kasza - 17339 przepisów (strona:380/1156)

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem 143

porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle 30 g wiórki kokosowe 1 łyżka skórka z cytryny z połowy cytryny Nadzienie jaglane 200 g kasza jaglana 1 łyżka miód sok z cytryny z połowy cytryny Rabarbarowy wierzch 4 łodyga rabarbar 4 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 łyżka tapioka lub mąka ziemniaczana Sposób przygotowania Spód Składniki(...)spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy nią spód i boki formy o średnicy ok. 20-22 cm. Wstawiamy do lodówki. Nadzienie jaglane Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku dolewając więcej płynu niż podano w instrukcji. Gdy kasza się rozgotuje zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę ostygnie. Dodajemy miód i sok z cytryny i dokładnie miksujemy

Kucharzyca
Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa) 100

bezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie blender (ewentualnie młynek do kawy) i kasza gryczana. Możecie użyć kaszy palonej lub niepalonej . Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku(...)zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą). Składniki (4 porcje): Ciasto: 170 g mąki z kaszy gryczanej 40 g siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy

Powiedz dietom nie
Pęczotto z kurczakiem 134

czuję gdy muszę szybko zorganizować obiad, a moje maleństwo ma gorszy dzień ;-) Wtedy jak nic przydają się przepisy na dania jednogarnkowe. W ostatnim czasie nauczyłam mojego męża jeść różne kasze. Pocieszające jest to, że bardzo się nie wzbraniał, jak stwierdził "lubi te moje eksperymenty". I tak oto pojawiło się w naszym domu pęczotto. Sam pęczak - jak już wcześniej pisałam(...)dodajemy vegetę, pieprz, curry, paprykę, sól i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż pęczak zmięknie. Jeśli wybraliście wersję z winem, to dolewamy je właśnie teraz, gdy kasza jest już miękka i jeszcze chwilę dusimy. Wyłączamy palnik i zostawiamy danie pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, tak by się rozpuściło w kaszy

Czary - gary w kuchni
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege) 248

Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa(...)oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie

kulinarnyJa
Placuszki z kaszy manny i sera 169

zrobiłam po swojemu. :) Są lekkie, wilgotne, słodkie choć bez dodatku cukru i co tu dużo mówić pyszne. Spróbujcie koniecznie.     Składniki (porcja dla 3-4 osób): 1 szkl. kaszy manny 3/4 szkl. mleka 250 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 banan 3 jajka  Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na jakieś 20-30 minut, by je wchłonęła. Następnie

Cynamonowe szczęście
domowa wątrobiana 140

wieprzowych skórek) 1 serce wieprzowe 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia wątrobianej sposób przygotowania Wieprzowe skórki ( lub nóżki) razem z sercem wkładamy do garnka, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy(...)pokrojoną ) i całość gotujemy jeszcze 15 minut. Po czym zdejmujemy garnek z palnika. Teraz do rondelka odlewamy dwie łyżki wazowe mięsnego wywaru, z agotowujemy i  wsypujemy do niego kaszę manną, gotując na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy i całość ( bez warzyw), jeszcze ciepłą mielimy w maszynce  do mięsa, na najdrobniejszym pasztetowym sitku (razem

Miód i pieprz
Placki z kaszy manny 182

Proste i szybkie do zrobienia placki z kaszy manny, bez dodatku mąki - pyszne :) Dla niektórych te placki to smak dzieciństwa, a dla innych super pomysł dla małych niejadków w domu :) Mojej duletniej córce bardzo zasmakowały te placuszki :) Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny, 0,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka roztopionego masła. Przygotowanie:  Kaszę mannę

Aga w kuchni
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 193

kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego  w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku.  składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g serka topionego ( u mnie emmentaler) 2 łyżki mąki ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać(...)kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić. Do garnka wlać wodę i dodać posiekany szczypiorek, zagotować. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki z mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Gdy kuleczki zmienią kolor dodać pokrojone serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając

Monia miesza i gotuje
Niedziela w kuchni 145

rząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne(...)krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta

Kucharzyca
Sałatka z kaszy pszennej 88

Bardzo smaczna sałatka, tylko podana od razu smakuje najlepiej. Składniki 150 g kaszy pszennej 250 g pomidorków koktajlowych 200 g świeżego ogórka 1 pęczek koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka majonezu sól pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Ogórka kroimy wzdłuż, później na „piórka”. Solimy, odstawiamy by puścił wodę(...)Odsączamy. Pomidorki kroimy na połówki. Koperek siekamy. Oliwę, majonez, koperek mieszamy na gładko. Dodajemy do kaszy. Mieszamy. Do całości dodajemy pomidory i ogórki. Delikatnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 162

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować.  Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy(...)rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z ciecierzycy, bulguru z warzywami. 120

kosteczkę, 2 łodyżki selera również pokrojone w kosteczkę, 2 zmiadżdżone ząbki czosnku, 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (albo poszatkowanych liści selera), 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g kaszy bulgur, 1 kostka rosołowa, woda. Przygotowanie: Zamaczamy ciecierzycę na noc. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie (w dużej objętości wody). Do drugiego garnka wrzucamy cebulkę (i gotujemy(...)się lekko podrumieni). Następnie dodajemy marchewkę, seler, czosnek, kostkę rosołową, kaszę bulgur. Zalewamy wodą (potrzebna nam będzie 4 – krotna objętość wody względem kaszy bulgur). Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy osobno ugotowaną ciecierzycę i podgrzewamy razem przez krótką chwilkę. Podajemy na ciepło. Z wierzchu możemy udekorować natką pietruszki albo liśćmi selera. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
OXY2 175

składników i wyszło po mojemu. Żadnych ograniczeń, wszystko da się zrobić! Jak nie mogę, to przez nogę i znowu mogę! Moje ulubione ''poranne przekąski'' przeważnie zamieniam płatki owsiane na kasze jaglana, ale tutaj zrobiłam oryginał i było pyszne! Zamieniam również zawsze mleko krowie na mleko roślinne. Jak gluten na mnie nie działa, ta mój kochany nabiał... No niestety(...)omleta i wszystko się zgadza! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Nie ma co narzekać, jeśli coś nie pasuje, to trzeba to zmienić i już. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś innym). WYKONANIE : Kaszę płuczemy wrzącą wodą

fitolarun.blogspot.com
Kurczak w pomidorach z oliwkami 230

mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki(...)porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 6 płatów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej (używam ostrej, ale może też być

Pełny talerz
Aksamitny mus z kaszy manny. 95

zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu   Przygotowanie; Wodę zagotować razem z 2 łyżkami cukru. Kaszę manna zalać(...)gotować około 7 min. ciągle mieszając. W miseczce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszać widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną. Mus przelać do pucharków. Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na rozgrzaną patelnie

Radość kipiąca uśmiechem.