osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól pieprz posiekana(...)natka pietruszki 1 łyżeczka masła Wykonanie: Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi
Kulinarne przygody GatityDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach(...)kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy
Walijskie PichceniePyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Czego chcieć więcej!? Ja uwielbiam... :) Składniki: 10 łyżek kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5% 1/2 puszki mleka kokosowego 4 łyżki miodu wrzosowego 3/4 szklanki świeżej żurawiny 2 łyżki wody płatki migdałów Kaszę jaglaną gotujemy w mleku i połowie podanego mleka kokosowego około 20 minut, po tym czasie do ugotowanej jaglanki dodajemy(...)gotować jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać dość gęstą "konfiturę" żurawinową. Jaglankę podajemy z żurawiną, całość posypaną płatkami migdałów. Żurawina świetnie przełamuje słodycz i monotonię ugotowanej kaszy
Mango Papajawątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, kasza pęczak 1 szklanka, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, natka pietruszki 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne Michela(...)dodać pokrojone na cząstki jabłka, papryczki chili z pestkami do smaku dodać kucharek, majeranek i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając - cebulę z jabłkiem położyć na wątróbce kaszę pęczak ugotować w niesolonej wodzie i ugotowaną wylać na sito na maśle klarowanym zeszklić cebulę i dodać pieczarki pokrojone w talarki - na dużym ogniu usmażyć pieczarki mieszając
W Mojej Kuchni LubięBuckwheat muffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać(...)przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami
Kulinarny karnet Christopherapodrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem(...)ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą Kaszę gotujemy w szklance wody przez około 25 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest
peanutbuttermonsterkuchni. Wracając do deseru: porcja ze zdjęcia to 396 pysznych kalorii w tym 9,8g białka , 10,7g tłuszczu , 67,1g węglowodanów i 9,9g błonnika . SKŁADNIKI: 30g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 15g mieszanki Cynamonowy Raj +5g do dekoracji 30g banana +20g do dekoracji 150g gruszki- jedna, średniej wielkości 12g miodu- łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody Do kaszy dodajemy banana i blendujemy na gładką masę Do masy wsypujemy 15g mieszanki ziaren i mieszamy Gruszkę kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne W powstałe zagłębienia nakładamy przygotowany mus i polewamy całość miodem Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego- bez pokrywki- i wstawiamy do piekarnika na 25 minut
peanutbuttermonsterzdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę
Kulinarny PamiętnikPostanowiłam odkurzyć przepisy z kaszami. Była już niedawno na blogu warzywna sałatka z pęczakiem . Dzisiaj będzie sałatka z bulgurem. I teraz pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź: czy bulgur to rzeczywiście kasza ? Jest produkowany z ugotowanych,wysuszonych a później pozbawionych otrębów i zarodków ziaren pszenicy durum, ma wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii(...)zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski
Kulinarne przygody Gatitywiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus
Kulinarne przygody Gatitylogo. Po głowieniu się i wymyślaniu pozornie najprostszej rzeczy w kocu je mamy. A wpis już 90! A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś(...)rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki* 800 g twarogu 4 jaja ok. 200 g kaszy manny 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (do rozpuszczenia) szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo: jogurt naturalny cynamon miód lipowy (lub inny, ulubiony) * z podanej ilości składników wychodzi dość dużo kluseczek
Symfonia SmakówUpiekłam dzisiaj ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży pół(...)kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy liście mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt) Najlepiej kaszę ugotować wcześniej ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody
W kuchennym oknie EwyLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików(...)meksykańska jest bardzo smaczna i pożywna, kolorowa, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli puszka mieszanki meksykańskiej 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła oregano natka trybuli sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Mieszankę meksykańską odcedzamy z zalewy. Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: 6 papryk 500 g mięsa(...)mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bułkę
Olikowa kuchniaŁosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu
SMYKWKUCHNI