wiele zdrowsze niż gotowiec. Poza tym w sezonie zimowym, takie warzywa są zdrowsze od tych świeżych, gdyż były mrożone w trakcie sezonu. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy owsianej (lub innej ulubionej) 400g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka z cukinią, marchewką, kukurydzą i fasolką) 100g tofu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki oliwy(...)oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć tofu. Dopraw je papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Podsmaż. Następnie dodaj mrożone warzywa. Całość smaż do miękkości. Wymieszaj z ugotowaną kaszą owsianą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłóworyginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam Wam bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie :-). Miłego dzionka(...)rodzynkowy: 100 g rodzynek 250 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka schłodzonego masła Dodatkowo: kasza owsiana lub inna Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jak mamy filet kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym
kruche babeczkinich jest m dły i niesmaczny - taki koszmar dzieciństwa wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywn y, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać ra zem z kaszą , na 15 minut przez końcem gotowania. 150 g żeberek wieprzowych 100g kaszy j ęczmiennej 200-300 g brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula(...)drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę , gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniSłońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka(...)mąki z lekką górką + do podsypywania ziarenka wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować
Obiad gotowycienkie blaty piernika staropolskiego krem: 200 g masła 1/2 l. mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl cukru 3 żółtka warstwa marcepanowa: 400 g kaszy manny 300 g cukru 150 g masła 1/2 szkl wódki olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto) ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżeczki(...)gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta. Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać. Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć
6nieboFormę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Składniki masa: 500 ml mleka 150 g cukru 6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate) 200 g masła temp. pokojowa Ma mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. Wierzch
kruche babeczkisacharyna (cola, energetyki, kolorowe napoje, większość wód smakowych) KROK 2 NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ETYKIETY Najlepiej byłoby, gdyby w diecie dominowały nieprzetworzone produkty, takie jak owoce, warzywa czy kasze. Wtedy oczywiście problem z czytaniem etykiet znika. Czasem jednak z jakiegoś powodu sięgamy po jedzenie, które jest przetworzone w mniejszym lub większym stopniu. I tu już warto zwrócić uwagę na skład(...)każdy kg masy ciała, przekroczenie górnej granicy powinno być przemyślane i uzasadnione. Źródła białka: jaja mięso soczewica, ciecierzyca, bób nasiona dyni ryby: łosoś, halibut, panga, tilapia twaróg kasza jaglana, gryczana fasola, bób, groszek –> Węglowodany Wyróżniamy węglowodany proste (cukry) i złożone. Dostarczają energii służącej m.in. do utrzymania temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz aktywności fizycznej. Powinniśmy spożywać
Powiedz dietom niePapryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem. Składniki: 2 czerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ząbek czosnku 1 młody por świeży koperek sól, pieprz, chili olej z pestek winogron Przygotowanie: Połowę szklanki kaszy kuskus zalewamy bardzo gorącą wodę (wody(...)powyżej kaszy), zostawiamy do napęcznienia. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy około 1/2 pora i czosnek. Przedkładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, resztę pokrojonego pora, koperek, kuskus wcześniej przygotowany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierniku 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
Życie zaczyna się w kuchnistronie 19) bardzo mi smakował. Krupnik z żołądkami Przygotuj 2 garnki, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę; chochlę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 70 g żołądków drobiowych, 1 woreczek kaszy jęczmiennej, 500 g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, maggi, 1 łyżkę margaryny, posiekaną natkę pietruszki do dekoracji(...)łupinek i posiekaj. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i przełóż do miski z zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisy podanego na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dołóż do garnka żołądki. Całość smaż chwilę razem, a następnie podlej
blog.moje-pasje.infoSporo ostatnio się dzieję na pułkach sklepowych, gdzie możecie znaleźć różnego rodzaju kasze i zboża. Obecnie mamy modę na kasze (szczególnie kaszę jaglaną, bulgur czy komosę ryżową). Przez to ryż poszedł trochę w odstawkę. A przecież nie jest on w cale gorszy! Ja używam w swojej kuchni zarówno ryżu białego jak i brązowego (zależnie od tego ile mam czasu
rabarbarowobabeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku i rozpoczęła pałaszowanie babeczek mówiąc, że lepszych w życiu nie jadła. Szkoda, że nie widzieliście jej miny, kiedy jej oznajmiłam, że są zrobione z kaszy jaglanej! Co się uśmiałam, […] Artykuł Babeczki jaglane pochodzi
Wiszniówkaplacuszki. Gdy zdecydujecie się na polentę, od razu zróbcie podwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej * 1 łyżka masła pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa(...)oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie) * na rynku można kupić polentę ekspresową, gotuje się ją jedynie 3 minuty, jednak ta przygotowana z kaszy jest smaczniejsza, ale dla zabieganych czemu nie ;) Przygotowanie: 1. Polenta - zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody, do gotującej się powoli wsypujemy kaszę, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez ok 40 minut, zdejmujemy
Słodki Kompromissera feta w kostkach Sos 8 kiszonych pomidorów (przepis) 6 ząbków ukiszonego czosnku 200 g zielonych oliwek z pestkami 1 świeża papryczka chilli Kuskus 2 szklanki kaszy kuskus pęczek natki pietruszki pęczek świeżej mięty 1 cebula ok 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz garść rodzynek Przygotowanie: 1. Nasiona kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy(...)pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 3. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, wody powinno być jedynie 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i czekamy aż wchłonie wodę, następnie rozdrabniamy za pomocą widelca 4. Cebulę kroimy
Słodki Kompromisjakaś, tak mnie złapało, że ledwie żyję, młoda i mąż też załatwieni jeszcze tylko syn się jakoś trzyma. Dawno nie miałam takiego cholerstwa :-( Po Świętach tak lekko, na śniadanko kasza jaglana z mandarynkami, gruszką, jabłkiem, żurawiną i odrobiną miodu. Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej /na dwie szklanki wody 4 mandarynki 3 gruszki 3 jabłka garść(...)żurawiny 2 łyżki miodu Kaszę wsypuję na sitko, przelewam kilka razy ciepłą wodą, wrzucam go garnka, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję. Jak wody zacznie robić się mało wrzucam pokrojone w większą kostkę umyte jabłka, następnie pokrojone gruszki, żurawinę i mandarynki. Na końcu dodaję miód i przekładam do miseczek. Smacznego
kruche babeczki