Zupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy(...)solą, pieprzem i zapiekamy 40 min w 180°C. Studzimy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości. Boczniaki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w kostkę, por w piórka, dodajemy liść, ziele angielskie, gotujemy do miękkości. Do warzyw dodajemy rozdrobnione mięso, boczniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze kilka minut
R'n'G Kitchenspecjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku(...)cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie
Delicious TitbitsSkładniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko(...)solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy
kgwjanczewoPrzepyszna PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ I JAGNIĘCINĄ z dużą ilością ziół... Artykuł Papryka faszerowana kaszą i jagnięciną pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody. Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody. Kaszę i groch moczymy przez noc. Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył. Warzywa obieramy(...)kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenzapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek 1/2 szkl. kaszy manny szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy budyń i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy
Cynamonowe szczęściewiader świeżutkich jabłek prosto z drzewa :) Wyszła pyszna - jak zawsze :) Smakuje wspaniale zarówno gorąca, ledwie wyjęta z piekarnika, jak też na drugi dzień, gdy się „przegryzie”. Polecam! Szarlotka z kaszą manną tortownica 24 cm 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy mannej 1 szkl. cukru (ja daję 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g zimnego(...)obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) cukier puder do posypania Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Tortownicę szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem zwykłym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki, rozprowadzić po całym dnie. Na to kilka łyżek utartych jabłek. Następnie kolejne warstwy suchych
Posadzone i zjedzoneśrednie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka(...)minut, aż woda nasiąknie aromatem przypraw. Po 10 minutach przecedzić wywar (powinno go być 250 ml - jeśli tyle nie ma, dolać wody) i do takiego gorącego / ciepłego wywaru dosypać kaszę manną. Wymieszać. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę i resztę słoniny. Do otrzymanej masy dodać namoczoną kaszę
Posadzone i zjedzoneśrednie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja(...)smażenia dodać jabłko i smażyć razem, aż jabłko nieco zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką zagotować bulion lub rosół i do takiego gorącego wsypać kaszę manną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną i jabłkiem
Posadzone i zjedzonedługo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody(...)łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku sól Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę
Posadzone i zjedzoneróżanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób : Kaszę jaglana
Viola cooks with passionkasza gryczana 200 gram 2 szklanki bulionu kalafior 1/2 sztuka (średni) pieczarki 8-10 sztuka marchewka 2 sztuka tymianek posiekany 3 gałązki do przybrania oraz oberwane listki z kilku gałązek cebula np.szalotka 1 sztuka olej do smażenia 2 łyżki Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę(...)kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości
AZgotuj!uczeń zabierał takie do szkoły! Teraz możecie przygotować takie pyszności w domu. Bez masła, konserwantów i sztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone! Składniki: 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej* 2 łyżeczki kakao 1 miarka odżywki białkowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka w proszku lub odżywki białkowej o smaku białej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego Olej kokosowy(...)rozpuścić, dodać kakao i odżywkę, wymieszać. Dosypać kaszę i połączyć. Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie i odkładać na talerz. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Wartości odżywcze: 759 kcal** (6 batoników
Chocolate Muffin BlogGrill to czas również na dania bezmięsne. Taka forma papryk może być dodatkiem do dań głównych lub samodzielną potrawą. 2 papryki 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki wrzątku 1 czerwona cebula 50 g sera feta 50 g żółtego sera 50 g sera camembert 1 pomidor Sól Pieprz Papryki dokładnie myjemy i wykrawamy gniazdo. Kroimy na pół aby powstały(...)dwie łódki. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Sery, pomidora oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy papryki. Dociskamy aby farsz był dociśnięty do papryki. Grillujemy je na ruszcie na tacce do momentu aż papryki zmiękną a sery ładnie się rozpuszczą. Na początku grillowania możemy je odwrócić aby wierzch
VioletoweKucharzeniekoperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na dłoń ciut oleju wlać i każdą paprykę nasmarować(...)wierzchu do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu 10 minut
W Mojej Kuchni Lubię