Kulki z kaszy jaglanej to zdrowa i sycąca przekąska, którą można przygotować z ulubionymi dodatkami. W mojej wersji są one kakaowo-orzechowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście orzechy zamienili np. na wiórki kokosowe. Kuleczki z poniższego przepisu są mało słodkie, więc jeśli wolicie wersję mniej wytrawną, polecam zmniejszyć nieco ilość kakao, a zwiększyć dodatek cukru. Z podanej ilości(...)składników można przygotować około 35-40 sztuk. Kakaowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej Składniki: 200g kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli (można pominąć) 1 łyżka masła 1-2 łyżki miodu 100g daktyli 4-5 łyżek kakao 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 150g orzechów laskowych DO OBTOCZENIA KULEK 40g orzechów laskowych 30g wiórków kokosowych Wykonanie: - kaszę jaglaną przesypać
Smakołyki BerenikiZastanawiacie się jak odmienić zwykłe mielone? Dodajcie do nich trochę pieczarek i kaszy jaglanej:) Dzięki kaszy uzyskamy zupełnie nowe kotleciki o ciekawej teksturze. Jaglanka świetnie też zda egzamin zagęszczając kotlety i tworząc je jeszcze bardziej sytymi. Nie zapominajmy również o jej zdrowotnych właściwościach. Do tego aromatyczna pietruszka oraz pyszne pieczarki i zwykłe mielone już takie zwykłe nie są;) Nic tylko(...)zajadać. A więc… do dzieła:) 500-600 g mięsa mielonego drobiowego około 100 g kaszy jaglanej 200 g pieczarek 3 łyżki natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz czosnek granulowany bułka tarta Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. W sklepach dostępne są kasze w saszetkach. Te wystarczy włożyć do wrzątku i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Jeśli
Smaki Na TalerzuKasze to idealna baza do jesiennych potraw, ponieważ sycą na długo, rozgrzewają i są zdrowe. Zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów, takich jak żelazo, magnez, wapń czy fosfor. Poza tym dają wielkie pole do popisu i tworzenia wspaniałych prostych jak i wyszukanych dań. Ja ostatnio bardzo polubiłam się z kaszotto, daniem wzorowanym na włoskim risotto(...)Przepis poniżej to już trzecia wersja kaszotto na blogu, z czego każda jest z innym rodzajem kaszy. Biorąc jednak pod uwagę swoje skromne doświadczenie, uważam że to właśnie pęczak najlepiej zastępuje ryż Arborio. Dzięki swoim szerokim, pękatym ziarnom, podobnie jak on doskonale łączy się z różnymi przyprawami, wchłaniając ich smak i aromat, a po ugotowaniu charakteryzuje się kleistą konsystencją. Przygotowując
Fitsweet.meBardzo często jemy na śniadanie kasze jaglaną w różnej postaci. Lubię z nią eksperymentować i dodawać wszędzie gdzie się da albo budować na niej całe danie. Smak lekko słodki, lekko kwaśny i do tego królowa kasz. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Składniki na 2 porcje : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 awokado 1 banan 1 kiwi(...)łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu gdy poczujemy delikatny orzechowy aromat. Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać. Wlewamy wodę i pastę z kurkumy. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu
Szkrab Je SamKaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Po obłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać do każdej potrawy, choć zdecydowanie lepiej łączyć ją z warzywami lub owocami niż mięsem, łatwiej daje się strawić i nie obciąża organizmu. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, działa odkwaszająco. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze(...)przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzięki swojemu działaniu osuszającemu jest zalecana przy walce z wirusami, drożdżycą i w konsekwencji z chorobami nowotworowymi. Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni może być ogromne. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy
Smakowity Blog KulinarnyKasze to idealna baza do jesiennych potraw, ponieważ sycą na długo, rozgrzewają i są zdrowe. Zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów, takich jak żelazo, magnez, wapń czy fosfor. Poza tym dają wielkie pole do popisu i tworzenia wspaniałych prostych jak i wyszukanych dań. Ja ostatnio bardzo polubiłam się z kaszotto, daniem wzorowanym na włoskim risotto(...)Przepis poniżej to już trzecia wersja kaszotto na blogu, z czego każda jest z innym rodzajem kaszy. Biorąc jednak pod uwagę swoje skromne doświadczenie, uważam że to właśnie pęczak najlepiej zastępuje ryż Arborio. Dzięki swoim szerokim, pękatym ziarnom, podobnie jak on doskonale łączy się z różnymi przyprawami, wchłaniając ich smak i aromat, a po ugotowaniu charakteryzuje się kleistą konsystencją. Przygotowując
Fitsweet.mePierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem to podkarpackie danie, które można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli ugotujemy kaszę na mleku, połączymy ją z białym serem i doprawimy cukrem i odrobiną soli, otrzymamy pierogi o delikatnym, słodkim farszu. Jeśli pójdziemy za radą gospodyń z Nowego Kamienia (okolice(...)Sokołowa Małopolskiego) i do farszu dodamy cząber, smak pierogów będzie lekko pikantny i ziołowy. Gospodynie z Wólki Sokołowskiej do farszu wytrawnego kaszę jaglaną gotują na wodzie, a po połączeniu z białym serem, dodają do smaku sól i pieprz. Z tych samych składników możecie więc przygotować taką wersję farszu, która najbardziej odpowiada Waszym upodobaniom. Jedno jest pewne – kasza jaglana i biały
Trzeci talerzJarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami to dietetyczne danie, które wygrało dla mnie pobyt w SPA w ogólnopolskim konkursie NETTO. Gołąbki są pyszne, lekkie i dietetyczne. Gołąbki sa przygotowane bez tłuszczu.To trochę nietypowe gołąbki, bez mięsa, zamiast ryżu, kasza jaglana i z pieczarkami. Polecam też ten przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną , pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym(...)zjeść klasyczne gołąbki to polecam ten przepis . SKŁADNIKI na 4 gołąbki: 250 g pieczarek 1,5 łyżki przyprawy do rosłu (Look food) z marchewką, selerem i pietruszką 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 liście kapusty włoskiej sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki koperek PRZYGOTOWANIE gołąbków z kaszą jaglaną i pieczarkami: Gotujemy ok. 15 minut 1/2 szklanki kaszy jaglanej (wcześniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kasze?? U mnie w domu, choć kasze są najzdrowszym dodatkiem do obiadu, jada się je zdecydowanie najrzadziej. Lubimy kaszę jaglaną i w związku z tym pojawia się ona u nas w różnych kombinacjach. Kasza jęczmienna natomiast kojarzy mi się tylko i wyłącznie jako dodatek do tradycyjnego gulaszu i ten stereotyp chciałam przełamać, przygotowując coś nowego. Przepis znalazłam tutaj . Połączenie(...)słoik ciecierzycy z zalewy 400 ml passaty pomidorowej Jamar 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej Dodatkowo: 1 szkl. kaszy jęczmiennej 2 i 1/3 szkl. wody 1 łyżka oleju sól Kaszę przesypujemy na sito. Przelewamy pod kranem dość długo zimną wodą. Następnie dodajemy do garnka z gorącą, lekko osoloną wodą. Dolewamy
Smaki Na Talerzuprawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw. Pierogi z kaszą gryczaną i serem Składniki farsz: 200g białego sera 300g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 1 cebula Sól(...)Pieprz Oliwa do smażenia Przygotowanie farszu: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Z jednego woreczka 100 gramowego suchego ziarna wyjdzie akurat 300g kaszy po ugotowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie na patelni. Zeszkloną cebulę ucieramy z serem, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody
Księga-SmakuIdealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur. Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje. Kolejne danie z tych jednogarnkowych, które w wersji podstawowej jest lekkostrawne, a po dodaniu mięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli(...)macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek mała wiązka natki pietruszki 2 małe gałązki koperku
Kuchcik gotujeTabbouleh to popularna, sięgająca swymi korzeniami północnej Afryki sałatka z pszenicznej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżej mięty, pomidorów oraz ogórków. Jest lekka i orzeźwiająca, przez co idealna w letnie, ciepłe dni. Odchodząc odrobinę od tradycji, tabbouleh można przygotować na bazie kaszy jaglanej – w ten sposób zyska jeszcze na wartościach zdrowotnych. Wystarczy kaszę ugotować, pokroić warzywa, posiekać zioła, całość(...)połączyć i voilà – odżywcze danie gotowe. Sałatka będzie świetnie smakować na lekki lunch czy kolację, ale też jako element treściwszego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 – 3 ogórki gruntowe około 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 – 3 nieduże pomidory pół dużego pęczka pietruszki spora garść listków mięty
Even Better FoodWegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego(...)ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej roli. Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata: 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki
Poezja smakuKasza manna jako ciasto ? Czemu nie ! Grysikowe ciasto z kaszy manny zrobicie bardzo szybko...i zapewniam - zaskoczycie nim niejednego z gości. Ciasto z kaszy manny, w połączeniu z sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje(...)zupełnie inaczej. Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego i szybkiego - przepis na ciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowomaśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Budyń „czekoladowy” z kaszy jaglanej nie jest dosładzany cukrem – słodzimy go jedynie daktylami(...)odżywcze orzechy i otrzymujemy śniadanie, które jest nie tylko zdrowe, ale też doskonale smakuje i syci na bardzo długo. Budyń jaglany (2 duże lub 3 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy) 1 łyżka
Poezja smaku