kasza - 17339 przepisów (strona:381/1156)

Mleko jaglano - słonecznikowe 179

niej sporo wartościowych informacji (np. o naturze termicznej pokarmów) i generalnie sama idea jaglanego detoksu do mnie przemawia.  Na razie nie zdecydowałam się na pełny detoks, ale jemy kaszy zdecydowanie więcej.  Samo mleko jest dość smaczne. Idealne do porannej jaglanki czy koktajlu.  Zrobiłam z nim nawet kawę.  Mleko pięknie się spieniło.  Oczywiście smak kawy lekko(...)zmodyfikowany, ale nie było źle.     Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 szklanki nasion słonecznika 1 daktyl szczypta soli morskiej lub himalajskiej 2,5 szklanki wody źródlanej szczypta kardamonu (opcjonalnie, nie dałam)   Wykonanie: Kaszę, słonecznik, daktyla i sól włożyć do kielicha blendera.  Dolać wodę i dokładnie zmiksować.  Przecedzić przez sitko (lub sitko wyłożone gazą

Sto kolorów kuchni
Mielone z kaczki 157

mięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć(...)mięsa dodać kaszę i cebulę z grzybami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć. Mięso podzielić na kotlety, zawijać w otrzewną. Smażyć na tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu. Smażymy aż otrzewna ładnie się zrumieni. * ja mam to szczęście, że zdobyłam otrzewną, jeżeli jej nie mamy, to można kotlety oprószyć mąką, ale najpierw należy wymieszać mięso

królestwo garów
Czekoladowy pudding jaglany 186

śniadanie.  A jeżeli będziecie mieli ochotę na coś słodkiego po południu, też się nadaje.  Do tego przygotowuje się go w kilka minut.     Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 banan 1/2  łyżeczki karobu (ew. kakao) pomarańcza   Wykonanie: W garnku uprażyć kaszę, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo.  Zalać 1 szklanką wrzątku (uwaga, bo może zacząć(...)mocno bulgotać, warto więc na moment wlewania wrzątku, zdjąć garnek z ognia).  Dodać szczyptę soli morskiej i gotować na małym ogniu około 10 minut.  Ugotowaną kaszę przełożyć do kielicha blendera.  Dodać pokrojonego banana i karob (lub kakao).  Zmiksować.  Można dolać odrobinę mleka jaglanego, żeby masa nie była zbyt gęsta.  Udekorować pomarańczą

Sto kolorów kuchni
Kasza manna z musem truskawkowym 143

Polecam przepyszny deser  z kaszki manny i pachnącym musem truskawkowym Składniki - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 laskę wanilii - 3 czubate szklanki truskawek mogą być mrożone - 6 łyżek cukru Sposób przygotowania 1. Do mleka dać pestki z wanilii i skórkę,dodać  4 łyżki cukru zagotować 2. Truskawki zmiksować z blenderem i 2 łyżkami cukru(...)gotującego mleka włożyć 1/2 musu i wsypać  kaszę manną mieszać aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ugotowaną kaszę rozlać do pucharków. Na górę rozłożyć resztę musu

W królestwie smaków Beaty
Ogórki w cieście nadziewane kaszą i mięsem 107

obiadu jako główne danie? Czemu nie ! W takiej wersji jest bardzo sycący i pyszny. Śmiało może pełnić główną rolę na  talerzu :) Składniki: 70 dag zielonych ogórków 30 dag kaszy gryczanej 1 cebula biała 30 dag dowolnego gotowanego mięsa sól i pieprz do smaku świeży koperek olej do smażenia Składniki na ciasto: 12 dag mąki 2 jajka 4 dag oleju(...)kilka łyżek wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i połączyć ze zmielonym mięsem. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na odrobinie tłuszczu razem z koperkiem i pieprzem do smaku, po czym połączyć z kaszą. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona. Pustą przestrzeń napełnić farszem i pokroić na 2-3 części. Następnie panierować w przygotowanym cieście

