kasza - 17339 przepisów (strona:358/1156)

Krupnik polski z grzybkiem 202

SKŁADNIKI: 100-120 g kaszy perłowej grubej ok. 500 g żołądków drobiowych garstka suszonych grzybków (u mnie podpieńki) 3-4 kostki rosołowe drobiowe (licząc, że 1 kostka jest na 1/2 litra wody) 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula drobno posiekana 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) kawałek selera startego na grubych oczkach(...)ogniu. To może potrwać ok. godzinę albo nieco dłużej. W międzyczasie zeszklić na patelni na łyżce oleju posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy żołądki są prawie miękkie dodać kaszę, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz suszone grzybki. Ja ich nie namaczam wcześniej. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gołąbki z młodej kapusty 322

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe  1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml  Wykonanie:  Młodą(...)kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu

Różowa kuchnia
Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką 178

Szybkie ciasto z kaszy jaglanej z owocami idealne na deser do kawy, herbaty czy czystka lub idealne na śniadanie. Da Wam "kopa" na cały dzień, dodam że kasza jaglana odchudza i dodaje nam zdrowia. Owoce dodajcie jakie macie, ja miałam mrożone borówki i mrożonego ananasa i idealnie się nadały. Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą 167

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą Składniki – 2 porcje: Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm Kasza pęczak – 100g Czarna soczewica – 100g Suszone pomidory – 2-3 sztuki Rzodkiewka – 2-3 sztuki Parmezan(...)kilka płatków do posypania Tahini z siemienia lnianego – 2-3 łyżki Sól, suszone płatki chili, oregano Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę pęczak i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. W między czasie kalafiora skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: suszonymi płatkami chili i oregano. Kalafiora piec w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Czekoladowa gryczanka z truskawkami czyli Niedzielne Sniadanie odc.102 141

Choć uwielbiam kasze a gryczana w szczególności miałam wątpliwości czy smak gryki nie zdominuje tego jakże zachęcającego śniadania. Okazało się, że wszystkie proporcje są wspaniale wyważone a dzieci orzekły, że tak dobrego śniadania dawno nie jadły! Przepis pochodzi z najnowszej książki Marty Dymek. Czekoladowa gryczanka z truskawkami 1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej 3/4 szkl. wody 10 suszonych daktyli szczypta soli(...)szkl. mleka (roślinnego lub zwykłego) 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego Do rondelka wkładamy dwukrotnie opłukana kaszę, posiekane daktyle, sól oraz wodę i gotujemy pod przykryciem (NIE MIESZAJĄC!) ok 12 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy już bez przykrycia i mieszając co i rusz ok 5 minut. Ja podałam gryczankę z płatkami migdałowymi i truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quinoa czyli „święte zboże Inków” dla Twojego bobasa. 149

saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne i przeciwwirusowe. Komosa ryżowa to źródło cennego białka No dobrze, brzmi świetnie. A jak to smakuje? Moim zdaniem świetnie. Bardzo często jemy kaszę jaglaną. I dobrze. Warto jednak urozmaicać naszą dietę i dietę naszego niemowlaka. Pamiętajmy, że różne zboża i „niezboża”, dają inne wartości. Nie ma nic lepszego niż różnorodność. Dostarczamy(...)wanilii.  Quinoa przepłukać pod gorącą wodą i dodać do pozostałych składników. Wszystko zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Wyłożyć do miseczki i posypać ekspandowanym amarantusem. Quinoa komponuje się świetnie z wanilią. Koniecznie zaproponuj niemowlakowi komosę ryżową! Nie zapominajmy o innych kaszach. Przepis na zdrową jaglankę znajdziesz tu: Jaglanka

Krupeczki
Bezgluenowa mąka gryczana 161

teraz przyszła pora na kolejną mąkę bezglutenową - mąkę gryczaną. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i bardzo prosto :) Najważniejsze jest aby do przygotowania mąki gryczanej, wykorzystać mąkę gryczaną niepaloną. Składniki: - kasza gryczana niepalona Przygotowanie w Tefal CC: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Nałożyć misę do gotowania na parze.  Ustawić obroty: 12 czas(...)trwa 😋 dzięki @tefalcompanionpoland mąkę mam raz dwa 😃 #glutenfree #teamtefal #flour #myown #instarecipe Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself) 1 Cze, 2017 o 11:39 PDT Przygotowanie tradycyjne: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż czy młynka do kawy. Mielić na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji mąki. Inne przepisy z cyklu "jak zrobić

CookYourself
Burgery z serem halloumi i pieczarkami 186

Składniki: 4 bułki do hamburgerów 280 g sera halloumi; 10 średnich pieczarek; 1 duża, czerwona cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów:  1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu(...)zalewy, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4 plastry o grubości około 1 cm. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jajo i roztrzepać widelcem, a do drugiej wsypać kaszę manną, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Plastry sera panierować kolejno w jajku, a następnie w kaszy. Do pozostałego na patelni, po smażeniu pieczarek, tłuszczu dolać olej (4 łyżki) i rozgrzać

Gospodyni Miejska
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 139

wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg -dwa serca wieprzowe -dwie średnie cebule surowe -kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19-22 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 0,5g/kg -jelita wieprzowe grube(...)jednym garnku  parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu miękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Gdy wszystko będzie miękkie czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 mil. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jaglanka z granolą i jagodami 118

wiele składników odżywczych. Koniecznie spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka(...)Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować

Jaglusia
Owsiane koszyczki z truskawkowym kremem 165

kremem i owocami, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienie wakacji.  Używając sprawdzonego przepisu na owsiany spód, stworzyłam podstawy do moich babeczek. Wypełniłam je kremem z twarożku, niewielkiej ilości kaszy jaglanej i odżywki białkowej o smaku... lodów truskawkowych! I chociaż nie przepadam za smakiem odzywki, to ta wyjątkowo mi zasmakowała! Dzięki niej mój krem wyszedł niezwykle pyszny i lekki(...)boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni.  truskawkowy krem: 100 g zmielonego twarożku ok. 50 g kaszy jaglanej 2 miarki odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych (nie przepadam za smakiem odżywki, ale ta jest wyjątkiem - jak prawdziwe lody truskawkowe!) + czerwone owoce (u mnie mieszanka czerwonych) Kaszę jaglaną ugotować

Kuchnia Ellie
Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy 246

suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką lub łyżką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji(...)duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory) Polewa: 1 tabliczka wegańskiej, gorzkiej czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku

Qlinarnie i Qlinarnie
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia 69

Czytelnikom za odwiedziny, pytania, komentarze, za „zaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa:  100g(...)orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy manny 100g cukru pudru 1/8 litra mleka  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: ciasto : przesianą mąkę siekamy razem z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.15min. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ciasto można przełożyć do foremek na 2 sposoby. Można najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać

Raj dla Podniebienia
Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu 116

tych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie!         Składniki 300g świeżego tuńczyka 5 łyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą(...)oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu. Posolić lekko po przestudzeniu. Do salaterki przełożyć rukolę, następnie kuskus, dodać kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy

Raj dla Podniebienia
Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną 168

Mięciutkie małe fileciki z kurczaka w wyrazistym sosem ze szczypiorkiem ciągnącym serem są świetną propozycją na szybki obiad. Do tego dodatek warzyw i kaszy i w kilka minut mamy syty posiłek.  500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki(...)pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku

VioletoweKucharzenie