kasza - 17339 przepisów (strona:325/1156)

Miodownik (stefanka) z masą grysikową 341

Pyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem(...)litr tłustego mleka (u mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy

My Culinary Art
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 192

żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom!   Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól(...)pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną

Be Fit Be Strong
Krupnik z pęczakiem 152

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.  Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.  Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić

Di gotuje
Sałatka z kaszą i kabanosem 128

Składniki: 100 g kaszy 150 g kabanosów  1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać

magiczna kuchnia Kasi
Jaglane kotleciki z łososia i szpinaku 179

szanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepi s na ok. 1 0-12 kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól(...)pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania  Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do jej zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera

Be Fit Be Strong
Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 143

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać!  Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)gotującej się fasoli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Pomidory sparzamy, hartujemy zimna wodą, obieramy. Usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z kaszą. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadanie mistrzów. Kasza jaglana z żurawiną, jarmużem i gruszką 179

wpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia. Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg(...)smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery. Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 191

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka  kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie(...)oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego

Luźna Kuchnia
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 140

rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory(...)kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem oraz

My simple kitchen
Kotlety z brokuła i kaszy kukurydzianej 150

Składniki: brokuł (1 szt.) kasza kukurydziana (3/4 szklanki) suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy) por (ok. 10 cm łodygi) sok z połowy cytryny mąka ziemniaczana (1 łyżka) sól pieprz czarny papryka ostra woda tłuszcz do smażenia Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci(...)dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym tłuszczu

Weganka gotuje
Kokosowy pudding jaglany z bananem i czekoladą 123

Śniadanie na bogato - idealne w sytuacji, gdy energia potrzebna jest nam znacznie dłużej niż do południa :) Kasza jaglana nie zakwasza organizmu i jest lekkostrawna, kokos zawiera dużo cennego błonnika, banan to jedno z najlepszych źródeł potasu, a czekolada poprawia humor i zapewnia nam dawkę magnezu :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 1 banan(...)kostki gorzkiej czekolady Kaszę zmiksować z mlekiem i wiórkami. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać do miseczki, dodać czekoladę, plasterki banana. Podawać na ciepło. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kaszanka słoikowa 271

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula(...)się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) . Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej niż lubimy bo kaszanka , mocno

Ogrodnik w podróży
KASZA JĘCZMIENNA NA SŁODKO-KWAŚNO 122

Obiecana pychotką, która jest ściągnięta od mojego Mistrza Okrasy. Uwielbiam jego szalone pomysły kulinarne. Tym razem będzie kasza wymieszana z duszoną cebulą, suszonymi morelami, kiszonym ogórkiem i uwaga...z miodem. Wyśmienity słodko-kwaśny smak. Ja będę ją podawała z  TILAPIA W MIGDAŁOWEJ SKORUPCE  ale oczywiście pomysły zostawiam Wam.  Składniki: 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej(...)przyrządzenia:   Cebulę poszatkować na drobno, podsmażyć chwilę na łyżce oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek, pokrojonego w kostkę ogórka i morele.Podlać octem i miodem. Następnie dodać kaszę, dokładnie wymieszać, dusić ok 5 min.Doprawić do smaku solą i pierzem, w razie potrzeby miodem. Podawać na gorąco. Chwila roboty a tyle pychoty

pieprzny smaczek
Kapusta lasowiacka z zasypką 133

wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został(...)mnie jest to wywar z obgotowanego wędzonego boczku, a w oryginale zastosowano wywar z żeberek. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór wcześniej fasolę wkładamy do głębokiego garnka

Trzeci talerz
SAŁATKA Z BULGUREM, SZYNKĄ I OGÓRKIEM 233

Kolejna odsłona sałatki z kaszą jako głównym składnikiem.  Ta wersja bogatsza w składniki niż ... wyszła przepyszna.  Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu  niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny :)) Składniki: 1 wor eczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur 3 ugotowane jajka mała puszka kukurydzy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania