Jutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych, dobrych szczególnie dla dzieci, które za rybą w jej naturalnej postaci nie zawsze przepadają. To moja wersja śląskich karminadli w rybnej odsłonie. Przepis możecie zobaczyć także w ostatnim wydaniu Maszketów . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotleciki z ryżu są uniwersalną wersją kotletów do których możemy dodać to co akurat mamy w lodówce. Ja swoje zrobiłam z dodatkiem marchewki, żółtego sera, chudego boczku, ostrych ziarenek no i oczywiście ryżu. Możemy podać je np. z frytkami, ulubioną surówką i sosami. Ja zrobiłam
Marta GotujeKotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki: 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 łyżka majonezu
Amatorka kuchennaDelikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek.Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników.Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe.Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki:1,5 kg schabu bez kości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde jabłka;Świeżo zmielony
Gospodyni MiejskaKiszona kapusta zasmażana...Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego.Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami.Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność.Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;4 średnie, białe cebule;100g boczku;3 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;5 ziaren pieprzu;3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę;Olej/oliwa do smażenia;Pieprz zmielony;Sól.Sposób
Gospodyni Miejskamarynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie kotlety panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Moje domowe kucharzeniestołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju
Moje domowe kucharzeniekoniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony[ ja smażyłam we frytkownicy
Moje domowe kucharzeniemanną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy
I tu będę miała takie techrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
WojnaNaSmaki.plszklanek wody Modra kapusta - jak zrobić? Z kapusty oderwij wierzchnie, odstające liście (zepsute również). Kapustę podziel na 4 części (ja użyłam 3/4 główki, 1/4 wykorzystałam do kotletów), każdą ćwiartkę poszatkuj, odcinając twardy głąb. Poszatkowaną kapustę umieść na sicie i dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż wypłukaną kapustę do większego garnka, zalej ok. 4 szklankami wody. Gotuj
Moje QulinariaDOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex Składniki 2 kotlety schabowe p 150 g 200 g makaronu soba 4 dymki 1 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżki przyprawy 5 smaków 2 łyżki jagód goji
R'n'G Kitchenumieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut
Kolizje SmakówSpostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę
greenscarfkości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów. Zwiń
Pasje Jolki