Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 337wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni
Smaki Edyty
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 191ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy
My Culinary Art
MIELONE Z INDYKA 208majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.Efekt... poniżej...a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj
Walijskie Pichcenie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 220Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :)Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec
Walijskie Pichcenie
POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK 182wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie
Walijskie Pichcenie
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 201sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy
Walijskie Pichcenie
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 245wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem
Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 448Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są jakby nie patrzeć trochę pracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie
Walijskie Pichcenie
ZDROWE KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ 298natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy
Walijskie Pichcenie
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 240zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości 100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule sól, pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany jedna
Walijskie Pichcenie
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 224dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe
Walijskie Pichcenie
MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ 328tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :) Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) Polecam gorąco! Składniki: 600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko sól
Walijskie Pichcenie
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 190wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być
Malinowe Pocałunki
mielone z cebulką i pomidorem na obiad... 226odciśniętą z wody, pieprzem , jarzynką kucharka dodać drobno posiekaną cebulę z pomidorem bez skórki, koperek i wymieszać wszystko wsypać tartej bułki jeśli masa jest za luźna i wymieszać, formować kotlety mielone i smażyć na oleju na rumiano z obu stron usmażone przykryć pokrywka i dusić z 3 minuty na średnim ogniu podać z ziemniakami i np. mizerią na jogurcie.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
roladki schabowe mielonym z ryżem i grill barbecue nadziane... 249Składniki: 5 porcji schab bez kości, - w opisie farsz, 1 szklanka olej rzepakowy, 2 sztuki jajka, 3 łyżki mąka pszennaumyte i osuszone kotlety schabowe dość cienko rozbić FARSZ: 10 dag mielonego mięsa drobiowego, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, posiekany pomidor, cebulka, 1 łyżeczka grill barbecue Royal Brand, natka pietruszki, żółtko, jarzynka kucharka = wszystko dobrze wymieszać nałożyć łyżkę farszu na schab
W Mojej Kuchni Lubię