kasza - 17339 przepisów (strona:345/1156)

TRUSKAWKOWA SMAKIJA 167

owoców lub czekolady. Postanowiłam zrobić swoją wersję z truskawkami, i nie trzeba nikomu mówić, że jest przepyszna, trzeba po prostu zrobić !!!     SKŁADNIKI 300 g truskawek, 3 łyżki kaszy manny , 250 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru płatki migdałów   WYKONANIE Kaszę rozrabiamy w 50 ml mleka, resztę zagotowujemy z cukrem(...)zagotowujemy, studzimy. Truskawki miksujemy, połowę przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, zagotowujemy. Tak przygotowane truskawki przekładamy do pucharków, zostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną kaszę miksujemy z resztą truskawek, przekładamy do pucharków. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów

słodki bratek
Tortilla z kurczakiem, kaszą pęczak i soczewicą. 263

SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka zielonej soczewicy (surowej) 1 szklanka kaszy pęczak (surowej) 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 płaska łyżeczka chilli sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Kaszę i soczewicę ugotuj w osobnych garnuszkach. Odcedź i ostudź. Mięso pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i chilli. Cebulę(...)bardzo drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i pomidory. Mieszaj i po 3-5 minutach dodaj kurczaka. Gdy kurczak będzie podsmażony dodaj kaszę i soczewicę oraz czerwoną fasolę (odcedzoną). Smaż jeszcze jakieś 5 minut. Gotowy farsz zawiń w placki tortilli (ja użyłam gotowych pełnoziarnistych). Danie jest pyszne na ciepło i na zimno. Idealne

ClauditteMissCooking
Racuszki mannowo truskawkowe 171

Przepyszne placuszki z pastą truskawek i serka wiejskiego, umilą każdy poranek ;) Zjedzone na trawie w słońcu na ogródku smakują najlpeiej ;) Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mleka 2 jajka  2 łyżki cukru Diamant cukier puder Diamant serek wiejski truskawki Kasze zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 20 min. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, żółtka dodajemy do kaszy razem

Idę coś wszamać
Tabbouleth 201

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tabbouleth Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 cytryn Duży pęczek natki pietruszki Cebulka/szczypiorek – 4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Zielony ogórek – ½ sztuki Pomidor – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie:   Kaszę bulgur(...)przepłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować w osolonej wodzie z sokiem z 1 cytryny. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać drobno pokrojonego ogórka, pomidora, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą i pozostałym sokiem z cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. 176

się przypalą, czy się rozpadną podczas  obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała kapusta. Sos pomidorowy - składniki: puszka pomidorów, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oliwy, sól,  pieprz, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, łyżka mąki(...)Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie. 3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor.  4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą. 5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam

Pani domowa
Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami 161

Składniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy bulgur (ok. 39 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/3 awokado (ok. 47 g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) - łyżka soku z cytryny (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)kaszę według przepisu na opakowaniu. 2. Gotujemy jajko na twardo. 3. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Pomidorki przekrawamy na pół a wystudzone jajko na ćwiartki. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i szczypiorkiem. Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami jest

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Fit gołąbki bez zawijania 369

wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól(...)paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty

Mama z miasta
Kapuśniak z kaszą pęczak 145

Jakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty  2  marchewki  1 pietruszka 3 -4 ziemniaki  1/2 szkl. kaszy pęczak  bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek  Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić(...)Zalać bulionem, wsypać kaszę, dodać przyprawy. Gotować ok. 20 minut.Kapustę kiszoną zalać  wodą w osobnym garnku i gotować przez 20 min. Po tym czasie przełożyć do garnka z warzywami i gotować razem jeszcze przez około 15 minut. Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką 207

Szybkie ciasto z kaszy jaglanej z owocami idealne na deser do kawy, herbaty czy czystka lub idealne na śniadanie. Da Wam "kopa" na cały dzień, dodam że kasza jaglana odchudza i dodaje nam zdrowia. Owoce dodajcie jakie macie, ja miałam mrożone borówki i mrożonego ananasa i idealnie się nadały. Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą 195

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą Składniki – 2 porcje: Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm Kasza pęczak – 100g Czarna soczewica – 100g Suszone pomidory – 2-3 sztuki Rzodkiewka – 2-3 sztuki Parmezan(...)kilka płatków do posypania Tahini z siemienia lnianego – 2-3 łyżki Sól, suszone płatki chili, oregano Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę pęczak i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. W między czasie kalafiora skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: suszonymi płatkami chili i oregano. Kalafiora piec w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Czekoladowa gryczanka z truskawkami czyli Niedzielne Sniadanie odc.102 172

Choć uwielbiam kasze a gryczana w szczególności miałam wątpliwości czy smak gryki nie zdominuje tego jakże zachęcającego śniadania. Okazało się, że wszystkie proporcje są wspaniale wyważone a dzieci orzekły, że tak dobrego śniadania dawno nie jadły! Przepis pochodzi z najnowszej książki Marty Dymek. Czekoladowa gryczanka z truskawkami 1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej 3/4 szkl. wody 10 suszonych daktyli szczypta soli(...)szkl. mleka (roślinnego lub zwykłego) 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego Do rondelka wkładamy dwukrotnie opłukana kaszę, posiekane daktyle, sól oraz wodę i gotujemy pod przykryciem (NIE MIESZAJĄC!) ok 12 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy już bez przykrycia i mieszając co i rusz ok 5 minut. Ja podałam gryczankę z płatkami migdałowymi i truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezgluenowa mąka gryczana 186

teraz przyszła pora na kolejną mąkę bezglutenową - mąkę gryczaną. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i bardzo prosto :) Najważniejsze jest aby do przygotowania mąki gryczanej, wykorzystać mąkę gryczaną niepaloną. Składniki: - kasza gryczana niepalona Przygotowanie w Tefal CC: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Nałożyć misę do gotowania na parze.  Ustawić obroty: 12 czas(...)trwa 😋 dzięki @tefalcompanionpoland mąkę mam raz dwa 😃 #glutenfree #teamtefal #flour #myown #instarecipe Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself) 1 Cze, 2017 o 11:39 PDT Przygotowanie tradycyjne: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż czy młynka do kawy. Mielić na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji mąki. Inne przepisy z cyklu "jak zrobić

CookYourself
Burgery z serem halloumi i pieczarkami 211

Składniki: 4 bułki do hamburgerów 280 g sera halloumi; 10 średnich pieczarek; 1 duża, czerwona cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów:  1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu(...)zalewy, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4 plastry o grubości około 1 cm. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jajo i roztrzepać widelcem, a do drugiej wsypać kaszę manną, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Plastry sera panierować kolejno w jajku, a następnie w kaszy. Do pozostałego na patelni, po smażeniu pieczarek, tłuszczu dolać olej (4 łyżki) i rozgrzać

Gospodyni Miejska
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 169

wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg -dwa serca wieprzowe -dwie średnie cebule surowe -kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19-22 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 0,5g/kg -jelita wieprzowe grube(...)jednym garnku  parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu miękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Gdy wszystko będzie miękkie czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 mil. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jaglanka z granolą i jagodami 147

wiele składników odżywczych. Koniecznie spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka(...)Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować

Jaglusia