Tradycyjna Kuchnia
Pieczywo chrupkie - smaczne, zdrowe, fit :) 178

limitowanych, po to stałe w ofercie, aż w końcu docierając do nowości. Poniżej przedstawię Wam właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE  kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik: <0,5 g KUKURYDZIANO-GRYCZANE(...)kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 22 kcal białko: 0,5 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 4,4 g błonnik: 0,8 g ŻYTNIE żyto krojone pełnoziarniste (78%) * kaszka kukurydziana (21%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 25 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany

Zdrowie na języku :P
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 248

dodał koloru i smaku całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego(...)roladki wyjąć z sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego

Anioszek w kuchni
Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 145

Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego(...)cebule Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto

Bajeczna Kuchnia
Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami 102

Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Cynamonowo jabłkowe placuszki z kaszy manny podane z jogurtem i truskawkowym maczkiem 176

moje dzieci wesoło bawią się w pokoju. Ale żeby zacząć dzień jeszcze lepiej śniadanie też musi być radosne i pyszne. Dziś zapraszam Was na cynamonowo jabłkowe placuszki z kaszy manny podane z jogurtem i truskawkowym maczkiem. Spróbujcie. Polecam :) Składniki: 1 1/4 szklanki kaszy manny Cenos 1 łyżka oleju lub oliwy 1 szklanka mleka 1 łyżka drobnego cukru mała szczypta(...)soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 małe jabłko szczypta cynamonu propozycja podania: jogurt typu greckiego, maczek truskawkowy (posypka naturalna) Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i duże jajko, mieszamy. Potem dodajemy 1 łyżkę oleju, całość dokładnie mieszamy, aby olej połączył się z masą. Na koniec do masy

Słodkie okruszki
Orzeźwiająca sałatka tabbouleh z kaszą bulgur 149

papryką, bez pomidora i natki pietruszki... Tym razem miałam chęć na jej tradycyjną wersję- z dużą porcją natki (mąż w końcu się do niej przekonał), a przede wszystkim z kaszą bulgur, która jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh. W sałatce wykorzystałam suszoną miętę, a to tylko z tych względów, że jest bardziej aromatyczna niż ta świeża mięta, kupowana teraz... Ta lekka(...)mocno orzeźwiająca sałatka może stanowić pożywny, samodzielny posiłek, np. jako danie kolacyjne, jak również sprawdzi się jako dodatek do dnia głównego. 3-4 porcje: * kasza bulgur- 150 g * ogórek- 180 g (średnia wielkość) * pomidory koktajlowe- 200 g * cebula- 1 mała * natka pietruszki- 1 pęczek * sok z cytryny- 2 łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszona mięta- 2 łyżeczki * miód

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety w sosie ogórkowym 1930

Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek.  Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo.  Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka  1 spora cebula  2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól(...)smaku Pulpety: Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam.  Przygotowuję

Takie tam pichcenie
Kasza gryczana z jarmużem 123

cebula (ok. 70g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra, - woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g). Sposób przygotowania 1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli. 3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę(...)czosnek i jarmuż. 4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min. 5. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Kasza gryczana z warzywami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - wapń (pochodzący z jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem i wiosennym dressingiem. Idealna na wynos. 210

szybką i aromatyczną sałatkę, dobrą na śniadanie, obiad i kolację. Idealnie smakuje na ciepło i rewelacyjnie na zimno. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, kilka składników i sałatka gotowa. Kasza jaglana gra tu główne skrzypce! Składniki podaję na oko, gdyż niektórzy dołożą więcej tuńczyka, inni groszku czy marchewki. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego u mnie(...)puszki groszek konserwowy gotowana marchewka pokrojona w kosteczkę kukurydza konserwowa czerwona cebula pieprz i sól do smaku świeża bazylia olej rzepakowy Rapso   sos sałatkowy winegret  Develey Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami. Dodaj cebuli i polej olejem rzepakowym Rapso. Wymieszaj. Następnie dodaj sosu winegret. Dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. Sałatka bardzo syta, szybka

Z Kuchni Do Kuchni
Paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną 148

Trzeba szukać zdrowszych alternatyw. :-) W tym przypadku nie dość, że zamiast kupować w sklepie, robimy paprykarz samodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki(...)łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. 3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki. 4. Wszystkie

Szefowa kuchni