obiad. Wybornie smakuje ciepły, podgrzany na patelni, skropiony oliwą z czosnkiem i podany w towarzystwie sałaty. Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 2 szklanki ugotowanej) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej (czyli mniej więcej tyle ile jest w jednym woreczku, ok. 1 szklanka ugotowanej) - 1 marchew - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mielonego lnu - 1 łyżka(...)przecieru pomidorowego - 1 łyżka ostropestu (opcjonalnie) do smaku: - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka bazylii Soczewicę gotuj ok. 15 minut w 2 szklankach wody. Kaszę opłucz lub lekko podpraż i gotuj pod przykryciem 20 minut w 1 szklance wody. Marchew, czosnek i cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki. Wymieszaj soczewicę, kaszę, marchew, czosnek, cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy
Smakuje zdrowopewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymiodu 3 jajka 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach) pozostałe składniki: 500 ml mleka 100 g cukru 4 łyżki kaszy manny 10 g masła olejek rumowy powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek) polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać(...)części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować masę: Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić. Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie
Mama Gotujemargaryny 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Margarynę posiekać na mniejsze kawałki(...)wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając
Domowa cukiernia Ewyserem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie(...)szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki
Poezja smakuSkładniki: 1 litr mleka szklanka kaszy manny margaryna 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao herbatniki Do 1 szklanki mleka dodajemy kaszę, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną. Do wrzącego dodajemy kaszę z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy mikserem do dokładnego
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 150 g kaszy kuskus 1/2 szklarniowego długiego ogórka 200 g wędliny 200 g sera żółtego puszka kukury dzy konserwowej sól, pieprz 2 ły ż ki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Studzimy. Rozkruszamy widelcem. Ogórka obieramy ze skórki, dzielimy na 4 słupki i kroimy na małe kawałki. Ser i wędlinę kroimy w kostkę(...)zimnej kaszy dodajemy pokrojone składniki oraz kukurydzę. Mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy majonez ze śmietaną i przyprawami. Łączymy z sałatką. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z makiem. Makowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasimoja kolejna jesienna i pyszna zupa z "Jaglanego detoksu" Marka Zaremby! Stosuje Jego program i czuję się świetnie! Jak nie mam w lodówce ugotowanej kaszy jaglanej na sypko, to wpadam w panikę! Zupka jest na włoską nutkę, przypomina mi Sycylię. Doda wszystkim energii i masę pozytywnych emocji! Składniki -4 czerwone papryki -1 puszka konserwowych pomidorów -niecały litr wody 2 suszone(...)daktyle 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku szczypta kurkumy skórka otarta z połowy cytryny 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 orzechy włoskie bazylia świeże listki Na pesto półtorej szklanki rucoli sok z połowy cytryny 1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika 4 łyżki oliwy sól himalajska różowa do smaku woda mineralna lub zródlana
Z Kuchni Do Kuchnifarsz: 450 g mięsa gotowanego wołowego, 200 g kaszy gryczanej, 250 g cebuli, 120 g słoniny wędzonej, 10 g grzybów suszonych (prawdziwki), sól, pieprz, 3 białka, ciasto: 400 g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżeczka do kawy soli, 20 ml oleju, ciepła woda – około 90 -100 ml, Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby(...)dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto
królestwo garówSkładniki: 2 dość duże cukinie 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 średnia papryka 1 cebula papryka ostra mielona, pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się(...)zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką i solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię - mieszamy, posypujemy pieprzem. Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 6 łyżeczek kaszy mannej 325 ml mleka 1,5% około 15 mrożonych truskawek płatki migdałów 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki wiórków kokosowych Kaszę wsypujemy do wrzącego mleka, dosypujemy wiórki kokosowe i dodajemy miód, i gotujemy przez około 4-5 minut cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przekładamy do pucharków (z tylu składników wyszły mi dwie porcje). Na kaszę wykładamy płatki
Moje-pitraszenieSkładniki: 5 jajek 100 g kaszy jęczmiennej 1 papryka czerwona 1 cebula 6 kostek fileta z mintaja papryka ostra mielona, oregano, szczypta soli, czosnek granulowany Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano
Moje-pitraszenieSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 100 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz, 1 łyżeczka - czosnek granulowany, oregano 1 jajko 70 g płatków owsianych błyskawicznych (7 łyżek) 1 cebula Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem - mieszamy i chwilę smażymy(...)cała woda ze szpinaku wyparuje. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Następnie szpinak, ugotowaną kaszę, jajko i płatki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę formujemy w prostokąty, obtaczamy w zmielonych płatkach lub bułce tartej - jak kto woli :) i obsmażamy z obu stron na tłuszczu. Z tylu składników wychodzi ok. 12 kotletów. Smacznego
Moje-pitraszenie