Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia 1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia 1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie. 2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć
Kto ugości moich gości?Kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!! Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie i ekspresowe w wykonaniu śniadanie lub podwieczorek - nie tylko dla dzieci;) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 niepełna szklanka kefiru, 2 małe jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka otartej skórki pomarańczy, ½ łyżeczki sody(...)oczyszczonej, szczypta soli, olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę wsypać do miseczki, dodać kefir, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem
Nie tylko w kuchniChyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 8 łyżeczek startego żółtego sera, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia (opcjonalnie olej) Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu(...)drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów. W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko oprószyć solą. Każdą paprykę napełnić farszem i posypać
Nie tylko w kuchniZnowu manna, ale tym razem wegańska, z kakao i bananem. połowa tygodnia kasza manna z kakao i bananem podana z orzechami laskowymi Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g kaszy manny 250 ml wody (lub mleka roślinnego) łyżka lub dwie kakao średni banan jak zrobić? W wodzie rozpuścić kakao, przelać do garnka i gotować. Gdy woda będzie ciepła wsypać kaszę
tost z dżememMigdałowa manna na otulenie - kremowa, gęsta z sosem śliwkowym. byle do środy migdałowa (z zmielonymi migdałami) kasza manna podana z sosem śliwkowym i migdałami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g kaszy mannej 15 g zmielonych płatków migdałowych lub migdałów 250 ml mleka krowiego lub migdałowego ew. kilka kropli aromatu migdałowego cukier jak zrobić? Zmielone migdały(...)kaszę manną podprażyć na suchej patelni. Później kaszkę ugotować na mleku, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie dosłodzić, dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Swoją kaszkę podałam z sosem śliwkowym (śliwki pokrojone i podgrzane wraz z cukrem w kuchence mikrofalowej) i pokrojonymi migdałami
tost z dżememsiebie, będę też próbować robić je w wersji rafaello, ale to za jakiś czas. Na wstępie warto by jednak wspomnieć co też takiego dobrego kulki w sobie mają, o kaszy jaglanej i daktylach już pisałam, a więc czas dzisiaj na małe ziarenko będące prawdziwym skarbem dla zdrowia. Proszę państwa oto sezam! Sezam W tym malutkim ziarenku kryje się prawdziwa lawina(...)wystarczy na zachętę, a zainteresowany, bardzo polecam lekturę linków z bibliografii. A teraz do meritum, czyli przepisu, polecam go wszystkim łasuchom, można jeść bez wyrzutów sumienia. Kulki chałwowe 1szkl. kaszy jaglanej suchej 2,5szkl. wrzącej wody 4 suszone morele 8 daktyli świeżych 5 łyżek tahini amarantus ekspandowany/kakao/wiórki kokosowe Kaszę płuczemy kilka razy pod zimną wodą (albo prażymy
Przepysznik - BLW i nie tylkowieprzowe kilka ziemniaków 2 marchewki duża cebula 3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy(...)również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania na koniec). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso jest już miękkie dorzucamy je do wywaru, jak ziemniaki zmiękną dodajemy kaszę. Jak kasza jest miękka, można zajadać. Przed podaniem posypać natką
Pelusiowa KuchniaJeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to razem wygląda (i brzmi) egzotycznie, a jednocześnie nadzwyczaj swojsko. Buraki Chioggia zastępujemy zwykłymi, burak liściasty botwiną, a kaszę… kaszy zastępować nie musimy niczym
Gotuj z Blue Ravendoczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca(...)Sól. Wykonanie: Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch
Smaki Przyprawy i Kolorymłodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Składniki ( 2 porcje ): 250 ml mleka 2% 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1-2 gruszki 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka orzechów włoskich Wykonanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Mleko zagotować(...)gotujące sięmleko wsypać kaszę - gotować pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie obrać ze skóry gruszki i pokroić owoce w półplasterki, grubości około 0,5 cm. Do rondelka lub na niedużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać pokrojone gruszki, smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać orzechami
kolorowotorcikowoPolenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku. Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamiego Olivera Jamie's Italian , podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polenta była podana własnie(...)twardego żółtego sera Wodę wraz z solą zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypywać kaszkę ciągle mieszając. (Polecam użyć trzepaczki rózgowej.) Gotować na wolnym ogniu w zależności jakiej kaszy używamy. Jeśli jest to tradycyjna kasza kukurydziana, wtedy czas gotowania jest dłuższy (około 40-50 minut). W przypadku kaszki błyskawicznej jest to kilka-kilkanaście minut. Do ugotowanej polenty dodać masło
Codzienna kuchnia niecodziennazasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu(...)mleka, margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy i mieszamy ze sobą w kąpieli wodnej. 2. 0,5l mleka gotujemy z łyżką cukru kryształu. Do gotującego się dodajemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Wlewamy także rozpuszczoną masę czekoladową. 3. Przestudzoną masę manną wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą na grubość ok ,05cm. Kieliszkiem wycinamy kółeczka
Kuchnia w czekoladzieSkład sałatki skomponowałam sama, dodając do niej to, co miałam w lodówce. Składniki: Na jedną dużą salaterkę: 1 woreczek białej kaszy gryczanej 1 pierś z kurczaka 1 mały słoiczek selera konserwowego 1 pomidor 1 mały słoiczek papryki konserwowej 2 ogórki konserwowe 5 jajek ugotowanych na twardo 1 mała puszka kukurydzy 7-8 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku 1 łyżka(...)przyprawy gyros 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 12 minut. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki i smażymy z przyprawą gyros na oleju na złoty kolor. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ogórki konserwowe, posiekanego na mniejsze części selera konserwowego (również
Kuchnia w czekoladzieprzejmujcie się, wcale nie jest sucha, ze względu na tuńczyka, którego wykorzystamy wraz z olejem. Ogórek konserwowy i kukurydza nadają sałatce lekką chrupkość i przełamują delikatny smak kaszy i tuńczyka. Bardzo smaczne zestawienie, które z powodzeniem możemy zabrać w pudełku np. do pracy jako lunch :)) Składniki: 1/2 woreczka (50g) ugotowanej kaszy bulgur puszka tuńczyka w oleju mała(...)puszka kukurydzy (200g) 2-3 ogórki konserwowe sól pieprz Wykonanie: Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy tuńczyka wraz z olejem, kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Solimy, pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły
Walijskie Pichceniebezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku. Składniki: kalafior jajko cebula 3 łyżki kaszy manny 5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka ostra Ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy. Do kalafiora dodajemy(...)jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
e-PrzepisyKulinarne