebo lepsze i przynajmniej wiem, co jest w środku. Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka
Anioszek w kuchni