Serniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek skórki z pomarańczy 2 łyżki oleju kokosowego agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka(...)mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
nietadietawersji z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna) 300 g białej kapusty 3/4 szklanki suchego ryżu 1/2 szklanki suchej kaszy manny 2 jajka sól, pieprz majeranek + koncentrat pomidorowy ziele angielskie i liście laurowe 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rozdrobnioną kiełbasiankę(...)surowe mięso mielone, wsypać ryż, kaszę manną, dodać jajka, pieprz, odrobinę soli oraz majeranek. Masę dokładnie wyrobić. Jeśli nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny. 2. Z masy formować podłużne pulpety (ok 12 sztuk). Każdy z nich obtoczyć w mące i zrumienić na oleju z każdej strony. 3. W międzyczasie w większym garnku zagotować 1 litr wody
Kuchnia domowa AniWołowe zrazy zawijane Wołowe zrazy zawijane podane z kaszą gryczaną kojarzą mi się z tradycyjnym niedzielnym lub świątecznym obiadem. Przygotowanie dania jest bardzo proste jednak zajmuje nieco czasu, więc ja zawsze robię większą ilość i część zamrażam. Zrazy są kruche z lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami(...)Mąkę rozrabiam w kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi (to moje ulubione połączenia). Wołowe zrazy zawijane ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeSpróbujcie :) Sposób przygotowania spodu dotarty znajdziecie tutaj. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tarty ze śliwkami: Nadzienie: około 0,5kg śliwek, płaska łyżeczka cynamonu, łyżka cukru, łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny, Kruszonka: 50g masła, 120g cukru, 100g mąki, płaska łyżeczka cynamonu. Sposób przygotowania tarty ze śliwkami: Ciasto przygotowuję jak w cytowanym powyżej przepisie, wylepiam nim formę na tartę(...)podpiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o piekarniku przez 10 minut (opcja „góra, dół”). Śliwki pozbawiam pestek, dodaję do nich cukier, cynamon i mąkę krupczatkę lub kaszę mannę (krupczatka lub kasza pochłaniają sok ze śliwek, jaki wycieknie w czasie pieczenia). W misce łączę ze sobą masło, cukier mąkę oraz cynamon i wyrabiam ręcznie do uzyskania
Gotuj Się Kto Możewersji tego dania, w nowej odsłonie. Składniki na dwie porcje: 8 wątróbek drobiowych 8 plasterków boczku 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 torebki kaszy gryczanej 3 łyzki mąki garść natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności gotujemy wodę (z 2-3 szczyptami soli) w garnku. Kiedy już wrze, wkładamy(...)niej torebki z kaszą gryczaną i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wątróbkę obtaczamy w mące, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 5 minut, tak aby z każdej strony się lekko przyrumieniła. Następnie wykładamy wątróbkę na deskę i czekamy aż nieco wystygnie. Później owijamy wątróbkę plastrem boczku i jeśli to konieczne (kiedy całość sie rozpada
Pyszny DuetKlopsiki w sosie myśliwskim Pyszne mięsko i aromatyczny, esencjonalny sos to połączenie doskonałe. Klopsiki podałam z kaszą gryczaną i muszę powiedzieć, że smakowało to wyśmienicie ale oczywiście można je zaserwować z ziemniaczkami, kluskami czy makaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)proszku oraz cukrem ( cukru użyłam zaledwie pół łyżeczki) *** *** Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody *** *** Klopsiki możemy podać z kaszą, ziemniaczkami, kluskami, ryżem lub makaronem ( ja serwowałam je z kaszą gryczaną) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD
Blog z ApetytemPomysł na pyszne, sycące śniadanie. Na ciepło i na słodko! Taki poranek to ja rozumiem, chociaż mój mąż już nie koniecznie Składniki na 2 porcje: 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków owsianych 0,5 litra wrzącej wody 0,5 litra mleka ½ granatu ½ łyżeczki miodu 2 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy przez chwile na suchej patelni, następnie przelewamy(...)wrzątkiem. Mleko gotujemy z płatkami owsianymi i kaszą przez 5 minut na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Wyłączamy, przykrywamy garnek i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie na suchej patelni, prażymy płatki migdałowe do lekkiego zrumienienia. Ponownie zagotowujemy mleko, do momentu, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i miód. Przelewamy do miseczki i sypiemy
Kierunekuchniadziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a polędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska Polędwiczkę oczyścić. Podzielić na 3 części. Mięso(...)części). Dorzucić do polędwiczki. Na patelnię wlać cydr, w którym marynowało się mięso. Zmniejszyć moc palnika i dusić całość ok. kwadransa (tak długo, jak długo gotuje się kasza gryczana) bez przykrycia. Kawałki polędwiczek pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i podawać np. z kaszą gryczaną i jabłkami z patelni. Posypać solą morską. "Miód na serce" to moje pierwsze spotkanie
Weekendy w domu i ogrodzieinformacją. Odpowiedzią na pytanie: Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że: Ładniej wygląda to na talerzu... ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus(...)dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezastępstwie można użyć pomidory krojone z puszki i po garści czarnych oraz zielonych oliwek. Składniki 1 duża marchew 3 ziemniaki 1 sos Barilla z oliwkami 1/2 kalafiora 50 g kaszy gryczanej 1,2 l bulionu drobiowego zielenina Przygotowanie Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Kaszę gotujemy na sypko (ew. można dorzucić(...)bulionu razem z warzywami). Marchew i ziemniaki zalewamy bulionem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Dodajemy sos, kaszę (ew. pomidory wraz z zalewą i pokrojone na plasterki oliwki), kalafior i gotujemy do jego miękkości. Podajemy z ulubioną zieleniną
R'n'G KitchenSkładniki: - 1,5 szklanki kaszy manny - 3 jajka - 1,5 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cukru - łyżka cukru waniliowego - 75g masła Przygotowanie: Kasze manną namoczyć w mleku (ok. 10 minut). Masło rozpuścić. Białka ubić. Do kaszy dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie zmiksować. Dodać białka i mieszać drewnianą łyżką. Smażymy na suchej patelni
Kulinarne blogowanieOdchudzona i bezglutenowa wersja żuru wielkanocnego. Dzięki użyciu zakwasu z kaszy gryczanej żurkiem mogą się delektować osoby, które nie jedzą glutenu. Żurek jest lekko kwaskowaty, gęsty, aromatyczny dzięki dodaniu borowików i chrzanu. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Namocz w wodzie suszone borowiki i odstaw na 6-8 godzin. Obierz cebulę, pora(...)minut – powinny upiec się na ciemnobrązowo. Pokrój warzywa na kawałki i wrzuć je do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj zakwas z kaszy gryczanej z czosnkiem, chrzanem i śmietaną a następnie przetrzyj go przez sito, żeby mieć później gładką konsystencję. Wodę, w której moczyły się borowiki przelej do bulionu. Grzyby odsącz z wody i podsmaż
Eat me! Fit me!wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej • 1 surowe jajko • 5 jajek ugotowanych na twardo • zakwas do żurku • przyprawy: sól, pieprz, majeranek • olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć. Włożyć suszone grzyby do miseczki i zalać gorącą(...)wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć
W mojej kuchniPyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami
R'n'G KitchenSkładniki 2 małe lub 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku garść ulubionych orzechów - może być również mieszanka 150 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki oregano sól i pieprz papier do pieczenia blaszka keksówka o wymiarach 20x10 Przepis 1 Cukinię kroimy(...)wyciskamy cały sok. 2 Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, a orzechy siekamy drobno. Składniki dodajemy do cukinii, po czym dodajemy kolejno: bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy oregano, pieprzem ziołowym i według uznania solą oraz czarnym pieprzem. 3 Powstała masa powinna być dość zwarta, ale także wilgotna. Jeżeli jest zbyt
Kuchnia Bazylii