brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu. P.S. Można użyć wielu innych owoców sezonowych. Składniki: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek (zmiel kaszę jaglaną w młynku do kawy) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku(...)Składniki: (ok 4 porcje) Kotlety: · 1 szklanka suchej kaszy jaglanej · 200 g jarmużu
Qlinarnie i QlinarnieKasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca,obniżają poziom cukru we krwi. Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu.. Jak ugotować kaszę? Kaszę wypłukać na sitku. Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody. Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia. Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia(...)Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego sól pieprz ziołowy 150 g sera żóltego Wykonanie. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody. Kapustę drobno poszatkować. W garnku rozpuścić masło i zeszklić
O kuchni z uczuciemFaktu, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa nie muszę chyba przypominać. Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii) 1/2 szklanki(...)przegotowanej gorącej wody powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione płatki migdałowe gorąca woda do płukania kaszy Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie kaszy goryczki. Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i cukier. Podczas gotowania obserwować ilość
Kuchcik gotujeNigdy nie przepadałam za kaszą... Ale okazało się, że moja córcia odziedziczyła miłość do kasz po tatusiu więc chociaż raz w tygodniu jakaś kasza gości na naszym stole. Tym razem padło na jaglaną - zawsze dodawałam ją po prostu do zup (np. zamiast jęczmiennej do krupniku) a dziś chciałam ją zrobić do drugiego dania. Niestety, nie smakowała mi do tego stopnia(...)nieszczęsną jaglanką - padło oczywiście na placuszki, które de facto można zrobić praktycznie ze wszystkiego:) I po raz kolejny okazało się, że to był rewelacyjny pomysł - wyszły naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: Kasza: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było
Kto ugości moich gości?Kilka dni temu, ponownie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Dorotę Jaworską , a prowadzonych przez Adriana Feliksa . Tym razem tematem przewodnim były kasze. Z racji tego, że to produkt, który rzadko gości w mojej kuchni, a nawet znajduje się na mojej kulinarnej czarnej liście, zdecydowałam się poznać go lepiej. Nie ukrywam, że moja miłość do kaszy umarła już(...)Dorota przygotowała kilka pytań, dzięki którym mogliśmy się troszkę lepiej poznać. Na a później przeszliśmy od słów, do czynów: Mistrz mówi uczeń słucha, czyli o co chodzi z tymi kaszami Czytanie przepisu ze zrozumieniem :) No i do dzieła Miła atmosfera i fajna zabawa, spowodowała to, że wszystkim uczestnikom udało się przygotować swoje potrawy. Przyznaję, że nie wszystkie przypadły
Kuchnia w opałachBUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania ( zajrzyj tu i tu oraz tutaj ). Moja kolejna propozycja. Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym(...)wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka
Słodko-Słony Świat IlonyKiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy jeść kaszę jaglaną, bowiem ma bardzo dużo dobrych właściwości. Przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki(...)SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże) 1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE Kaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę i napęcznieje. Często mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła". Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy
W kuchennym oknie EwyKuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki(...)papryki - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - skórka starta z 1 cytryny - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 -10 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem
mojewypiekiinietylkomoje oczekiwania, bo nie dość, że soli nie użyłam do tego dania, to wszystkie smaki się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy(...)gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy
Moniki SmakołykiNajnowsza książka Pawła Ochmana pt. "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" od pewnego czasu znajduje się w mojej kulinarnej biblioteczce. W weekend miałam trochę czasu na to, by ją dokładniej przejrzeć (o moich wrażeniach na dole wpisu) i przyrządzić na jej podstawie danie w stylu Weganona. Wybór padł na grysikowe placki z soczewicą, za którą przepadam. Weganon wzorował swoje placki(...)kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami, ale u mnie już ich nie ma w piwnicy 😔, więc podałam dla koloru z surówką z buraka . Składniki (na 12 placków): 100 g kaszy manny 300 g zielonej soczewicy 3 łyżki sosu sojowego 2 duże cebule 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Soczewicę wypłukać
Weekendy w domu i ogrodzieCiastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi to błyskawiczny przepis na chrupiące maślane ciasteczka kokosowe. Z zewnątrz mocno chrupiące, a w środku delikatne i miękkie, po prostu przepyszne. Ciastka te zdecydowanie skradły nasze serca, co więcej wystarczy pół godziny i można się nimi zajadać! Masło możecie zamienić na olej kokosowy, w rezultacie ciastka będą odpowiednie dla osób na diecie(...)nabiału . Ponadto, olej kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! Zobacz również więcej przepisów na ciastka , lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie
WegePrzepiszwierzaka, który wysmarowany rozbełtanym jajkiem bardzo szybko się piekł w piecu. Żal mi było go potem zjadać. Co zapamiętałam z robienia kaszanki? To, że do wrzącego bulionu mama dodawała kaszę i nigdy jej nie gotowała. Garnek z wrzącym bulionem stał na stołku na środku kuchni, mama w nim mieszała i czekała…, ja też, aby pojeść trochę pysznej kaszy. Zrobienie kaszanki(...)nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy: 1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól. Zabieramy się do pracy. Płuczemy jelita, lub moczymy
Leśny Zakątekdzieciństwa, pewnie nie jadałabym ich teraz tak chętnie. Gulasz zawiera w swoim sosie mnóstwo warzyw, które wysycają i tworzą jego smak. Apetyczny odcień zupy gulaszowej i jej zapach + zdrowa kasza orkiszowa tworzą przepyszny, swojski obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gulaszowa z serduszkami kurzymi i warzywami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz. Kalorie 150 kcal Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula 300 ml gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego sól, duża ilość mielonego
ProstePesto.plLekko i zdrowo, bez zbędnych tłuszczy tak w skrócie można opisać to danie. Tabbouleh czyli bulgur po libańsku świetna, prosta i aromatyczna kasza. Tabbouleh w wersji pierwotnej wzbogacony jest sokiem z cytryny i czosnkiem. Nie byłabym jednak sobą a by czegoś nie urozmaicić. W mojej jakże pysznej wersji użyłam soku z pomarańczy i to była świetna zmiana. Taki bulgur nabiera(...)zdrowe a mimo to syte – Świetny jako aromatyczny dodatek do obiadu – Pełen witamin lunch do pracy – Rozgrzewająca i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Kasza bulgur – 100g – Ogórek zielony – Pomidory – 3 średnie sztuki – Papryka czerwona – mała sztuka lub połowa większej – Natka pietruszki – posiekana drobno – 2 łyżki – Mięta – garść – posiekana drobno – Czosnek – ząbek – Sól
globuskulinarnyMagda Kasza to samo zdrowie, każdy Wam to powie, ale nie każdego te słowa przekonują do jej jedzenia. Z moim przepisem może się to zmienić – poczęstowałam moim pęczotto z warzywami dużą grupę ludzi i jeszcze się nie zdążyła osoba której by nie smakowało. Zachęceni taką rekomendacją? Musicie w takim razie ją wypróbować. Ja do przygotowania proponuje użyć gotowego miksu(...)kaszy pęczak z suszonymi warzywami – już na początku, podczas gotowania kaszy dajemy jej mocną dawkę smaku suszonych grzybów i marchewki. Do tego pyszne warzywne dodatki, podpieczone i aromatyczne. Takie pęczotto to idealna propozycja na obiad, u mnie przygotowywane jest zawsze na 2 dni, bo podgrzewane, jeszcze raz podsmażone na patelni, z odrobiną sera jest jeszcze lepsze. Składniki
Smaczna Strona