osób do wyżywienia :) SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego 0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: GRZYBY (można przygotować dzień wcześniej) Grzyby namoczyć przez min. 2 godziny(...)góry nogami i gotuj przez kolejne parę minut część, która nie została pokryta wodą. Po ugotowaniu wylać wodę z garnka i przestudzić kapustę. Przygotować farsz (można dzień wcześniej). Ugotować kaszę według instrukcji, ok. 15 minut. Odcedzić i lekko przepłukać. Odstawić do wystudzenia, po czym przełożyć do miski z grzybami. W między czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę, oczyścić pieczarki
Calzonella.comSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/2 pęczka botwinki (ok. 140 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry(...)cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, posiekaną botwinkę i dusimy ok. 10 min. 7. Całość doprawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPetite. Fot. Paweł Wodzyński Następnego dnia zrobiłam sobie na śniadanie zdrowy koktajl. Czy koktajl czekoladowy może być zdrowy i sycący? Jeszcze jak! Składniki na koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy – przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr 100 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 3 łyżki kaszy gryczanej (ugotowanej) 100 ml mleka roślinnego 3 śliwki suszone pół szklanki malin łyżka kakao(...)przygotować taki gwiazdorski koktajl? Wystarczy zblendować wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodsze koktajle, możesz dodać jeszcze łyżeczkę miodu. Artykuł Koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy z warsztatów z gwiazdą pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneEksperymentów ze szparagami ciąg dalszy. Dziś sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sycąca, kolorowa i oczywiście smaczna! Bo jakby mogło być inaczej... The post Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sezon na szparagi! appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comniektórzy zmienią do niej nastawienie, po przygotowaniu jej w wersji z nową panierką, która sprawia, że sama ryba nie jest tak mocno wyczuwalna. W połączeniu z sałatką na bazie kaszy, może stanowić pełnowartościowy, smaczny obiad. Składniki na 2 porcje: Ryba 2 filety z dorsza/mintaja 4 łyżki sezamu 5-6 łyżek bułki tartej jajko łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku(...)łyżeczka soku z cytryny 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia Sałatka woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak pół ogórka szklarniowego duży pomidor (najlepiej malinowy) 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty łyżka soku z cytryny 1 ząbek zgniecionego czosnku 4 łyżki oleju/oliwy z pierwszego tłoczenia sól
Pyszny Duetdomu, podałam jej zupkę, którą specjalnie dla niej ugotowałam… Była przerażona moja “samodzielnością”, szczególnie w kwestii obsługi urządzeń elektrycznych… Ten przepis jest wzbogaconą wersją mojego pierwszego eksperymentu Ziemniaki i kasza sprawiają, że jest to bardzo pożywne danie, a intensywny kolor z dodatkiem świeżej zieleniny rozwesela duszę Polecam! Składniki: 3/4 szklanki surowej kaszy jęczmiennej 1/2 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka(...)szorujemy. Liście kroimy w większe kawałki, a buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i ziemniaki, ziela angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i surową kaszę. Zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Skręcamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie, odkrywamy garnek, dodajemy pokrojoną botwinkę, starte buraki i marchewkę, wlewamy ocet i cztery
Lamarida.plnowy przepis. Moje trufle czekoladowe są dosyć ciężkie, intensywne w smaku, ale jednocześnie super zdrowe . Składają się głównie z gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) i mojej ulubionej ostatnio kaszy – komosy ryżowej. W środku cały orzech laskowy to prawdziwa kropka nad i. Wersja obtoczona w kakao jest bardzo wytrawna, mi jednak zdecydowanie smakują te obtoczone w mielonych orzechach laskowych(...)diabetyków: w porcji znajduje się 0,5WW i 0,5WBT SMACZNEGO! Moje trufle czekoladowe są inspirowane przepisem Idy Kulawik z książki „Słodka kuchnia roślinna” . Ida używa kaszy jaglanej, niektórzy jednak nie przepadają za specyficznym, goryczkowym posmakiem kaszy jaglanej. Komosa ryżowa jest delikatna w smaku i posmaku nie ma. A teraz niespodzianka dla moich folołersów! KONKURS! Na moim profilu
