Samo zdrowie na talerzu! Najzdrowsza z kasz, kasza gryczana biała, podana w towarzystwie zielonych warzyw: bobu, cukinii i szpinaku, zaakcentowana charakternym serem feta. Przyznam się Wam, że za kaszą gryczaną nie przepadam, jednak w takim wydaniu mi smakowała. Oczywiście najlepsza tuż po przygotowaniu. Na ok. 7-8 porcji: około 300 g kaszy gryczanej (u mnie biała) 1,5 szkl. mleka(...)wlewamy półtorej szklanki mleka oraz półtorej szklanki wody. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy około 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę masła. Dodajemy również przepłukaną na sicie kaszę gryczaną. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w temp
Smaki Na TalerzuPasztet z kaszy jaglanej i soczewicy to danie bez jajek, bez glutenu, bez nabiału. Idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie odchudzającej, ale też wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Smaczny i zdrowy zachwyci niejednego smakosza. Kasza jaglana i soczewica to doskonałe połączenie. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne(...)diecie każdego człowieka. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy – przepis Składniki: 250g kaszy jaglanej, 250g soczewicy czerwonej, cebula, 200 g pieczarek, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, Opcjonalnie można dodać oliwki lub pomidory suszone Sposób wykonania: Kaszę i soczewicę ugotuj (oddzielnie). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki w plasterki podduś na oleju kokosowym. Gdy warzywa będą miękkie dodaj
Strefa Zdrowego ŻywieniaKasza jaglana zapiekana z jabłkami to zdrowy, lekkostrawny i sycący deser, którego nie trzeba dosładzać. Dzieci zajadają się nim, że aż uszy im się trzęsą. Taki deser świetnie sprawdzi się także dla niemowląt. Można go podać maluchom, po ukończeniu 10 miesiąca życia. 150 g kaszy jaglanej (suchej) 2 jabłka cynamon masło klarowane / olej kokosowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)sicie, by pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy w rondelku wodą lub mlekiem roślinnym i gotujemy przez około 15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. Kaszę studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Rozkładamy równomiernie połowę ugotowanej kaszy. Kładziemy na niej starte jabłka
Dieta bez mlekaJabłecznik z kaszą jaglaną to zdrowa wersja tradycyjnej szarlotki. Jabłecznik jest z niewielką ilością cukru, a zamiast mąki zawiera kaszę, dzięki czemu jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 10 kawałków (forma o średniacy 24 cm – 26 cm) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (3 szklanki(...)jabłkowa: 1,3 kg jabłek (ja użyłam szarą renetę) sok z 1/2 cytryny 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżka cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać pozostałe produkty i wymieszać. Połowę masy przełożyć do formy (tortownica o średnicy
KuchniaWeDwoje.plJagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków. Cudownie prezentuje się na stole w towarzystwie kwaskowatych malin. Jagielnik jest idealny do kawy, może być alternatywą dla ciężkich świątecznych ciast. Przepis na jagielnik na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale nie zrażajcie się. Jedyny problem, jaki napotkałam podczas pierwszego pieczenia to ciasto, które wykipiało w piekarniku(...)wyższe niż rant tortownicy). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. MASA JAGLANA: 2 puszki mleka kokosowego (800g) nie wstrząśnięte, musi oddzielić się śmietanka od wody kokosowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kaszę jaglaną umieszczamy na suchej patelni i prażymy kilka minut, często mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przekładamy
Rusty Forkdania, przedstawiane dodatkowo na pięknych i apetycznych fotografiach. Takim sposobem, jakieś czas temu w moje ręce trafiło niezwykle inspirujące, specjalne wydanie miesięcznika kulinarnego “Moje Gotowanie”, “Polskie kasze na czasie”. Trzeba przyznać, że temat faktycznie bardzo na czasie, bo chwilowo zapomniane kasze należące do najstarszych pokarmów wróciły do łask i właśnie mają swoje pięć minut, a może(...)nawet więcej niż pięć. A jest w czy wybierać, bo rodzajów kasz jest mnóstwo i z każdej można zrobić naprawdę niezliczoną ilość fantastycznych, różnorodnych i zdrowych potraw. Ja tym razem wybrałam sałatkę z kaszą pęczak i z tym przepisem Was zostawiam, który oczywiście odrobinę różni się od oryginału, ale wiadomo, drobne modyfikacje na potrzebę chwili sa nawet wskazane. Mam nadzieję
Fitsweet.menawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie jest mój, znalazłam go w sieci i tylko odrobinę zmodyfikowałam. Na oryginalny przepis zapraszam tu -> Wegańskie burgery: kotlety z buraków i kaszy jaglanej Jeżeli użyjecie bezglutenowej bułki tartej, wtedy kotlety będą całkowicie bezglutenowe. Przyznaję się bez bicia, że używam zwykłej bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna , to jest dorabianie się(...)krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji
