orzechami i miechunką a także dżem z 100% Rokitnika od Łowicz – całość komponowała się obłędnie i stworzyła śniadania, do którego będę wracać z przyjemnością! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 125 g * mleko 2% – 200 ml * mąka pełnoziarnista – 50 g * mąka żytnia – 50 g * duże jajko „O” – 1 szt * ricotta di bufala(...)łyżka DODATKOWO: * ricotta di bufala – ok. 200 g * dżem 100% Rokitnik Łowicz * orzechy pekan i macadamia + miechunka peruwiańska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy z ok. 1,5 szkl wody do miękkości. Do ugotowanej dodajemy mleko – miksujemy. Wrzucamy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na ok.30 minut, a po tym czasie smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Do ricotty
Ostra na Słodkopotrawie delikatnego odcienia zieleni Jaglankę podałam z niezwykle zdrowym dżemem z czarnego bzu, znanym z leczniczych właściwości, który wspomaga procesy obronne organizmu. Spróbujcie Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/4 szklanki orzechów pekan 1 pełna łyżeczka młodego jęczmienia około 2 łyżek miodu dżem Łowicz 100% owoców – Czarny Bez Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i bardzo(...)drobno posiekać (lub zmielić). Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać miód, młody jęczmień i posiekane orzechy pekan. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć po łyżce dżemu z czarnego bzu. Podawać od razu
Oryginalny smakŁatwe do wykonania kulki twarogowe z dodatkiem kaszy manny. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą oraz posypane cukrem. W smaku przypominają leniwe. Składniki na ok. 20 małych kulek: 500 g sera twarogowego półtłustego 1 łyżka miękkiego masła 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej tortowej 140 g kaszy manny Dodatkowo (do polania i posypania): masło, bułka tarta, cukier(...)rozgnieść widelcem, dodać masło, mąkę, jajka i kaszę. Masę wymieszać dokładnie łyżką, a następnie zagnieść krótko ręką. Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki i formować w kształt kulek. Kulki wrzucać partiami do zagotowanej, osolonej wody. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia. Na małej patelni rozpuścić masło. Następnie wymieszać je z odrobiną bułki tartej i chwilę podsmażyć. Tak przygotowanym masłem polać
Bulliopłatków owsianych błyskawicznych 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka płatków papryki suszonej 1 łyżeczka chilli Dodatkowo 100 g kaszy manny 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszać. Mozzarellę pokroić w małe kawałki. Do miseczki wsypać kaszę mannę. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Formować(...)kotlety a na środek położyć kawałek sera. Zakleić a następnie uformować kulkę . Obtoczyć w kaszy mannie. Ułożyć na foli. Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach
Gotowanie Patkiśniadanie, deser, kolację lub przekąskę.Podobnie jak naleśniki lub placuszki z jabłkami mogą być również daniem obiadowym, który ucieszy nie jednego małego głodomorka :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru (ja dałam cukier ciemny). Przygotowanie: Szklankę kaszy manny wsypać do miski, zalać mlekiem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie do kaszy włożyć
Państwo Wojtczuk gotująmniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część(...)zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy
Even Better Fooddzieciństwa określenie: „Cud, miód i orzeszki!”? Ciśnie mi się na usta, spróbujcie naszej propozycji na słodki śniadanie, a poznacie jego genezę bez zaglądania do słownika. 25 min 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 1 łyżka masła orzechowego syrop klonowy 1 łyżka soku z cytryny 1 banan Gotujemy kaszę jaglaną wg wskazań, tj. najpierw płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy(...)przykryciem ok. 20 min. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i polewamy sosem! Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami. voilà
Ania i Marcin gotująJarmuż i kasza gryczana to takie nasze polskie super food. W sumie mało doceniane, a bardzo zdrowe. Dlatego dziś zapraszam na obiad z... The post Obiad z jarmużem i kaszą gryczaną z orzechowym aromatem appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comKlasyczny, przepyszny krupnik na kaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży(...)pół szklanki kaszy * pieprz, wegeta W dużym garnku wlewamy 1/4 pojemności garnka wody i obgotowujemy kurczaka. Po zagotowaniu odlewamy i płuczemy kurczaka i garnek. Do garnka wlewamy 4 litry wody i wkładamy z powrotem kurczaka. Po zagotowaniu wody dodajemy obrane warzywa i gotujemy przez 45 minut. Przyprawiamy łyżką wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu i dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz
Klasyka Gotowaniazerówek” 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe) 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru) 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką 6 jajek "zerówek(...)mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe) 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru) 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania'; document.write(" "); Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie (gotują się
Poezja smakudodatek coś mnie grypa chyba dopadła.. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone(...)warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać ziemniaki i po kroić w kostkę.Dodać do garnka, p o około 15 minutach dodać przepłukaną na sicie kaszę.Gotować do miękkości kaszy
Moje domowe kucharzeniespróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! Jaglanka z domową granolą 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka(...)Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować
JaglusiaTypowo klasyczny polski obiadek. Robi się sam, więc idealnie nadaje się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis(...)minut. Sos zatrzepujemy mąką z wodą (4 łyżki wody mieszamy z 3 łyżkami mąki, powoli dolewając do sosu, który ciągle mieszamy). Jeśli zatrzepka nie wystarcza, dodajemy kolejną. Podajemy z kaszą oraz surówką
Klasyka Gotowaniacukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki kakao 1/2 litra mleka 6 pełnych łyżek kaszy manny 100 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany(...)piekarnika. piekę w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroję na dwie części, jak tort. krem: W garnku gotuję mleko. Gdy zacznie wrzeć dodaję kaszę mannę. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 3 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną kaszę mannę
babka w formiePołączenie mięsa wołowego z zielona fasolka szparagową z dodatkiem kaszy bulgur to danie kuchni tureckiej. Składniki 1kg zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur Przygotowanie W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem(...)czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie. Podałem z kaszą bulgur
R'n'G Kitchen