Przepyszne placuszki z pastą truskawek i serka wiejskiego, umilą każdy poranek ;) Zjedzone na trawie w słońcu na ogródku smakują najlpeiej ;) Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru Diamant cukier puder Diamant serek wiejski truskawki Kasze zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 20 min. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, żółtka dodajemy do kaszy razem
Idę coś wszamaćfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tabbouleth Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 cytryn Duży pęczek natki pietruszki Cebulka/szczypiorek – 4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Zielony ogórek – ½ sztuki Pomidor – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur(...)przepłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować w osolonej wodzie z sokiem z 1 cytryny. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać drobno pokrojonego ogórka, pomidora, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą i pozostałym sokiem z cytryny
Kuchnia Bon Appetitsię przypalą, czy się rozpadną podczas obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała kapusta. Sos pomidorowy - składniki: puszka pomidorów, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, łyżka mąki(...)Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie. 3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor. 4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą. 5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam
Pani domowaSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy bulgur (ok. 39 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/3 awokado (ok. 47 g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) - łyżka soku z cytryny (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)kaszę według przepisu na opakowaniu. 2. Gotujemy jajko na twardo. 3. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Pomidorki przekrawamy na pół a wystudzone jajko na ćwiartki. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i szczypiorkiem. Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól(...)paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty
Mama z miastaJakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 3 -4 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić(...)Zalać bulionem, wsypać kaszę, dodać przyprawy. Gotować ok. 20 minut.Kapustę kiszoną zalać wodą w osobnym garnku i gotować przez 20 min. Po tym czasie przełożyć do garnka z warzywami i gotować razem jeszcze przez około 15 minut. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieSzybkie ciasto z kaszy jaglanej z owocami idealne na deser do kawy, herbaty czy czystka lub idealne na śniadanie. Da Wam "kopa" na cały dzień, dodam że kasza jaglana odchudza i dodaje nam zdrowia. Owoce dodajcie jakie macie, ja miałam mrożone borówki i mrożonego ananasa i idealnie się nadały. Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą Składniki – 2 porcje: Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm Kasza pęczak – 100g Czarna soczewica – 100g Suszone pomidory – 2-3 sztuki Rzodkiewka – 2-3 sztuki Parmezan(...)kilka płatków do posypania Tahini z siemienia lnianego – 2-3 łyżki Sól, suszone płatki chili, oregano Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę pęczak i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. W między czasie kalafiora skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: suszonymi płatkami chili i oregano. Kalafiora piec w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon AppetitChoć uwielbiam kasze a gryczana w szczególności miałam wątpliwości czy smak gryki nie zdominuje tego jakże zachęcającego śniadania. Okazało się, że wszystkie proporcje są wspaniale wyważone a dzieci orzekły, że tak dobrego śniadania dawno nie jadły! Przepis pochodzi z najnowszej książki Marty Dymek. Czekoladowa gryczanka z truskawkami 1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej 3/4 szkl. wody 10 suszonych daktyli szczypta soli(...)szkl. mleka (roślinnego lub zwykłego) 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego Do rondelka wkładamy dwukrotnie opłukana kaszę, posiekane daktyle, sól oraz wodę i gotujemy pod przykryciem (NIE MIESZAJĄC!) ok 12 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy już bez przykrycia i mieszając co i rusz ok 5 minut. Ja podałam gryczankę z płatkami migdałowymi i truskawkami
Dzieje kuchennej Wiewióryteraz przyszła pora na kolejną mąkę bezglutenową - mąkę gryczaną. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i bardzo prosto :) Najważniejsze jest aby do przygotowania mąki gryczanej, wykorzystać mąkę gryczaną niepaloną. Składniki: - kasza gryczana niepalona Przygotowanie w Tefal CC: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Nałożyć misę do gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas(...)trwa 😋 dzięki @tefalcompanionpoland mąkę mam raz dwa 😃 #glutenfree #teamtefal #flour #myown #instarecipe Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself) 1 Cze, 2017 o 11:39 PDT Przygotowanie tradycyjne: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż czy młynka do kawy. Mielić na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji mąki. Inne przepisy z cyklu "jak zrobić
CookYourselfSkładniki: 4 bułki do hamburgerów 280 g sera halloumi; 10 średnich pieczarek; 1 duża, czerwona cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu(...)zalewy, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4 plastry o grubości około 1 cm. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jajo i roztrzepać widelcem, a do drugiej wsypać kaszę manną, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Plastry sera panierować kolejno w jajku, a następnie w kaszy. Do pozostałego na patelni, po smażeniu pieczarek, tłuszczu dolać olej (4 łyżki) i rozgrzać
Gospodyni Miejskawątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg -dwa serca wieprzowe -dwie średnie cebule surowe -kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19-22 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 0,5g/kg -jelita wieprzowe grube(...)jednym garnku parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu miękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Gdy wszystko będzie miękkie czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 mil. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wiele składników odżywczych. Koniecznie spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka(...)Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować
Jaglusiakremem i owocami, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienie wakacji. Używając sprawdzonego przepisu na owsiany spód, stworzyłam podstawy do moich babeczek. Wypełniłam je kremem z twarożku, niewielkiej ilości kaszy jaglanej i odżywki białkowej o smaku... lodów truskawkowych! I chociaż nie przepadam za smakiem odzywki, to ta wyjątkowo mi zasmakowała! Dzięki niej mój krem wyszedł niezwykle pyszny i lekki(...)boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy krem: 100 g zmielonego twarożku ok. 50 g kaszy jaglanej 2 miarki odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych (nie przepadam za smakiem odżywki, ale ta jest wyjątkiem - jak prawdziwe lody truskawkowe!) + czerwone owoce (u mnie mieszanka czerwonych) Kaszę jaglaną ugotować
Kuchnia Elliesuche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką lub łyżką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji(...)duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory) Polewa: 1 tabliczka wegańskiej, gorzkiej czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku
Qlinarnie i Qlinarnie