kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:14/127)

Kartacze lub pyzy z mięsem 195

kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków  100 g mąki pszennej(...)ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje. Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą,  wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą

W kuchennym oknie Ewy
Szare kluski 35

każdym regionie kraju nazywane są inaczej. Czasami szare kluski, czasami kluski żelazne, czasami pyzy, czasami kluski ziemniaczane i wiele, wiele innych nazw. Napiszcie proszę jak to jest w Waszym regionie? jak je nazywacie. Moje dzisiejsze to ziemniaki i mąka, czasami dodaję jej mniej, czasami więcej, czasami też mieszam ziemniaki surowe i ugotowane. Dużo(...)zapraszam na taką wersję, ziemniaki, jajo, mąka i sól. Jako omasta cebulka w kosteczkę i boczuś, pachnący, pyszny. Polecam zróbcie i takie szybkie kluchy, niech się brzuszek cieszy. Szare kluski - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka 314

Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki..Składniki:1 kg ziemniaków1,5 szklanki mąki 2 jajkasól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka(...)Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko odgrzane na patelni

prawdziwe jedzenie
Knedle ze śliwkami 72

Knedle ze śliwkami to kluski ziemniaczane ze śliwką w środku. Knedle szykujemy z ugotowanych ziemniaków, które należy przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Potrzebne będzie jeszcze jajko, trochę mąki oraz śliwki węgierki. Jak widać lista zakupów jest krótka, składniki ogólnodostępne, wykonanie proste, a danie nieziemsko pyszne. Knedle ze śliwkami podaję z podsmażoną na maśle(...)Polecam i zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na knedle ze śliwkami: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko około 300 g śliwek węgierek sól szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić

Gotuj z Prezesem
Aksamitna zupa krem z dyni z kluskami kokosowymi 29

tradycyjna zupa krem z dyni dla dużych i małych. Stary sprawdzony przepis na zupę dyniową z kluseczkami w nowej wersji. I dla odmiany nie będą to kluski lane, kluski ziemniaczane, ale kokosowe kluseczki kładzione. Leniwe kluseczki kokosowe to znakomity dodatek do zupy dyniowej. Taka zupa bez mięsa mniej lub bardziej doprawiona imbirem, goździkami czy kurkumą(...)fanów starych przepisów. I choć przepis na taką zupę dyniową to niedościgniony wzorzec, zawsze możemy spróbować stworzyć choć namiastkę tych pyszności. A więc do roboty, szybka zupa dyniowa z kluskami kokosowymi. Zapraszam na przepis 🙂         Zupa krem z dyni przepis dynia (obrana )500 g mleko lub woda 800 – 1000 ml masło 1 łyżka cynamon

Dieta moja pasja
Polskie Skarby Kulinarne – Restauracja Kiyrnicka by Saguła 133

rozpływającym się oscypkiem i kroplami żurawiny.     Na sam początek zjedliśmy znakomitą góralską pizzę, ale o niej opowiem za chwilę.   Pikantna zupa z pstrąga z kluseczkami ziemniaczanymi z mięsem z pstrąga z warzywami . Znakomita, zdjęcia brak bo zupę zjedliśmy w samochodzie, zresztą tak samo było z drugą zupą czyli z kwaśnicą na wędzonej jagnięcinie z ziemniakami(...)potem kolejny kolor na talerzu czyli zielone pierogi nadziewane mięsem z sarny z karmelizowaną śmietaną z borowikami. Szczerze ? zakochałam się w nich, przepyszne !   Zamówiliśmy jeszcze tarcioki czyli kluski ziemniaczane z borowikami, polskim serem dojrzewającym rubin, bardzo to było smaczne.     Była jeszcze już wcześniej wspomniana, Góralska pizza – zjedzona od razu pod restauracją w samochodzie

Kuchnia na wzgórzu
Pyzy ziemniaczane 134

pyszne placki   czy  sałatkę . Dodaję je nawet do sernika.   Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać ciekawej alternatywy. Mój wybór padł na pyzy ziemniaczane(...)tarce na małych oczkach. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Formujemy średniej wielkości kulki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 8-10 minut. Aby kluski miały bardziej estetyczny wygląd, zwilżam dłonie zimną wodą i poprawiam kształt klusek. Odgrzewam na parze. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1,30-2 h Koszt

Pobite gary Barbary
Kopytka – przepis 153

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy(...)Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy je w partiach. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kopytka gryczane 102

Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE Składniki(...)oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Potem do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy je w partiach. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka gryczane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ostry sos pomidorowy z cukinią 120

aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia(...)minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi 73

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi(...)składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokroić na małe kawałki. Na każdej klusce wycisnąć wzorek przy pomocy widelca. 4. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Kopytka w sosie pomidorowym 211

Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka? Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego  ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich(...)sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić. Nastawić dużą ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajka i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką

Czerwień i błękit
Kluski ziemniaczane po kujawsku 177

Danie typowe dla regionu kujawskiego. Kluski ziemniaczane serwujemy okraszone skwarkami z boczku, z białym serem i zeszkloną cebulką. Boczek możemy zamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej(...)ilość mąki może się różnić.Wszystko mieszamy łyżką aż nasza masa będzie gęsta. Odlaną wodę z ziemniaków możemy użyć do rozrzedzenia masy. W dużym garnku zagotowujemy wodę na nasze kluski. Masę możemy dla ułatwienia rozłożyć na połowie talerza i łyżką zsuwać odpowiednią ilość masy do wody, każdorazowo mocząc łyżkę w gorącej wodzie. Od wypłynięcia nasze kluski

Dominacja smaku
Pora na knedle! 91

Dawno nie gotowałam knedli, a to taki pyszne danie na obiad. Domowe knedle z kurczakiem, groszkiem i boczkiem to moja najnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle

codojedzenia