Przepis na orange curd , czyli pomarańczowy krem do kremów, lodów, owoców i deserów. Do wszelkiego rodzaju pieczywa, naleśników i chałki. Babeczek i tart, biszkoptów i pierników, ciast, ciasteczek i bez. Jak zrobić taki pomarańczowy krem orange curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz(...)się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORANGE CURD - krem pomarańczowy SKŁADNIKI: sok z pomarańczy (100 ml.) sok z cytryny (30 ml.) 2 jajka ( rozmiaru L) 3 żółtka (rozmiaru L) skórka otarta z 2 duzych pomarańczy cukier (100 g) masło (150 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do rondelka wlewamy 1 szkl. wody
RITA food channeltort na Sylwestra przełożyłam nawet trzema masami. Każda masa jest inna w smaku. Znajdziecie tu popularny w moich wypiekach curd z marakui oraz malinowy mus . Poza tym ukręciłam pyszny krem bezowo czekoladowy . Cudowne smaki, które tworzą świetną, smakową eksplozję. Wylizałam wszystkie miski! He, he… Nie wiem czy jeszcze będę miała ochotę na jakiekolwiek ciasto przez najbliższe dni. Jest(...)wszystkim smakował. Dzisiaj ze spokojem zjadłam ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem. Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny smak świetnie balansuje krem bezowo czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu. Tort na Sylwestra 16 porcji Składniki: Biszkopt
codojedzeniaciut za słodki . W moim przepisie ta słodycz jest świetnie przytłumiona przez odrobinę soku z cytryny . W oryginalnym przepisie zawarty był również dodatek cukru. Jeśli chodzi o musy lub kremy, ja zawsze cukru dodaje do smaku. Tutaj cukier był nie potrzebny. Kompozycje smakowe z mango. Do musu z mango pasuje praktycznie każdy rodzaj biszkoptu , wszytko zależy od tego jaki efekt(...)chcemy osiągnąć. Innymi owocami , musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym. Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych . Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache . Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie jak: mango z alkoholowym Prosecco
SmartBake.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z pora – Kiedy pierwszy raz spróbowałem tę zupę nie mogłem uwierzyć, że tak prosta i szybka potrawa może być tak dobra i przecież z pora którego kiedyś średnio lubiłem a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiam przepis na tą pyszną zupę: Zupa krem z pora Składniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula(...)Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora Przygotowanie: Pora obieramy, zostawiamy tylko białą część, dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Aby zupa
Księga-SmakuZrobiłam go z okazji urodzin brata. Tort zrobiłam w stylizacji pszczelarskiej,ponieważ brat jest pszczelarzem :) Tort składa się z dwóch rodzajów ciasta-biszkoptu oraz spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl(...)mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 2 łyżki mąki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego barwnik spożywczy żółty w proszku 300g masła lub margaryny SPODY MIODOWE 100g masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 4 łyżki miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWyczekiwane bardziej niż święta ciasto oreo z tym cudownym kremem, to czasochłonne aczkolwiek bardzo proste do przygotowania ciasto. Ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła(...)mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy
Kuba Gotujewiem, że ten tort jeszcze nie raz u mnie zagości ;). Biszkopt: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 140 g cukru Krem śmietankowo - limonkowy: 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 500 g serka mascarpone, schłodzonego 5 - 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych świeżo wyciśnięty(...)formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem śmietankowo - limonkowy: Schłodzoną śmietankę oraz schłodzony serek mascarpone umieścić w naczyniu wraz z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu ( krem nie powinien
Opowieści z piekarnikainspirowany przepisem na TORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania ) 400 ml śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru(...)formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w naczyniu ( można najpierw chwilkę rozmiksować sam serek ). Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu
Opowieści z piekarnikajego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny tort dla prawdziwych łasuchów, ponieważ za sprawą dużej ilości czekolady jest naprawdę słodki, ale niesamowicie pyszny. Przepis na kremy podpatrzony tutaj . Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 2 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek ciepłej wody 15 łyżek oleju 3-4 łyżki(...)kakao Krem z białą czekoladą: 250g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Krem z mleczną czekoladą: 400g mlecznej czekolady 600 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Do dekoracji słodycze Kinder. Dzień wcześniej wieczorem przygotować podstawy kremów. Białą czekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej
kuchnia doskidekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście) :) Tort miał być jagodowy, a na torcie miał być lis. Do dekoracji użyłam błyszczącej polewy mirror glaze w wersji z czekoladą deserową, oraz kremu buttercream frosting. Jeśli zaglądacie na mojego bloga, pewnie zauważyliście, że ostatnio to mój ulubiony sposób na dekorację. Błyszcząca polewa jest bardzo dekoracyjna, a przy tym łatwo się kroi, natomiast krem(...)polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki. Tort lis - pomysł na dekorację Składniki na krem maślany (buttercream frosting): 2 białka z dużych jaj 160 g cukru pudru 40 ml wody 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie 220 g miękkiego masła
Trzeci talerzprzedstawię Wam co powinno być lepiej zrobione, i jak następnym razem takich błędów uniknąć. Torcik truskawkowy to szybki torcik z truskawkami i bitą śmietaną w środku, na zewnątrz z kremem, który pozostał mi po ostatnim torcie . Pierwsza rzecz którą wypróbowałam: Krem na bezie szwajcarskiej można użyć ponownie w ciągu trzy dni. Należy przechowywać go w lodówce w szczelnie(...)dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Krem do przełożenia 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem na puszysty krem- nie ubijajcie za długo, bo zrobi się
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktaki trochę inny, więc poszalałam. Skutek taki jak widać. Wszystkim bardzo się podobał i smakował tak bardzo, że nie pozostała nawet odrobina. Tradycyjne jasne biszkopty. Przełożony kremem z pomarańczową galaretką i frużelin wiśniową. Lekki owocowy - właśnie taki miał być. Biszkopt o średnicy 20 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Można upiec w trzech osobnych foremkach. Przepis na biszkopt(...)minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Krem pomarańczowy 2 galaretki pomarańczowe 750 g śmietany kremówki 200 ml wody Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu) Wystudzić, ale nie dopuść aby stężała. Śmietanę zacząć ubijać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy- nie pomyślałam jak zaczęłam piec bezowe blaty, że przecież nie przełożę kremem w sobotę, by na niedzielę był gotowy, bo blaty tak nasiąkną, że zrobi się jedna wielka papka. Dlatego krem jest najzwyczajniejszy, na kremówce, z mascarpone i jagodami ze słoiczka. Na przygotowanie(...)tortu "do końca" miałam w niedzielę mało czasu, więc i dekoracja skromna i nie powala ;) Przełamałam się też i postanowiłam spróbować przygotować krem w Tefal Companion . Pamiętacie jak pisałam Wam nie tak dawno o tej nieszczęsnej śmietanie... ? No to tym razem obeszło się bez przygód. Mało tego- wszystkie składniki na masę (no dobra, prócz jagód) wrzuciłam do misy, włączyłam
Kuchnia w czekoladzieWyczekiwane bardziej niż święta ciasto oreo z tym cudownym kremem, to czasochłonne aczkolwiek bardzo proste do przygotowania ciasto. Ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła(...)mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy
Kuba GotujePuszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)kwiatków, które „zdobiły” wierzch tortu Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 750 g serka mascarpone 500 g kajmaku (masa krówkowa) 400 g śmietany kremówki 30% Krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru
Oryginalny smak