kasza - 17339 przepisów (strona:370/1156)

Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 139

typowo piątkowy, ale zdecydowanie idealny na każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie.  Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami

Czarnawisienka
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 168

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
WARZYWNA ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 133

SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 litry wody 150 g mieszanki warzywnej ja dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE:  Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody.  Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję(...)Następnie dodaję mieszankę warzyw i wsypuję kaszę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Zupę przelewam do miseczek. Do każdej porcji dodaję łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego

Gotowanie Patki
Czekoladowy budyń, pudding jaglany bez glutenu 160

Najlepszy czekoladowy budyń jaglany jaki jadłam. W dwóch wersjach - jeden bardziej wykwintny, drugi - po dodaniu porcji białka, może być jako danie potreningowe. A więc do dzieła :) Składniki: - porcja kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu - 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości lub 2 czubate łyżki dobrego kakao - 2-3 łyżki syropy z daktyli lub erytrotylu - 250 ml mleka kokosowego I wersja(...)ciepłej kaszy jaglanej dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko kokosowe i słodzik. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. II wersja: Do ciepłej kaszy dodać mleko, słodzik i kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Jaglany budyń można jeść na ciepło lub schłodzić i podawać jak pudding. Smacznego

CookYourself
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1221

Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. miodu 1 szkl oleju 1 szkl.mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 1 szkl. cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich(...)ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka.Mieszając ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy masło lub margarynę i cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Na

Swojskie jedzonko
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 173

mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej(...)dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko

Zasmakuj Kuchni
Chleb z kaszą gryczaną 82

złego ;)  Składniki półtora szklanki wody źródlanej wody 50 g drożdży 1 łyżka płaska soli 1 łyżka miodu 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 30-50 g kaszy gryczanej Dodatki : pestki słonecznika pestki dyni sezam suszone zioła czarnuszka Dodatki : oliwa sól płatki owsiane     Przygotowanie   Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone(...)drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5 minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką. Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut. Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury

R'n'G Kitchen
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 137

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczotto grzybowe z serem korycińskim Składniki – 2 porcje: Kasza jęczmienna pęczak – 200g Marchewka –   1/3 sztuki + 1 cała sztuka Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów(...)drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar i sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając

Kuchnia Bon Appetit
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 175

swoje podniebienie. Jak to przy tego typu przepisach, ważna jest postawa i propozycja dodatków, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana , która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania(...)idealnie na szybkie śniadanie. Z czym podawać? Tak jajecznica jak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej . Artykuł Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Gyrosowa polędwica wieprzowa 73

przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 kg polędwicy wieprzowej – opakowanie przyprawy gyros – słoik fasolki – paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) – 1 szklankę kaszy jaglanej – kolendrę – odrobinę tłuszczu do smażenia – koncentrat pomidorowy 1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Polędwicę pokroić w plastry a potem(...)przyprawą i łyżką oleju. Wymieszać. Wstawić do lodówki na noc, lub na minimum 2h. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę i fasolkę (odsączoną i przepłukaną wodą). Na samym końcu dodać kaszę jaglaną. Całość gotować/podsmażać aż będzie gorąca

Szybko Tanio Smacznie
kasza manna z chia, siemieniem lnianym, sokiem truskawkowym... 132

Składniki: mleko 3/4 litra, masło 1 łyżka, stewia w proszku 1 łyżka, sól - szczypta, nasiona chia 4 łyżki, siemię lniane całe 2 łyżki, kasza manna 7 łyżek, woda 1/2 szklanki, sok truskawkowy - ile potrzeba jeśli nie lubisz kożucha to nakryj ciepłą kaszkę folią spożywczą lub nakryj talerzem i do wystudzenia, ja lubię taki kożuch z kaszki i zawsze go zjadam(...)litra mleka wlać do garnka, dodać masło, nasiona chia, całe siemię lniane, sól i zagotować kaszę manną wymieszać z pozostałym mlekiem i wodą, wlać do mleka mieszając, na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia kaszki mieszając, wsypać stewię pod koniec kaszę przelać do salaterki opłukanej zimną wodą, wystudzić, przed podaniem polać sokiem truskawkowym - pyszny deser na podwieczorek lub na smaczną kolację

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka faszerowana pstrągiem 140

oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy pęczak 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku wędzony pstrąg (275g)  4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 1 cytryna 3 łyżeczki tartej bułki sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pstrąga oczyszczamy z ości, rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy

Pobite gary Barbary
KRUPNIK 131

Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler(...)również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić i gotować ok 20 min,następnie dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki,dorzucić starte warzywa oraz ząbki czosnku - całość gotować do momentu,aż kasza i ziemniaki będą miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej 127

czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada bardzo fajną wersję szyszek z ekspandowanej kaszy jaglanej -> przepis . Zakochałem się w pomyśle! Nie była to najzdrowsza opcja, na którą się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające. W związku(...)część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo. Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej ze względu na dostępność lub cenę, to śmiało możecie sięgnąć po orkisz, pszenicę, grykę czy klasyczny ryż ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym

Blendman
Gulasz wołowy z wolnowaru 149

pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania