domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść
FitKotbułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikbudyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi. ciasto: 8 białek 4 żółtka 100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła
Kolorowa kuchnia Elkistołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw
Garniec Magalieobiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam do nich kaszy jaglanej firmy Lestello . Dodałam banany, mleczko kokosowe. Wyszło bez glutenu, lekko, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikżeby zbyt mocno zbrązowiało. Dodać posiekaną chilli, dynię, kostkę rosołową, kurkumę,gałkę muszkotałową, potarty imbir. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszce 15 minut. Wlać mleczko kokosowe, ponownie doprawić. Chwilkę jeszcze pogotować. Ostrość zupy zależy od Was, jak lubicie bardzo ostrą to dodajcie jedną chilli więcej. Zmiksować zupę dokładnie, w razie potrzeby przelać przez sitko. Zupa
Kuchnia Pokoleńpiersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka melasy trzcinowej 2 łyżki oleju kokosowego sok z połowy pomarańczy W naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Czyste mięso mocno dziurawimy widelcem, to nam skróci czas marynowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rozgrzewamy patelnię
Dieta moja pasjapikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić i wyrobić z jajkiem. Następnie
Dieta moja pasjazależności od formy jakiej użyjemy może ono potrzebować mniej czasu na upieczenie. Moja forma miała średnicę 20 centymetrów, więc uniwersalny rozmiar. Ja ostatnio podałam to ciasto z lodami kokosowymi. Smakowało obłędnie Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksmąki kasztanowej ekologicznej 85 g ksylitolu 1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 2 żółtka 35 g mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżki mleka 50 g masła 60 g oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
FitKotprawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;) Składniki: 5 jajek 250 g masła 250 g cukru 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze
Ciastkozercyprzekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Nic prostszego :) Wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do miseczki (takiej, która wytrzyma grzanie w mikrofali - odradzam kamionki
Chocolate Muffin BlogCzasem tylko tyle trzeba, aby poniedziałkowy poranek nie był taki straszny jak go malują :) Zamiast serka wiejskiego możecie wykorzystać serek homogenizowany lub jogurt :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka kropelka aromatu waniliowego Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i mleko. Wylać na rozgrzaną patelnię
Chocolate Muffin BlogTakie ciasteczka to bardzo zdrowa i wartościowa przekąska 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suszonej żurawiny 10 szt suszonych daktyli 2 ły ż ki jagód goji 125 g masła 3 łyżki miodu Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać. Masło roztopić
Kolorowa kuchnia ElkiTaka mała słodka przekąska Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich. masa biała: 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 3 łyżki wody 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli W rondelku roztopić masło i cukier,dodać
Kolorowa kuchnia Elki