kasza - 17339 przepisów (strona:373/1156)

Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 156

konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec(...)temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, zostawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną przelać 2 razy wrzątkiem. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut aż wchłonie całą wodę i będzie miękka. Posolić do smaku i wystudzić. Cebulę

Kulinarne Inspiracje
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 179

się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto. Ale dość opisów, przejdźmy do konkretów Zaczynamy: SKŁADNIKI:   *Przepis na małą blaszkę 25x25cm -2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 szklanki kaszy manny -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -3 płaskie łyżki cukru brązowego -1 łyżka cukru waniliowego -1/3 kostki masła -1/3 kostki margaryny(...)jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.  Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników. Wyrównujemy. Na to wykładamy połowę jabłek i lekko  posypujemy brązowym cukrem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekspresowy sernik z kaszą manną i owocami 500

fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :) Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy) 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki kaszy manny 1 i 1/4 szklanki cukru(...)jajka 1/2 szklanki oleju 400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki) Sposób wykonania: 1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować. 2. Na końcu partiami dodać ser.  3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy

Kuchnia domowa Ani
Krupnik jaglany z grzybami 116

Zupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy(...)solą, pieprzem i zapiekamy 40 min w 180°C. Studzimy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości. Boczniaki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w kostkę, por w piórka, dodajemy liść, ziele angielskie, gotujemy do miękkości. Do warzyw dodajemy rozdrobnione mięso, boczniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze kilka minut

R'n'G Kitchen
Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig 153

specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa.  Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku(...)cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie

Delicious Titbits
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 147

Składniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego  sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko(...)solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy

kgwjanczewo
Papryka faszerowana kaszą i jagnięciną 150

Przepyszna PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ I JAGNIĘCINĄ z dużą ilością ziół... Artykuł Papryka faszerowana kaszą i jagnięciną pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Grochówka z pęczakiem 101

mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody. Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody. Kaszę i groch moczymy przez noc. Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył. Warzywa obieramy(...)kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Szarlotka z gruszkami 163

zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.  Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek  1/2 szkl. kaszy manny szczypta soli Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy budyń i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z kaszą manną 134

wiader świeżutkich jabłek prosto z drzewa :) Wyszła pyszna - jak zawsze :) Smakuje wspaniale zarówno gorąca, ledwie wyjęta z piekarnika, jak też na drugi dzień, gdy się „przegryzie”. Polecam! Szarlotka z kaszą manną tortownica 24 cm 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy mannej 1 szkl. cukru (ja daję 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g zimnego(...)obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) cukier puder do posypania Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Tortownicę szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem zwykłym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki, rozprowadzić po całym dnie. Na to kilka łyżek utartych jabłek. Następnie kolejne warstwy suchych

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona 126

średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka(...)minut, aż woda nasiąknie aromatem przypraw. Po 10 minutach przecedzić wywar (powinno go być 250 ml - jeśli tyle nie ma, dolać wody) i do takiego gorącego / ciepłego wywaru dosypać kaszę manną. Wymieszać. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę i resztę słoniny. Do otrzymanej masy dodać namoczoną kaszę

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 144

średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja(...)smażenia dodać jabłko i smażyć razem, aż jabłko nieco zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką  zagotować bulion lub rosół  i do takiego gorącego wsypać kaszę manną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną i jabłkiem

Posadzone i zjedzone
Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 136

długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad.  Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody(...)łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku sól Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę

Posadzone i zjedzone
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 152

różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób : Kaszę jaglana

Viola cooks with passion
Gryczotto z kalafiorem, marchewką i brązowymi pieczarkami z tymiankiem 177

kasza gryczana 200 gram 2 szklanki bulionu  kalafior 1/2 sztuka (średni) pieczarki 8-10 sztuka  marchewka 2 sztuka tymianek posiekany 3 gałązki do przybrania oraz oberwane listki z kilku gałązek cebula np.szalotka 1 sztuka  olej do smażenia 2 łyżki Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę(...)kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości

AZgotuj!