Dzielę się moimi przepisami, ale przyznam; kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki płatków owsianych gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny koper suszony, zioła prowansalskie słodka papryka(...)wędzona( u mnie płaska łyżeczka) 2-3 ząbki czosnku, mała łyżeczka maggi Przygotowanie : Ugotować wg przepisu komosę i kaszę Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak samo czosnek Przestudzoną komosę, kaszę i ziemniaki połączyć dokładnie Dodać jajka, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie Do foremki o wymiarach
Proste Potrawysię mówi, potrzeba matką wynalazku, tak w kuchni brak określonego składnika sprawia, że odkrywamy nowe smaki. Mleko w proszku zastąpione kaszą manną i dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę, zatem dodaję do notatnika. Szybki, prosty i smakowity deserek do niedzielnego obiadku - wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku. Składniki: 1 opakowanie wafli 250 g masła lub margaryny 4 łyżki(...)kakao 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny 6 łyżek bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: W garnku na małym ogniu, rozpuszczamy margarynę/masło, po czym dodajemy mleko, kakao, cukier i kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadnego grudki i gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Gotową masę odstawiamy
Z notatnikamarchwi (ok. 52 g), - 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej zielonej, - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce marchew, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajo i łyżkę kaszy manny. 2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny. 4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmięsie drobiowym – kurczaku (pamiętajcie by był ekologiczny, czyli bez chemii) i indyku (który nie jest tak nafaszerowany chemią jak kurczak). Dodatki stanowią warzywa (bataty, szparagi, cieciorka) i kasze – cenne źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz białka, co czyni z nich bardzo dobry składnik pożywienia dla każdego kto trenuje. Wszystkie dania są szybie i proste do zrobienia(...)takie same. Nic dziwnego, bo nie ma jednego przepisu na to danie. Buddha bowl to raczej ogólna nazwa potrawy wegetariańskiej, której skład można dowolnie ustalać, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna boskich smaków i zdrowia. Jak gotowaliśmy Gdy już wiedzieliśmy jakie będzie nasze menu, przygotowaliśmy dobrą
Niedzielny kucharzmięsie drobiowym – kurczaku (pamiętajcie by był ekologiczny, czyli bez chemii) i indyku (który nie jest tak nafaszerowany chemią jak kurczak). Dodatki stanowią warzywa (bataty, szparagi, cieciorka) i kasze – cenne źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz białka, co czyni z nich bardzo dobry składnik pożywienia dla każdego kto trenuje. Wszystkie dania są szybie i proste do zrobienia(...)takie same. Nic dziwnego, bo nie ma jednego przepisu na to danie. Buddha bowl to raczej ogólna nazwa potrawy wegetariańskiej, której skład można dowolnie ustalać, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna boskich smaków i zdrowia. Jak gotowaliśmy Gdy już wiedzieliśmy jakie będzie nasze menu, przygotowaliśmy dobrą
Niedzielny kucharzKoniecznie spróbujcie! (1 placek o średnicy 20 cm i grubości 1-1,2 cm) 1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml; u mnie sok Hortex) 10 łyżek kaszy manny (płaskich) 1 jajko Dodatkowo: 1 jabłko 1/2 czerwonego banana (*) 5-7 łyżek posiekanych suszonych owoców (płaskich; u mnie rodzynki, daktyle i morele) Ponadto: 1/2 łyżeczki masła do smażenia(...)dokładnie połączyć z kaszą manną i jajkiem. Dodać suszone owoce oraz jabłko z bananem uprzednio pokrojone w średnią kostkę. Całość ponownie wymieszać, a następnie przelać na rozgrzaną patelnię natłuszczoną odrobiną masła i nakryć pokrywką. Placek smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię
Di gotujeKolejny eksperyment z pasztetem bezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comŚwieże warzywa, szynka i odżywcza kasza kuskus to najważniejsze składniki mojej pożywnej sałatki. Mieszanka różnych kolorów w niej zawartych sprawia, że fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Idealna na każdą okazję. Składniki: 200g kaszy kuskus 400g szynki konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę
Szalona Kuchnia Ewelinyorientalne Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz(...)zrobiony z… pieczonego kalafiora, który smakuje naprawdę genialnie! Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis. Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Proste dania orientalne – pieczona cieciorka z wołowiną Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest
Niedzielny kucharzSkładniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej 400 ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe w proszku blaszka 24x26cm Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone masła, ksylitol, jajka, serek i mascarpone, mieszamy i wstawiamy na mały(...)Podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści i wtedy podkręcamy gaz na mocniejszy. Mleko wlewamy do słoika, dosypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Gdy masa na sernik zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie z kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia
słodkie i nie tylko historie kulinarnechlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę(...)blat do wyrabiania ciasta. Połóż na nim kulkę ciasta, a następnie rozciągaj ciasto rękami we wszystkich kierunkach, tak by uformować bardzo cienki, okrągły placek. Teraz posyp go z wierzchu kaszą manną i złóż do środka dwa boczne skrzydełka tak by powstał podłużny naleśnik. Posyp go kaszą i złóż w kostkę. Podczas składania lekko dociskaj ciasto. Przykryj i odłóż kwadraty
Niedzielny kucharzPrzepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu zieleniny, np. pietruszki, koperku czy czosnku niedźwiedziego, to jak najbardziej proszę obficie posypać. Podajemy z kaszą, np. gryczaną i dowolnymi dodatkami
Kulinarne przemysleniachlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę solą(...)blat do wyrabiania ciasta. Połóż na nim kulkę ciasta, a następnie rozciągaj ciasto rękami we wszystkich kierunkach, tak by uformować bardzo cienki, okrągły placek. Teraz posyp go z wierzchu kaszą manną i złóż do środka dwa boczne skrzydełka tak by powstał podłużny naleśnik. Posyp go kaszą i złóż w kostkę. Podczas składania lekko dociskaj ciasto. Przykryj i odłóż kwadraty
Niedzielny kucharzKuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 cebula 3 łyżki(...)przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę
Fiołkowe Talerzenadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło(...)Były to tzw. mięsopusty. Wierzono bowiem, że obfitość jedzenia i dobra zabawa to zaklinanie urodzaju gwarantujące dobre plony w nadchodzącym roku. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka
Kate's Kitchen