pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Grzyby obgotowujemy, kroimy(...)rozdrabniamy na mniejsze fragmenty. Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min). Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy. Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy pokrojoną okrę. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchengorzki posmak kakao nadaje lekkiej cierpkości. Co tu ukrywać, są pyszne ! PRZEPIS płatki owsiane 10 łyżek migdały blanszowane 100 g. olej kokosowy 6 łyżeczek miód 1 łyżka kasza manna 2 łyżki masło orzechowe smooth ( bez dodatku cukru ) 2 łyżki odżywka białkowa waniliowa 2 miarki ( można pominąć, ale należy dodać więcej kaszy ) kakao prawdziwe do obtoczenia Płatki owsiane(...)zmielić blenderem. Dodać do nich migdały, roztopiony olej kokosowy, miód, kaszę mannę, masło orzechowe i odżywkę. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie ( nie łyżką ). Jeśli masa będzie krucha, nielepiąca to dodać odrobinę mleka. Mokrymi dłońmi formujemy małe kuleczki. Obtaczamy w kakao. Układamy na tacy i wsadzamy do lodówki na około 30 minut
Kuchnia PaulettesHreczanyki, hreczki, hreczniaki. Wpadłam na ten przepis, poszukując ciekawego pomysłu na wykorzystanie kaszy gryczanej. Z tego co wyczytałam, danie pochodzi z kuchni kresów wschodnich i przyjmuję tę informację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie
Pichceniomaniasosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej - 2 łyżeczki maki pszennej - czosnek mielony, pieprz mielony Wykonanie Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania(...)pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego, 1/2 szklanki sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu
Jeść, by żyć w zdrowiuzrobiliśmy we wtorek rano, tuż przed wyjściem do pracy: wystarczyło wyciągnąć z z lodówki krewetki, posiekać warzywa, połączyć składniki i gotowe. Kaszotto przyrządziliśmy tego samego dnia wieczorem – do kaszy dodaliśmy buraczki i inne składniki i danie na dzień następny było gotowe. Lunch na czwartek wystarczyło rozmrozić, a piątkowe penne ugotować i wymieszać z zamrożonym wcześniej sosem. 5 hitów(...)awokado. Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Jak mawiają Amerykanie: buraczek i kozi ser to para „match made in heaven”. Jeśli dodać im do towarzystwa kaszę niepaloną i garść pestek i orzechów, powstanie niebiańskie połączenie. Ćwikła i kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają:) Świetne tło
Niedzielny kucharzsycąca, a przy okazji niskokaloryczna. PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA składniki: - 500 g brokuła świeżego - 4 jaja ugotowane na twardo - 2 jajka kurze - 130 g kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 1/4 łyżeczki czosnku suszonego Brokuła i ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kaszę gotujemy według(...)instrukcji na opakowaniu, tylko że zamiast wody, dodajemy mleko i wodę. Kaszę, starte na tarce jajka, brokuła i pozostałe składniki, mieszamy mocno ściskając w dłoniach. Dłonie zmocz pod bieżącą wodą i formuj kotleciki, z tej ilości otrzymasz 12 kotlecików, układamy na papierze na blaszce. Pieczemy w piekarniku przez 45 do 55 minut. Temp. 190 stopni C. Pieczemy
SMYKWKUCHNIsałatka to totalna improwizacja z mojej strony i wyszła pysznie! Składniki: opakowanie ulubionego miksu sałat 1 pomidor pół zielonego ogórka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ostrej śmietany oraz łyżeczka ulubionej zieleniny Przygotowanie: kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu do miski przełóż sałaty oraz dodaj pokrojonego pomidora i ogórka(...)orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki, dodaj do miski połącz składniki sosu do miski dodaj kaszę kuskus oraz sos, wymieszaj gotowe! moje inne przepisy na sałatki znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeproszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Żurawinowa frużelina -200g żurawiny -1/2 szkl. ksylitolu -1 łyżeczka skrobi -1/2 szkl. wody Krem jaglany -100g kaszy jaglanej -1 – ½ szkl. napoju migdałowego (lub sojowego/mleka) -reszta śmietanki kokosowej powstałej z 1 puszki mleka kokosowego -ksylitol -1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo -wegańskie krówki żurawinowe Super Krówka -żurawina do ozdoby(...)durszlakiem :P W połowie szklanki wody rozpuścić skrobię i wlać do żurawiny, która przez cały czas jest na ogniu i energicznie mieszać aż zgęstnieje. Następnie frużeline schłodzić. KREM JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w mleku roślinnym, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie cały
Candy Pandassamym! Nawet nie wiesz jak trudno było mi się oprzeć 👿 i zostawić to trochę... 😁 Chyba nie muszę już więcej mówić jaka była dobra... 😋 Składniki: 150g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki sezamu łyżka posiekanego koperku 7 sztuk suszonych pomidorów (może być więcej) sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do lekko rumianego koloru, dokładamy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze z 1-2 minuty. Do wystudzonej kaszy dodajemy cebulę z czosnkiem, suszone pomidory (kroimy je na mniejsze kawałki), koperek, sezam i wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli po wymieszaniu sałatka będzie zbyt sucha
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam Składniki: Jaglanka: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku(...)cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny
Oryginalny smakBardzo smaczna, sycąca sałatka z kaszą gryczaną i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę, którą można zapakować do lunchboxa. Polecam! ;) Składniki: ok. 50 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 2 kabanosy wieprzowe 0,5 dużej czerwonej papryki 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku sól, pieprz, pieprz ziołowy oliwa z oliwek Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać
Simply FoodDziś coś na szybko. Składniki: woreczek kaszy gryczanej palonej pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz, czerwona suszona papryka, czosnek granulowany, mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: kasze ugotuj wg instrukcji na opakowaniu mięso umyj i pokrój w małe kawałki przełóż je do miski dodaj przyprawy, na końcu mąkę, dokładnie obtocz mięso w sypkich dodatkach cebule pokrój(...)piórka rozgrzej olej na patelni, wrzuć mięso, podsmaż 3 minuty, dodaj cebulę, smaż razem 2 minuty, zalej 0,5 szklanką wody i duś jeszcze chwilę na końcu dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj wszystko dokładnie na patelni Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujebyłam w szpitalu, miałam operację i teraz jeszcze muszę się chwilę wstrzymać przed kuchennymi szaleństwami :(. Ale z pomocą Męża (pozmywał wszystkie naczynia!!!:)) przygotowałam dla Was ekspresowe trufle kokosowe z kaszy jaglanej. Szczęśliwego Nowego Roku! Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości 120 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych Wykonanie(...)ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodać wiórki kokosowe, miód i olej kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem. Lepić małe kulki i obtaczać je we wiórkach kokosowych. Schłodzić całą noc w lodówce
Trufelkowoszybko z mięsnym akcentem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 200 g metki cebulowej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 małego kalafiora 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki(...)smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy. Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką
R'n'G Kitchen