łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki. Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna(...)świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka , 9,6g tłuszczu , 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego . SKŁADNIKI: 15g płatków owsianych 15g kaszy jaglanej 7g migdałów 7g orzeszków ziemnych 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz pestki dyni drobno zmielić w młynku
peanutbuttermonsteraromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz(...)drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę
SzczyptaSmaQrobię krupnik. Wszyscy się nim zajadają. Sycąca zupa, o innym charakterystycznym smaku. Polecam. Składniki: - podroby z 3 kurczaków; - 3 marchewki; - 3 pietruszki; - por, kawałek selera; - 1 cebula; - pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak; - 75 dag ziemniaków; - dwie łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe; Wykonanie: Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół(...)czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości. Zaprawić śmietaną. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plDzisiaj mała innowacja – naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej (o jaglance możecie poczytać tutaj ). Gdzieś się kiedyś przewinęły i nie dawały mi spokoju. Przyznaję, że początkowo nie było łatwo, ale z czasem doszłam do odpowiedniej konsystencji i naleśniki wychodziły jak należy. Są dużo grubsze od tradycyjnych, w związku z czym są też bardzo sycące. Ja np. najadłam się 1 sztuką(...)naleśniki, nie mógł się nachwalić mojej wersji i już zapowiada, że podkradnie mi przepis na swojego bloga ;) przygotowałam dwa warianty - wegetariański i dla mięsożerców. Ciasto (ok.12 naleśników) 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku
Powiedz dietom niezdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu(...)uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego lnu 60 g mąki kokosowej 2 banany Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej dodajemy olej i mieszamy aż się rozpuści. Orzechy prażymy na suchej patelni po czym usuwamy skórki. Czekoladę
Mienta blogwięcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami. Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu(...)Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobiną pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kaszę, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwą i oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, ugotowanej w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu 1 cebula 5 suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie mięta Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażymy kilka chwil, dodajemy ugotowaną(...)kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy miętą. Gotowe. Taka kasza to świetny dodatek np. do mięs lub ryby
Mango PapajaSkładniki: 100 g kaszy gryczanej kilka różyczek brokuła opakowanie pestek z dyni pół czerwonej papryki pęczek natki pietruszki kilka suszonych pomidorów sól kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Umytą paprykę i pomidory pokroić w mniejszą kostkę. Różyczki brokuła włożyć do osolonego wrzątku i gotować na mocnym ogniu 4 min. Odcedzić i przelać zimną wodą(...)będą chrupiące i nie stracą koloru). W misce wymieszać posiekaną natkę, kaszę, paprykę, pomidory i brokuła. Dodać pestki z dyni (według uznania) skropić kilkoma kroplami sosu sojowego i gotowe... Do popicia proponuję kefir lub maślankę.... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: kasza Pęczak 1 żółta papryka puszka tuńczyka w oleju pęczek natki pietruszki kilka suszonych pomidorków - Helcom Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie (jedna część kaszy - dwie części wody). Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Wszystko wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Polać łyżką oliwy spod suszonych pomidorów, w razie potrzeby przyprawić solą ......... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą
Gaździnka warzyJako że u nas w domu króluje katar przywleczony z placówki edukacyjnej, to staję na głowie, żeby przyrządzać kaszę jaglaną na różne sposoby. O dobroczynnym i uzdrawiającym infekcje wpływie kaszy jaglanej pisałam już wcześniej i można sobie przeczytać tutaj. Dzisiaj wpis na prosty a la budyń z kaszy jaglanej, który... Budyń jaglany z bananem i mlekiem kokosowym is a post
Nie Bo PiekłoPolecam do chlebka, placuszków, czy naleśniorów. Krem z jaglanej kaszy jak dla mnie przebił ten z daktyli. Ale oczywiście, każdy może ocenić sam. A naprawdę zachęcam do spróbowania. Składniki: szklanka kaszy jaglanej już ugotowanej (pełna szklanka) tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru* łyżka soku z cytryny 20 ml mleka 1.5% Wykonanie: Kaszę zmiksować z mlekiem. Następnie dodać
Moje pyszne gotowaniesię wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki. Zabrałam się ochoczo do pracy. Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam(...)nigdy dotąd. Naprawdę polecam. Przepis( z małymi moimi zmianami ), który podam jest dla trzech osób. Składniki: 80 dag białego sera 60 g miękkiego masła 3 jajka 150 g kaszy manny 6 łyżek mąki pszennej Sól Dodatkowo: 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 2-3 łyżeczki cukru ( ja zastąpiłam słodzikiem) 20 -30 dag mrożonych owoców Sposób wykonania: Owoce wyjąć żeby się
Na słodko lub wytrawnieSKŁADNIKI kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu. Gotujemy w osolonej wodzie(...)woreczek kaszy jęczmiennej. W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii. Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania. Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Czym najczęściej faszerujecie cukinie
Zofianalodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego. Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka żółta papryka duży pomidor groszek zielony 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz(...)sól do smaku liść laurowy , starty imbir 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Przygotowanie: Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy
Magiczna kuchnia Darii