Dzisiejsza propozycja to sposób na wykorzystanie kaszy jaka zostaje nieraz po obiedzie. Możecie dodać różne składniki, takie jakie lubicie, ale ja proponuję Wam właśnie taką wersję. Ogórek orzeźwia, a rzodkiew nadaje sałatce wyrazistości. Polecam :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 2 zielone ogórki 1 biała rzodkiew 0,5 pęczka koperku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz Ogórki obieramy(...)kroimy w kostkę, rzodkiew ścieramy na tarce jarzynowej, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy kaszę, majonez, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną. (KLIK zdjęcie
Czary - gary w kuchniWakacje! Trzeba to uczcić! Zapraszam na torcik malinowo-kokosowy. Składniki: 20 dag biszkoptów maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe(...)Cały czas mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty. Studzimy. Maso ucieramy z cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami, likier kokosowy i sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na które nakładamy niewielką ilość kremu. Wysypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (część galaretki możemy zostawić
Pyszności SłodkościWspaniały budyń jaglano – truskawkowy . Ja zrobiłam go z dodatkiem jogurtu naturalnego, ale może też być mleko jakiekolwiek i będzie równie pyszny. Składniki: dwie porcje 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego ,migdałowego u mnie 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 łyżka cukru ,u mnie bez cukru Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą(...)wodą . Przesypujemy do garnka,dodajemy mleko lub wodę i gotujemy na małym ogniu około 12 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę miksujemy z truskawkami i jogurtem naturalnym na gładki mus .Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej owoców lub jogurtu.Wstawiamy do lodówki ,podajemy zimny . Pomysł z Kwestia Smaku – dziękuję
Ladylaura.Jedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyPrzepis ten pochodzi z prasy kolorowej (niezbyt wiem, której konkretnie) i jest naprawdę prosty, a przy tym bardzo smakowity. Sprawdźcie koniecznie. Składniki (2 keksówki bądź średnia tortownica): 20 dag kaszy jaglanej 1/2 l mleka 1 łyżka masła 4 jaja 10 dag cukru cukier waniliowy garść płatków migdałowych cukier waniliowy łyżeczka otartej skórki cytryny Przygotowanie: Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło(...)gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem
Kuchnia po mojemuGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka
kuchnia doskiFitbudyń przygotowany z kaszy jaglanej jest idealnym pomysłem na zdrowy deser, śniadanie, przekąskę lub na wynos. Jaglanka znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami – z konfiturą, syropem klonowym, świeżymi owocami albo po prostu z cynamonem. Dzisiejsza wersja - z truskawkami :) Jeśli przygotowując potrawy świadomie wybierasz składniki w 100% naturalne i zdrowe, zajrzyj do sklepu www.naturalniezdrowe.com.pl , który równocześnie jest polskim producentem zdrowej żywności(...)oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki na budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień i często mieszaj , aby nie przypalić budyniu. Gotuj
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 100 g wędliny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko
magiczna kuchnia KasiGulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny(...)dwie koncentratu (ale nie jest to konieczne). Jesli w trakcie duszenia odparowało za dużo płynu można go podlać delikatnie wodą. Tak aby uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ja podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smaczonego
Snejkusiowe PrzepisyBłyskawiczny, letni , pyszny deser lub śniadanie. Musy owocowe, w tym jeden zmiksowany z kaszą jaglaną, przełożone warstwą soczystych czereśni. Lekkie i pyszne. Bez dodatku cukru, mleka, bezglutenowy. Idealny:) POTRZEBUJEMY: 2 gruszki 2 brzoskwinie 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej duża garść czereśni wypestkowanych i przekrojonych na pół czekolada, płatki migdałowe lub cokolwiek do dekoracji 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Gruszki kroimy(...)kawałki , wrzucamy do garnka, dolewamy łyżkę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną , miód, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy i miksujemy. Składniki układamy warstwowo: warstwa musu gruszkowego+czereśnie+warstwa musu brzoskwiniowego+dekoracja. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAZapraszam na kolejny przepis z moim ulubionym bakłażankiem. Tym razem bakłażan faszerowany a nafaszerowałam go tym co miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne. składniki: 3 bakłażany po ok 450 g 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 350 g ugotowanej kaszy bulgur(...)zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać wydrążaony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić
Monia miesza i gotujeBulgur z pomidorami to inaczej kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną kaszę czy nawet ryż lub kuskus a także ziemniaki. Bulgur z pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, […] The post Bulgur z pomidorami appeared
Magiczny GarnekSkładniki: 90 g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego z kartonu) 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić ziarenkami wanilii lub w drodze wyjątku cukrem z prawdziwa wanilia) 1/3 szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (powinien pachnieć kokosem) 4 łyżki pasty sezamowej tahini (kupicie tutaj ) szczypta soli Kasze jaglaną ugotuj(...)mleku, ze szczyptą soli. Kiedy wchłonie cały płyn, zdejmij z ognia i odstaw pod przykrywką do wystygnięcia. Zimną kaszę zblenduj wraz z pozostałymi składnikami. Przełóż do pojemnika, włóż do zamrażarki na kilka godzin. WSKAZÓWKI Lody najlepiej mieszać co pół godziny, żeby nabrały puszystej konsystencji. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, wyjmij je z zamrażarki kilka-kilkanaście minut przed zjedzeniem
Powiedz dietom niesię robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz sól dodatkowo: 1 kość z udźca indyka lub inny mały kawałek(...)ogniu około 20 minut. Następnie wyjąć kość lub mięso i dodać drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę, gotować około 15 minut. Dodać majeranek i pietruszkę, następnie wsypać kaszę i gotować około 10 - 15 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Podczas gotowania należy uzupełnić wyparowaną wodę, gdyby krupnik był za gęsty. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą
Kuchcik gotujerodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli Obiad 120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczaka. Włożyć da żaroodpornego naczynia(...)wstawić na ok. 45 min do rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraczki: buraczki ugotowane, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja użyłam botwinki, by wykorzystać sezon na nią. Botwinkę i mięso przyrządziłam na patelni z odrobiną tłuszczu, a na koniec dodałam ugotowaną kaszę. Chwilę poddusiłam. Podwieczorek 200 ml mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
Kucharzyca