kasza - 17339 przepisów (strona:324/1156)

ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne! 152

wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny. Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym(...)Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna – 4-5 łyżek * cebula -1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy

Ostra na Słodko
Kasza gryczana smażona z kurczakiem i warzywami 234

Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem

Moja Galeria Smaku
Placki z kaszy gryczanej 138

kawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis:  przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja /  60 g niepalonej kaszy gryczanej około 20 - 30 ml wody opcjonalnie: szczypta soli olej do natłuszczenia patelni Kaszę wieczorem namoczyć w wodzie, rano odlać wodę i przepłukać kaszę. Grykę zmiksować blenderem na gładką masę

tost z dżemem
Waniliowa jaglanka z bananem i marakują 144

jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem.  Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci. SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 500 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru ½ laski wanilii łyżeczka masła banan 1-2 marakuje PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna.  Wsypać(...)mleko, cukier, masło, miąższ z połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości. Kaszę przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z marakui

Pyry na Gaz
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 174

ugotowanych ziemniaków 400 ml  wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec

Gotowanie jest łatwe
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 190

najlepsza na świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha. Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana(...)szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec z jabłkami i wiśniami 207

maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść(...)wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie

https:KKuchniaMniam
Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami 134

Tyle teraz się naczytam na temat zdrowego odżywiania i kaszy jaglanej, że wręcz zmuszona jestem by wpisała się ona do mojego menu obiadowego.Prawda jest taka, że kocham ziemniaki i mogłabym je jeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko(...)dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło  kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku

Kubki smaku
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 152

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną

Wielopokoleniowo
Miodownik (stefanka) z masą grysikową 346

Pyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem(...)litr tłustego mleka (u mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy

My Culinary Art
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 197

żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom!   Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól(...)pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną

Be Fit Be Strong
Krupnik z pęczakiem 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.  Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.  Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić

Di gotuje
Sałatka z kaszą i kabanosem 132

Składniki: 100 g kaszy 150 g kabanosów  1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać

magiczna kuchnia Kasi
Jaglane kotleciki z łososia i szpinaku 182

szanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepi s na ok. 1 0-12 kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól(...)pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania  Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do jej zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera

Be Fit Be Strong
Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 147

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać!  Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)gotującej się fasoli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Pomidory sparzamy, hartujemy zimna wodą, obieramy. Usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z kaszą. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania