samym! Nawet nie wiesz jak trudno było mi się oprzeć 👿 i zostawić to trochę... 😁 Chyba nie muszę już więcej mówić jaka była dobra... 😋 Składniki: 150g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki sezamu łyżka posiekanego koperku 7 sztuk suszonych pomidorów (może być więcej) sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do lekko rumianego koloru, dokładamy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze z 1-2 minuty. Do wystudzonej kaszy dodajemy cebulę z czosnkiem, suszone pomidory (kroimy je na mniejsze kawałki), koperek, sezam i wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli po wymieszaniu sałatka będzie zbyt sucha
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam Składniki: Jaglanka: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku(...)cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny
Oryginalny smakBardzo smaczna, sycąca sałatka z kaszą gryczaną i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę, którą można zapakować do lunchboxa. Polecam! ;) Składniki: ok. 50 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 2 kabanosy wieprzowe 0,5 dużej czerwonej papryki 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku sól, pieprz, pieprz ziołowy oliwa z oliwek Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać
Simply FoodDziś coś na szybko. Składniki: woreczek kaszy gryczanej palonej pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz, czerwona suszona papryka, czosnek granulowany, mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: kasze ugotuj wg instrukcji na opakowaniu mięso umyj i pokrój w małe kawałki przełóż je do miski dodaj przyprawy, na końcu mąkę, dokładnie obtocz mięso w sypkich dodatkach cebule pokrój(...)piórka rozgrzej olej na patelni, wrzuć mięso, podsmaż 3 minuty, dodaj cebulę, smaż razem 2 minuty, zalej 0,5 szklanką wody i duś jeszcze chwilę na końcu dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj wszystko dokładnie na patelni Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujebyłam w szpitalu, miałam operację i teraz jeszcze muszę się chwilę wstrzymać przed kuchennymi szaleństwami :(. Ale z pomocą Męża (pozmywał wszystkie naczynia!!!:)) przygotowałam dla Was ekspresowe trufle kokosowe z kaszy jaglanej. Szczęśliwego Nowego Roku! Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości 120 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych Wykonanie(...)ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodać wiórki kokosowe, miód i olej kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem. Lepić małe kulki i obtaczać je we wiórkach kokosowych. Schłodzić całą noc w lodówce
Trufelkowoszybko z mięsnym akcentem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 200 g metki cebulowej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 małego kalafiora 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki(...)smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy. Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką
R'n'G Kitchenbędę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier(...)gęstej śmietany np. 18% 1 op. cukru migdałowego lub wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: 1 opakowanie gotowej masy makowej z bakaliami (850g) lub domowej masy makowej garść rodzynek 2 łyżki kaszy manny 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca Sposób przygotowania łatwego i szybkiego makowca krucho-drożdżowego: Drożdże mieszamy widelcem ze śmietaną, żółtkami, jajkiem i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki miodu - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki pszennej - 120 g masła - 1 płaska łyżeczka sody - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka krem - 8 łyżek kaszy manny - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 700 ml mleka - kilka kropli olejku migdałowego polewa - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany(...)placek po 15 minut w 180 C, studzimy. Gdy blaty stygną możemy zabrać się za przygotowanie kremu. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do reszty mleka wsypujemy kaszę mannę i olejek. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 10 minut, aż masa zgęstnieje a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzoną
Zainspirowana w kuchniKutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 kaszy pęczak 800 g wody 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy orzechy i migdały, siekamy czas 5s/obr.6 . Orzechy i migdały przekładamy do innego naczynia. Do naczynia(...)stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix . wlewamy wodę i wkładamy koszyczek z kaszą pęcząk. Gotujemy czas 30min/100 stopni/obr.1. Kaszę wyciągamy z naczynia Thermomix i łączymy ją z masą makową. The post Kutia z pęczakiem appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisySkładniki: wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej(...)garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać
W Mojej Kuchni Lubięwidełkach” bo gotowe masy mają różną pojemność, więc jeżeli będziecie mieć masy np. 1 kg, to jabłek tez możecie użyć do 1 kg, i wtedy zwiększyć ilość kaszy manny o 2-3 łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić(...)trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły) 800-1000 g masy makowej 100 ml delikantego oleju roślinnego 50 g zmielonych
greenscarfzawartość butelki, a po kilku minutach cieszyć się smakiem idealnie doprawionej zupy. Oprócz uszek, pasztecików, krokietów czy kulebiaków, fajnym dodatkiem są także aromatyczne kluseczki grzybowe- z suszonych grzybów, na kaszy mannie, która spulchnia całość i sprawia, że kluseczki są mięciutkie i na pewno... warte wypróbowania! 😊 * koncentrat barszczu czerwonego Krakus- 1 butelka, 300 ml * grzyby suszone- 30 g * mąka pszenna(...)szklanka * kasza manna- 2 łyżki * jajka- 2 szt. * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta * świeży majeranek- do ozdoby Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie). Od momentu zawrzenia odliczyć 30 minut, odcedzić i dokładnie odcisnąć w wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę
Kraina Miodem Płynącajajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki miodu płynnego, 1,5 łyżki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa: 1 szklanka mleka, 6 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 100g masła, Dodatkowo: ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżka wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko(...)dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą
Tradycyjna kuchnia Kasipłatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/3 kostki (70 g) masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy 3 łyżki miodu Górna warstwa: 2 i 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki żurawiny liofilizowanej 3 łyżki miodu 1/3 kostki (70 g masła) Przygotowanie: 1) Płatki kukurydziane trochę pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera(...)papierem do pieczenie, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. 4) W rondelku rozpuścić drugą porcję masła, z miodem, dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. 5) Dodać ekspandowana kasze jaglaną oraz żurawinę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód z płatków, wyrównać i dobrze ugnieść. 6) Odstawić do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie pokroić. 7) Gotowe batony przechowywać
Fitsweet.me