Dietologtoście z awokado Proste a wykwintne śniadanie, które przygotujecie w 10 minut. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent! Smacznego! Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami Pewnie jadaliście ją jako dzieci, z mniejszą lub większą ochotą… Teraz jest passe, bo w modzie jest kasza jaglana z jagodami(...)lubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji). Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Bagietki z pieczonym camembertem i pastą pomidorowo-kaparową Idealny pomysł na śniadanie w leniwą niedzielę, najlepiej podane do łóżka. To danie doceni każdy kto lubi rozkosz (podniebienia oczywiście). Uważajcie, te bagietki są grzesznie
Niedzielny kucharzGrill już na pewno był, zatem grillowałeś warzywka, być może nawet jakieś zostały z imprezy i nie wiesz co znimi zrobić. To podpowiadam, najlepsza sałatka z kaszy kuskus z grillowanymi warzywami. Uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Polecam Wam jest idealna na imprezy i jako lunch do pracy. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY KUSKUS I GRILLOWANYCH WARZYW - 2 szklanki gotowej kaszy
SMYKWKUCHNISkładniki : 2 torebki ryżu 30 dag ugotowanych ziemniaków szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście żurawiny 10 dag orzechów włoskich 1 cebula 15 dag pieczarek 3 jajka mały pęczek natki 2- 3 łyżki oleju sól, pieprz czarny, maggi w płynie Przygotowanie ; Ryż w torebkach ugotować wg przepisu Do ugotowanych ugniecionych ziemniaków dodać ugotowaną kaszę oraz ryż Pieczarki i cebulę pokroić(...)drobno i przesmażyć razem Orzechy zmielić, natkę posiekać Ryż, ziemniaki, kaszę, orzechy oraz pieczarki z cebulą - połączyć Dodać namoczoną i osączoną żurawinę, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, natkę, maggi i jajka, dokładnie wymieszać w mikserze Masę przełożyć do foremki o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej folią aluminiową, piec w temp. 180*C U mnie pieczeń potrzebowała
Proste Potrawyjeżdżą na rowerach, a nawet wczoraj kąpały się w jeziorze! Apetyty dopisują, nie tylko na takie słodkości Ten torcik kokosowy przygotowałem, aby świętować dziś swoje urodziny. Więc świętujmy! Acha kasza jaglana nie jest paleo, ale w diecie np. samuraja już jest ok Składniki na spód: szklanka daktyli szklanka chipsów kokosowych ( ew. wiórki kokosowe ) Składniki na ciasto: 200 gr kaszy jaglanej(...)mleka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych ⅓ szklanki ksylitolu Przygotowanie spód: Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, odsączamy, blendujemy z chipsami i wykładamy foremkę o średnicy 15cm. Odstawiamy do zamrażarki. Nadzienie: Kaszę jaglaną gotujemy na mleku kokosowym. Studzimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy stałą część mleka kokosowego z góry puszki, ksylitol i wiórki kokosowe. Blendujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód
PaleoLifeśrednim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu, aż kasza zmięknie. Pamiętaj, że pęczak po ugotowaniu jest zawsze lekko al dente. I taki jest najlepszy. Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę(...)ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś 2 minuty. Surowy groszek i fasolkę wrzuć wcześniej na 2 minuty do wrzątku. Krok 6 Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj
Niedzielny kucharzśrednim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu, aż kasza zmięknie. Pamiętaj, że pęczak po ugotowaniu jest zawsze lekko al dente. I taki jest najlepszy. Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę(...)ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś 2 minuty. Surowy groszek i fasolkę wrzuć wcześniej na 2 minuty do wrzątku. Krok 6 Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj
Niedzielny kucharzBardzo proste, bardzo smaczne połączenie smaku pieczonej papryki z niesamowicie aromatycznym, wędzonym kurczakiem. Do tego, czerwona cebula, kapary i…Skosztujcie sami <3 Składniki 2 żółte papryki 200 g kaszy pęczak 1 wędzone udko z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki kaparów starta wędzona mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mięso oddzielamy(...)kości. Mielimy na największych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Na sam koniec dodajemy kapary. Kaszę, mięso i cebulę mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy i nadziewamy farszem. Pieczemy 45 min w naczyniu żaroodpornym, w 180°C , później posypujemy serem i zapiekamy przez
R'n'G Kitchenzapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu żurawinowego garść suszonej żurawiny 4 łyżki kaszy manny 1,5 kg jabłek szczypta soli cynamon Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy(...)równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut
Cynamonowe szczęście