Kawa z mlekiemPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak(...)kilka lat nasze smaki się zmieniają) i może mogę z powrotem wrócić do tego wspaniałego źródła białka, potasu i żelaza. No, ale… samej kaszy nie będę jadła! Dzisiaj przyrządzę potrawę na bazie cheap jerseys kaszy jęczmiennej w mniej klasycznym wydaniu. Zrobiłam z niej sałatkę – świetny dodatek do rolady z polędwiczki wieprzowej z hiszpańskim akcentem w postaci chorizo. Ilość składników
Martyna Cooksdawniej nie przepadałam za oliwkami, o tyle obecnie mogłabym jeść je nieustannie. W swoim niezaspokojonym apetycie na oliwki postanowiłam uczynić z nich wnętrze wegańskich klopsików na bazie kaszy jaglanej. Śródziemnomorski charakter klopsików dopełnia tu dodatek suszonych pomidorów, czosnku, orzechów włoskich oraz świeżych i suszonych ziół. Ten bezmięsny przysmak jest niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje wybornie i interesująco się prezentuje(...)świetna przekąska na letnie przyjęcia, ale też znakomity dodatek do sałatek czy pieczonych warzyw. Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 25 g suszonych pomidorów (niesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku po 1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek
Even Better FoodKasza jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin. Składniki: (na 4 porcje) szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sól 250kg truskawek 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) Skórka starta z ½ cytryny 0,5 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej(...)skrobi) gałązka świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy goryczkę. Gotujemy w mleku z dodatkiem soli aż kasza wchłonie cały płyn często mieszając. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka. W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym
Pyry na GazSzybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 150 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 g zielonych szparagów 1 cebula 1/2 szklanki wina białego wytrawnego ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 słoiczka(...)sól pieprz czarny mielony olej spod suszonych pomidorów ok 4 łyżek tartego parmezanu Na dużej patelni rozpuścić olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około
https:KKuchniaMniamWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie kaszy bulgur z cukinią i papryką na ciepło, danie jest bardzo smaczne, można je podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania na kolacje, obiad lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kaszy będziemy potrzebować : 200 g kaszy bulgur 2 małe cukinie (około(...)papryka (około 300 g) 1 cebula (około 150 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Kasza bulgur z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię kroję razem ze skórką w drobną kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę. Teraz kaszę bulgur gotuję według przepisu
Uwaga Babcia Gotujekanapka z plasterkiem szynki i do tego kawałek pomidora :) A może byśmy je odrobinę urozmaicili? Nic trudnego, pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszną, zdrową i zarazem dietetyczną kaszę jaglaną z owocami. Z całą pewnością dostarczy ona Wam energii na cały dzień. Przepis jest niezwykle prosty, jeśli jednak jesteście śpiochami to kaszę ugotujcie wieczorem dzień wcześniej. Kasza jaglana z owocami(...)składniki (2 porcje) 50g kaszy jaglanej 1 jabłko łyżka cynamonu banan łyżeczka czarnego sezamu Kasza jaglana z owocami – przepis Kaszę jaglaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. I uwaga teraz przepis … wszystkie składniki wkładamy do miseczki i razem blendujemy . Powstanie nam w ten sposób pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne śniadanie. Tak przygotowaną kaszę, możecie urozmaicić dodatkowo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna sałatka z kaszy jaglanej, szybka i prosta. Sałatka z kaszy jaglanej według mojej teściowej – a ona potrafi robić pyszne rzeczy. Najwaźniejsze to dobre „przygotowanie” kaszy jaglanej. Należy kilkakrotnie przelać ją wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. SKŁADNIKI : 1 szklanka kaszy jaglanej papryka świeża(...)suszone pomidory w zalewie olejowej ewentualnie jak ktoś lubi obrobina papryczek chilli Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 z wodą. Pamietamy, że kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając. Kasza będzie ugotowana kiedy wchłonie wszystką wodę. Powinna być sypka. Do ostudzonej kaszy
Rusty ForkPieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim. Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso. Kasza gryczana(...)jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte w niej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowym jej walorem jest to, że nie zawiera glutenu i mogą ją również spożywać osoby chorujące na celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii
Kuchcik gotuje