kasza - 17339 przepisów (strona:354/1156)

,,Kotleciki z indyka i cukinii’’ 431

połączenie bieli oraz różu na serwetach to zasługa firmy ePrezenty Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżek kaszy jaglanej sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie bułka tarta oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Cukinię bez obierania ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy mięso mielone, startą cukinię(...)jajko i cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem

Podróż w kulinaria
Placki z cukinii I 181

ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera, „zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą. 3 większe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera ok. 1 szkl. kaszy manny ok. 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz jogurt naturalny (mały kubeczek(...)łyżką pozbawić wody. W małym garnuszku roztrzepujemy jajka. Doprawiamy je pieprzem i odrobiną soli (wcześniej już soliliśmy cukinie). Do miski z cukinią wlewamy jajka, dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła

Smaki Na Talerzu
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 168

takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula) - lubczyk świeży - 8 średnich ziemniaków(...)łyżek kaszy jęczmiennej grubej - 2 liście laurowe - pieprz czarny - 3 ziela angielskie - sól Zagotować 4 litry wody. Do gotującej wody wrzucić umytą porcję rosołową i gotować na wolnym ogniu. Zebrać burzyny. Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Pokroić na grubą kostkę. Pora umyć i przekroić na pół. Kaszę jęczmienną dobrze przepłukać. Dodać do czystego wywaru mięsnego. Gotować ok. 20 minut. Dodać warzywa

CookYourself
Szarlotka sypana 144

najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek.  Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków. SZARLOTKA SYPANA S kładniki : (forma 24 cm) 1szkl mąki 1 szkl cukru 1 szkl(...)kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 150 g masła 1 cukier waniliowy cynamon 5-6 dużych jabłek Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie zasypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Mieszamy, aby wszystkie plasterki pokryły się cynamonem. Mąkę,cukier i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę dzielimy

Bon appetit mon amie
Słodko-ostra kasza gryczana 138

Kasza, to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łusek, często lekko rozdrobnione. Przez wieki uważana za pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy zamierzam wykorzystać kaszę jako dodatek do obiadu, zawsze gotuję jej nieco więcej. Potem robię z nadwyżki sałatkę, albo inne szybkie danie. Dzisiaj właśnie jedno z nich. Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Czytaj więcej

Pichceniomania
Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami 130

sosem jogurtowym, do którego dodałam czosnek, wędzoną i ostrą paprykę. Polecam wszystkim miłośnikom cukinii! Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 średnia, gruba cukinia 100 g kaszy kuskus 2 ząbki czosnku 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)cebulą.  Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz suszone oregano. Gdy czosnek i cebula bedą miękkie, gasimy płomień. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do gotowej kaszy kuskus dodajemy podsmażony miąższ z cukinii, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki. Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym

Moja smaczna kuchnia
Mielone z buraka 208

dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę.  Składniki:  2 średnie buraki  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej  1 duża lub dwie średnie cebule  2 duże ząbki czosnku  2 łyżki prażonego słonecznika  2 łyżki płatków owsianych  2 łyżki posiekanego koperku  sól(...)pieprz do smaku  Buraki obierz i surowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Oba składniki przełóż do dużej miski. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do buraków i kaszy. Dorzuć jeszcze wszystkie pozostałe składniki: słonecznik, płatki owsiane, koperek i całą masę bardzo dokładnie wymieszaj

Roślinna - blog wegański
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej 136

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. The post Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami 160

Składniki: -5 ziemniaków surowych i jeden gotowany -10 dkg kaszy gryczanej -2 cebule -1-2 jajka -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym -papryka, ogórek, pomidor -plastry żółtego sera -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa -sos czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 st. C. Układamy plastry żółtego sera. Nakładamy tuńczyka, sos, warzywa i jeszcze raz sos. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Naleśniki gryczane bezglutenowe 121

Moje nowe odkrycie - naleśniki gryczane :) Pyszne, delikatne, puszyste. Ze świeżymi owocami lub białym serem smakują wybornie.  Składniki: - 2 szklanka białej kaszy gryczanej niepalonej lub 1 szklanka mąki gryczanej ( jak przygotować samodzielnie mąkę gryczaną ? )  - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - szczypta soli Przygotowanie w Tefal Companion:  Kaszę wsypać do misy miksera. Założyć(...)sól. Ustawić obroty: 8 czas: 20s-30s. Ciasto ostawić na min 30 min.  Gdyby ciasto, po tym czasie, było za gęste dodać pozostałą wodę. Przygotowanie tradycyjne: Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera). Do mąki dodać mleko, pół szklanki wody, jajka, olej i sól. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na min 30 min. Gdyby ciasto

CookYourself
Kuskus z makrelą SEKO a'la paprykarz #WAKACJEZSEKO 154

razem. Dzwonią znajomi że będą u nas, pomyślałam, przecież mam jeszcze tyle czasu to zdążę coś przygotować, ale oni nie powiedzieli że będą za 10 minut ;) W ruch poszła kasza kuskus bo przecież ona jest błyskawiczna, kilka dodatków i najnowsza przesyłka od SEKO, czyli makrela w oleju! Składniki: Makrela dzwonka w oleju 190 g olej ze słoiczka po makreli(...)gram kaszy kuskus  1 szalotka  1 łyżka natki pietruszki  Sól  Pieprz Przygotowanie:  Kasze kuskus wsypujemy do większej miśki i zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 1:1. Makrela oczyszczamy z ości, dzielimy na mniejsze kawałeczki i razem z olejem dodajemy do kuskusu, dodajemy posiekaną szalotkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa grysikowa 157

latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć(...)kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje

Czerwień i błękit
Pasta z kaszy gryczanej 175

tylko zobaczyłam ten przepis - od razu chciałam zrobić, ale mówić kolokwialnie - trochę mi się zeszło. W końcu jest! Pyszna pasta z kaszy gryczanej, jabłka i cebuli! Polecam ją każdemu jako urozmaicenie codziennych kanapek - najlepiej smakują z ogórkiem małosolnym,kiszonym lub - jak u mnie z małosolnym w zalewie miodowej (kupionym na okolicznym ryneczku). Składniki: saszetka ugotowanej kaszy gryczanej, średniej wielkości cebula(...)kroimy w piórka, jabłko w kostkę. Podsmażamy na oleju, dodajemy miód. Czekamy aż nam się ładnie zarumienią i skarmelizują. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W blenderze miksujemy kaszę wraz z przyprawiamy i jabłkami z cebulą (pilnując, żeby nie zrobiła nam się papka!). Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek

Lena Gotuje
Białe kluski z mięsem i kaszą gryczaną 177

Zmodyfikowana wersja klusek z mięsem. Warto spróbować, bo smakują wybornie.     Składniki: -2 kg gotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -30 dkg łopatki -ćwiartka z kurczaka -boczek wędzony -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -marchew -2 cebule -seler, por, czosnek, korzeń pietruszki -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty -sól, przyprawy Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę, marchew(...)miękkości mięsa. Odławiamy mięso, marchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy. Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy. Rosół wykorzystamy do gotowania klusek. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Muszle nadziewane kurkami w sosie 249

pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku papryka wędzona koper świeży 10 dkg sera żółtego olej rzepakowy Makaron muszle gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam(...)dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania