Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować. Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy(...)rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem. Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Prosto i Smacznie z Anetąkosteczkę, 2 łodyżki selera również pokrojone w kosteczkę, 2 zmiadżdżone ząbki czosnku, 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (albo poszatkowanych liści selera), 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g kaszy bulgur, 1 kostka rosołowa, woda. Przygotowanie: Zamaczamy ciecierzycę na noc. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie (w dużej objętości wody). Do drugiego garnka wrzucamy cebulkę (i gotujemy(...)się lekko podrumieni). Następnie dodajemy marchewkę, seler, czosnek, kostkę rosołową, kaszę bulgur. Zalewamy wodą (potrzebna nam będzie 4 – krotna objętość wody względem kaszy bulgur). Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy osobno ugotowaną ciecierzycę i podgrzewamy razem przez krótką chwilkę. Podajemy na ciepło. Z wierzchu możemy udekorować natką pietruszki albo liśćmi selera. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOskładników i wyszło po mojemu. Żadnych ograniczeń, wszystko da się zrobić! Jak nie mogę, to przez nogę i znowu mogę! Moje ulubione ''poranne przekąski'' przeważnie zamieniam płatki owsiane na kasze jaglana, ale tutaj zrobiłam oryginał i było pyszne! Zamieniam również zawsze mleko krowie na mleko roślinne. Jak gluten na mnie nie działa, ta mój kochany nabiał... No niestety(...)omleta i wszystko się zgadza! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Nie ma co narzekać, jeśli coś nie pasuje, to trzeba to zmienić i już. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś innym). WYKONANIE : Kaszę płuczemy wrzącą wodą
fitolarun.blogspot.commocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki(...)porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 6 płatów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej (używam ostrej, ale może też być
Pełny talerzzjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu Przygotowanie; Wodę zagotować razem z 2 łyżkami cukru. Kaszę manna zalać(...)gotować około 7 min. ciągle mieszając. W miseczce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszać widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną. Mus przelać do pucharków. Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na rozgrzaną patelnie
Radość kipiąca uśmiechem.mięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć(...)mięsa dodać kaszę i cebulę z grzybami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć. Mięso podzielić na kotlety, zawijać w otrzewną. Smażyć na tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu. Smażymy aż otrzewna ładnie się zrumieni. * ja mam to szczęście, że zdobyłam otrzewną, jeżeli jej nie mamy, to można kotlety oprószyć mąką, ale najpierw należy wymieszać mięso
królestwo garówPolecam przepyszny deser z kaszki manny i pachnącym musem truskawkowym Składniki - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 laskę wanilii - 3 czubate szklanki truskawek mogą być mrożone - 6 łyżek cukru Sposób przygotowania 1. Do mleka dać pestki z wanilii i skórkę,dodać 4 łyżki cukru zagotować 2. Truskawki zmiksować z blenderem i 2 łyżkami cukru(...)gotującego mleka włożyć 1/2 musu i wsypać kaszę manną mieszać aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ugotowaną kaszę rozlać do pucharków. Na górę rozłożyć resztę musu
W królestwie smaków Beatyobiadu jako główne danie? Czemu nie ! W takiej wersji jest bardzo sycący i pyszny. Śmiało może pełnić główną rolę na talerzu :) Składniki: 70 dag zielonych ogórków 30 dag kaszy gryczanej 1 cebula biała 30 dag dowolnego gotowanego mięsa sól i pieprz do smaku świeży koperek olej do smażenia Składniki na ciasto: 12 dag mąki 2 jajka 4 dag oleju(...)kilka łyżek wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i połączyć ze zmielonym mięsem. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na odrobinie tłuszczu razem z koperkiem i pieprzem do smaku, po czym połączyć z kaszą. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona. Pustą przestrzeń napełnić farszem i pokroić na 2-3 części. Następnie panierować w przygotowanym cieście
Tradycyjna Kuchnialimitowanych, po to stałe w ofercie, aż w końcu docierając do nowości. Poniżej przedstawię Wam właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik: <0,5 g KUKURYDZIANO-GRYCZANE(...)kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 22 kcal białko: 0,5 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 4,4 g błonnik: 0,8 g ŻYTNIE żyto krojone pełnoziarniste (78%) * kaszka kukurydziana (21%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 25 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pdodał koloru i smaku całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego(...)roladki wyjąć z sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego
Anioszek w kuchniPierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego(...)cebule Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto
Bajeczna KuchniaSkładniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenpapryką, bez pomidora i natki pietruszki... Tym razem miałam chęć na jej tradycyjną wersję- z dużą porcją natki (mąż w końcu się do niej przekonał), a przede wszystkim z kaszą bulgur, która jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh. W sałatce wykorzystałam suszoną miętę, a to tylko z tych względów, że jest bardziej aromatyczna niż ta świeża mięta, kupowana teraz... Ta lekka(...)mocno orzeźwiająca sałatka może stanowić pożywny, samodzielny posiłek, np. jako danie kolacyjne, jak również sprawdzi się jako dodatek do dnia głównego. 3-4 porcje: * kasza bulgur- 150 g * ogórek- 180 g (średnia wielkość) * pomidory koktajlowe- 200 g * cebula- 1 mała * natka pietruszki- 1 pęczek * sok z cytryny- 2 łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszona mięta- 2 łyżeczki * miód
Kraina Miodem PłynącaWitam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek. Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo. Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 spora cebula 2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól(...)smaku Pulpety: Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam. Przygotowuję
Takie tam pichceniecebula (ok. 70g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra, - woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g). Sposób przygotowania 1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli. 3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę(...)czosnek i jarmuż. 4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min. 5. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Kasza gryczana z warzywami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - wapń (pochodzący z jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach