Przepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu zieleniny, np. pietruszki, koperku czy czosnku niedźwiedziego, to jak najbardziej proszę obficie posypać. Podajemy z kaszą, np. gryczaną i dowolnymi dodatkami
Kulinarne przemysleniachlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę solą(...)blat do wyrabiania ciasta. Połóż na nim kulkę ciasta, a następnie rozciągaj ciasto rękami we wszystkich kierunkach, tak by uformować bardzo cienki, okrągły placek. Teraz posyp go z wierzchu kaszą manną i złóż do środka dwa boczne skrzydełka tak by powstał podłużny naleśnik. Posyp go kaszą i złóż w kostkę. Podczas składania lekko dociskaj ciasto. Przykryj i odłóż kwadraty
Niedzielny kucharzKuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 cebula 3 łyżki(...)przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę
Fiołkowe Talerzenadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło(...)Były to tzw. mięsopusty. Wierzono bowiem, że obfitość jedzenia i dobra zabawa to zaklinanie urodzaju gwarantujące dobre plony w nadchodzącym roku. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka
Kate's Kitchentwardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej(...)Były to tzw. mięsopusty. Wierzono bowiem, że obfitość jedzenia i dobra zabawa to zaklinanie urodzaju gwarantujące dobre plony w nadchodzącym roku. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Miłego objadania! Artykuł Skąd się wziął Tłusty Czwartek? pochodzi z serwisu Kate's Kitchen - zdrowie, dieta, przepisy, restauracje, podróże
Kate's Kitchenobaw możemy podać bardzo małym dzieciom. Paluszki przygotowane w domu są o niebo zdrowsze niż te sklepowe. Takie, które Wam dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu ani glutenu. Dzięki kiełkowaniu kaszy są lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Bardzo chrupią i świetnie smakują. Polecam! Sķładniki na 4 porcje : 200 g kaszy gryczanej niepalonej, Ewentualnie: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku(...)kminku, garść sezamu, siemienia lnianego i/lub czarnuszki. Wykonanie : Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. Dwa razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki. Skiełkowane nasiona (wymieszane z ulubionymi przyprawami i ziarnami) umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronu. "Wyciskamy" nitki na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 13 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuczasu za wiele nie posiadacie polecam szczególnie dla miłośników pieczarek - a ja do nich należę :) Danie w mniej niż 30 min i co najważniejsze bardzo sycące. Składniki: 4 łyżki kaszy kuskus kilka pieczarek przyprawy ulubione - sól, pieprz czy Jarzynka olej do smażenia Przygotowanie: kuskus zalewamy wrzątkiem - na ok 1 cm powyżej kaszy i odstawiamy na bok pieczarki kroimy(...)większe kawałki i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju w trakcie doprawiamy solą lub Jarzynką wtedy pieczarki puszczą więcej soku gdy już pieczarki dojdą do siebie dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy Możemy podawać z surówką lub zjeść bez niczego :) Smacznego
Gotowanie z pasjąJeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania(...)pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego, 1/2 szklanki sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu
Jeść, by żyć w zdrowiuKasza jaglana z jabłkiem to już chyba klasyka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. A gdyby tak dorzucić do niej bakalie, posłodzić daktylami i zapiec w pyszne ciacho? Brzmi kusząco? Smakuje znakomicie! Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo(...)Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych
Jeść, by żyć w zdrowiujajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę, spakować do pojemników i wstawić do lodówki (na poniedziałek i wtorek) albo zamrozić (na pozostałe dni). Jak to zrobić(...)przez tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku
Niedzielny kucharzTakie połączenia lubimy najbardziej. Świeże i mega aromatyczne. Kasza bulgur idealnie komponuje się z delikatnym mięsem tuńczyka. Smak podbija olej pistacjowy z miodem…a na dokładkę posiekane pistacje i nadający ostrości marynowany pieprz zielony. Składniki 400-500 g steku z tuńczyka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 100 g kaszy bulgur 1/2 łyżki masła dwie garści roszponki(...)łyżka marynowanego pieprzu zielonego 50 ml oleju z pistacji 1 łyżka miodu pistacje Przygotowanie Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym. Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu. Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę. Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry. Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym
R'n'G KitchenMożna wykorzystać składniki, które zostały nam z innych posiłków i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby wyszły pyszne. Do tego te piękne kolory! Wystarczy ułożyć jakąś dobrą kaszę lub ryż, strączki np. fasolę z puszki, białko np. ser feta, warzywa i coś pysznego np. mango, żeby stworzyć wyjątkową kompozycję, którą możemy jeść też na lepsze okazje niż zwykły(...)zamówić sobie w restauracji. Zwykle to dokładnie taki zestaw, jaki możemy sobie zrobić sami w domu, ale z jakimś wyjątkowym składnikiem np. makaronem orzo, który zastępuje zwykły ryż czy kaszę. A gdyby zrobić sobie taką wyjątkową sałatkę w domu? Moim sekretnym składnikiem będzie frikeh. To kasza z łamanej pszenicy, która przypomina pęczak, ale jest zdrowsza i pyszniejsza. Można ją kupić
Ugotowane pozamiatanePieczarki faszerowane kaszą jaglaną to jedna z moich propozycji na bezmięsne przystawki. Czasem potrzebujemy czegoś ciekawe na lunch lub spotkanie ze znajomymi, a nie mamy pomysłu, co przygotować. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis! PS. Jeśli robicie jakieś potrawy z moich przepisów, dajcie znać! Zarówno w wiadomościach prywatnych na fanpage’u, jak i mailowo możecie podsyłać(...)zdjęcia 🙂 Składniki: 6 dużych pieczarek np. portobello 100 g kaszy Czytaj dalej... Artykuł Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuobiad sprawi, że poczujecie się najedzeni, ale nie będzie Wam ciężko, gdyż sos pomidorowy dodaje smaku i lekkości. Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. Danie dość łatwo i szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki(...)około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2,5 - 3 łyżeczki
Kuchcik gotujeWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy
Sama słodycz i szczypta chili