Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka(...)łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio 100 gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy
Bajeczna Kuchniahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana(...)kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić
Kuchnia Bon Appetitzbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku(...)kwas z kiszonych ogórków - 1 łyżeczka oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję jeszcze przez ok. 20-30 minut, uważając
Wielopokoleniowojotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli 3/4 szklanki bulionu maggi Wykonanie: 1.Cukinie(...)myjemy, suszymy, odcinamy kapelusze i drążymy łyżką środki. Przy tradycyjnym kształcie cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki. 2. Podgotowujemy kaszę i ryż w lekko osolonej wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. 4. W dużej misce mieszamy składniki na farsz: ryż, kaszę, mięso mielone (surowe), warzywa, czosnek
Mama z miastaSezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem. Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy, solimy, układamy(...)dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny. Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce
Receptura smakupewno sprawi wiele radości. Bardzo spodobała mi się ta deska, piękne wykonanie i co tu ukrywać - świetny tekst! Deskę możecie kupić tutaj KLIK , cena 89zł 3. Książka - B. Pawlikowska "Kasza jaglana" Dla miłośników gotowania każda książka jest świetnym prezentem. Mnie zainteresowała książka p. Pawlikowskiej w całości poświęcona kaszy jaglanej. Jest to nowa pozycja, wydana w tym roku. W domu bardzo(...)często jemy tę kaszę, przygotowujemy ją głównie na słodko i jestem bardzo ciekawa nowych przepisów, bardziej słonych lub wytrawnych. Książka dostępna jest tu KLIK , cena 48zł. 4. Patelnia do naleśników Patelnia zawsze się przyda, a jeszcze z przeznaczeniem na naleśniki to już na pewno! Jeśli często przygotowujecie naleśniki dla rodziny, to warto mieć patelnię, która służy wyłącznie do tego. Nieprzywierająca
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNigdzie mi się nie spieszy i mogę poświęcić pół godziny jeszcze w piżamie przygotowując coś bardziej czasochłonnego niż granola z mlekiem. Wiedząc jak ważne dla naszego zdrowia są różnorodne kasze, warto włączyć je również do menu śniadaniowego. Warto zacząć od wersji słodkich, które wydają się łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby, którym generalnie kasze na śniadania nie pasują. Prostą słodką wersję(...)śniadaniową przygotujecie z kaszy jaglanej dodając gruszkę, jagody goji i miód. Smacznego
Milion Smakówcioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się(...)łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dowolnej, może być zbożowa) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka szczypta soli masło i kasza manna do foremek W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy
słodki bratekbiałej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny
RelaxtimeDlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka(...)kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną. Przed spożyciem zmieszać obie warstwy
Kuchnia MagdaLenymąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczanej 4 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej Nadzienie 3 banany odrobina soku z cytryny Krem 200 g kasza jaglanej 3 banany duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego sok z całej cytryny 3 łyżki miodu łyżeczka kardamonu Jak zrobić kopiec kreta? Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej(...)mokrych, mieszając cały czas. Pieczemy 50 minut 160 stopniach na średniej półce piekarnika (góra i dół bez termoobiegu). Jeśli chcemy sprawdzić czy już jest gotowe, robimy test suchego patyczka. Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy, po czym przelewamy wrzątkiem. Gotujemy 20 minut do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. W wystudzonym cieście odkrawamy wierzch i wydłubujemy środek, pozostawiając boki i zagłębienie, które wypełnimy
Ugotowane pozamiatanepochodzi z książki „Jaglany detoks…kolejny krok” Marka Zaremby,z moimi niewielkimi zmianami. Wyszedł bardzo aromatyczny i kremowy, polecam :) 100 g czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki(...)płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej tarce. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i szuszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone
Mienta blogchyba mój drugi pasztet roślinny przygotowany w podobny sposób. I muszę przyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki(...)smak pasztetu był oryginalny i miał w sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion) 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :PSkładniki: 1 szklanka chudego mleka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła orzechowego 1 banan kilka migdałów Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Mleko przelać do rondelka. Kaszę wsypać do mleka. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Pod koniec dodać miód i masło orzechowe. Mieszamy. Następnie wszystko zblendować
Prosto i Smacznie z Anetą