Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać się będzie coraz więcej takich przepisów. Dziś mam dla Was przepis na Jaglane Rafaello – czyli Rafaello z kaszy jaglanej. Jest wegańskie, bo nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera również glutenu i laktozy. Jest bez jajek, więc śmiało może być przygotowywane przez osoby z nietoler ancjami(...)pomysłem do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy ( ja użyłam brazylijskich i laskowych ) – 2 szkl * daktyle suszone – 1 garść * olej kokosowy – 1 czubata łyżka MASA: * kasza jaglana – 1 szkl * mleko kokosowe – 1,5 szkl * kokos ( wiórki ) – 2 szkl * laska wanilii – 1 szt * do posłodzenia: możemy użyć cukru, ksylitolu, erytrytolu, syropu z agawy
Ostra na SłodkoSAŁATKI ZDROWE I DIETETYCZNE SAŁATKI NA OBIAD! Prosta, zdrowa i bardzo aromatyczna sałatka dla wszystkich tych, którzy dbają o linię i o swoje zdrowie. Sałatka na bazie kaszy jaglanej, bogata w duże ilości świeżych i aromatycznych ziół, które idealnie wzbogacają smak sałatki. Przepis na sałatkę wręcz idealny na lunch do pracy, uczelnię czy po prostu zdrowy wiosenny obiad! Sprawdź też(...)moje zestawienie 16 propozycji na sałatki do pracy Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI na SAŁATKĘ Z JARMUŻEM I KASZĄ - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 plaster świeżego ananasa - 1 -2 łyżki suszonej żurawiny - 1 łyżka zielonych kaparów - garść świeżego jarmużu W/w składniki połącz ze sobą w misce. przepis na dresing: - 1/4 pęczka świeżej mięty - 1/4 pęczka kolendry - 4 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIKulki mocy Składniki – około 30 sztuk: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Daktyle – 1 szklanka Płatki migdałów – 3 łyżki Orzechy włoskie – 2 garści Kakao gorzkie – 4 łyżki Miód – 2 łyżki Wiórki kokosowe (Kresto) Wykonanie: Daktyle i orzechy włoskie namoczyć w wodzie lub mleku. Kaszę jaglaną opłukać a następnie ugotować w mleku. Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami, orzechami i kakao
Kuchnia Bon Appetitdodawać po trochu i sprawdzać. Różne produkty dają nieraz różne efekty :). Masa grysikowa: 1,5 litra mleka 1 szklanka cukru 250 g masła 1 cukier wanilinowy 15-17 łyżek kaszy manny (ja dodałam trochę więcej, bo przy tej ilości masa mi nie zgęstniała) (opcjonalnie) skórka otarta z 1 cytryny i/lub 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny Przygotowanie: Mleko zagotować(...)masłem oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszając wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej kaszy. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia (może być letni), a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć
Mojewlasne.plKROKIETY DZIADOWSKIE ... to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym . Polecam! ------------------------------------- Liczba porcji : 10 Czas przygotowania : 60 minut ------------------------------------- SKŁADNIKI(...)szklanka ugotowanych ziemniaków czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół) tarta bułka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Krok 2. Do podsmażonej cebuli
Moja Książka KucharskaDzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto(...)wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do miski wrzucamy ser biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę
Zainspirowana w kuchniuznania. Zamiast borówek dobrze sprawdzą się również mrożone maliny lub truskawki, ale wtedy kolor nie będzie tak mocny. Składniki na ok. 20 małych sztuk: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego/pasty kokosowej ksylitol (ewentualnie cukier lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka mrożonych borówek (mogą(...)być również przetwory) Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Nagrzej piekarnik do 170°C. Natłuść olejem formę na muffiny. Nakładaj jasną masę jaglaną, później borówkową. Piecz babeczki przez
Qlinarnie i QlinarnieCIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy(...)minutach odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - odstawiamy. Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą
peggiwkuchniniewerbalne, będą w stanie oddać mój zachwyt nad nowym daniem." Mariusz Wojda P.S. Dodatkowo oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana na parze . Składniki: 80 dkg dyni (już obranej) 60 dkg kaszy jaglanej ugotowanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki żytniej lub innej 1 łyżka natki pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Dynię ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min. aby puściła sok. Następnie dobrze wyciskamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy i dyni. Wszystko dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieAgnieszka przestanie zadziwiać mnie ilością pomysłów na przepisy dyni? W połowie lutego... ?😉 Arsenał dyń jest, więc są możliwości do eksperymentowania. 😆 Składniki: 1 kg dyni ( już obranej) 0,2 kg kaszy jaglanej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryka chili natka pietruszki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, bierzemy trochę tłuszczu i dusimy(...)patelni. Gdy cebula jest prawie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, papryczkę chili i dalej dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Kaszę wykładamy na talerze, a na nią uduszoną dynię i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowierównież zrobić ciasto na krokiety... 😆 "I znowu czuję się jak w raju... 😄" Mariusz Woyda Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Składniki na farsz: 200 g kaszy gryczanej 2 cebule tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejny przepis dla wszystkich, dla wegan, dla wegetarian oraz dla tych, którzy jedzą wszystko i chcą urozmaicić swoje menu... 😄 Składniki: 600g kaszy jęczmiennej ugotowanej (grubej) 250g dyni (po odciśnięciu) 1 łyżka majeranku 1 cebula duża 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej (może być inna) tłuszcz do smażenia sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Kaszę(...)lekko solimy i zostawiamy na 15 minut aby puściła sok, a później ją dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ugotowaną kaszę, odciśniętą dynię, podsmażoną cebulę + płatki owsiane, mąkę i przyprawy wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni w niewielkiej
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć na talerzu, aby każdy
Moja Delicjaoleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka(...)potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej
Moniki SmakołykiCiasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć! Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju rzepakowego Syrop cukrowy: (opis tu - klik(...)szklanki wody 1 szklanka cukru kilka kropli soku z cytryny W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione
Di gotuje