masło zamienić na margarynę, stąd właśnie moja uwaga. Ale dość gadania, bierzcie talerzyki i częstujcie się tym pysznym ciastem :) Składniki: 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki pszennej , 1 szklanka kaszy manny , płaska łyżeczka proszku do pieczenia , jabłka - użyłam 7 średnich , ale można śmiało więcej, pół kostki masła , 2 łyżki cukru pudru , 1 łyżka cynamonu . Mąkę przesiać, dodać(...)niej proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wszystko razem wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika. Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich
Codzienna kuchnia niecodziennaDziękujemy za pomysł. Danie faktycznie jest smakowite. W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach". W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej. Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę. Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki. Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można(...)zrobić sałatkę ziemniaczaną). Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" . Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem
Maminek kulinarnyciepło. Dlatego też tak ważne jest wartościowe śniadanie. Najlepiej, jeśli będzie ciepłe i pożywne. Dlatego właśnie proponuję nie tylko dzieciom, ale także dorosłym rozpoczęcie dnia od pysznej i aromatycznej kaszy manny z owocami. Potrzebne nam: - 2,5 łyżki kaszy manny - 1,5 szklanki mleka (ja używam 3,2%) - 1 duży banan lub 2 małe - domowy mus jabłkowy (może być(...)także ten ze sklepu) - łyżeczka miodu - opcjonalnie: rodzynki, cynamon, jabłko, dżem truskawkowy, orzechy Przygotowanie: W garnuszku podgotować mleko z miodem. Gdy będzie ciepłe, wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Można dodać trochę cynamonu. Gotową kaszkę przelać do miseczek, dodać pokrojonego w kostkę banana i mus jabłkowy. Przygotowana kaszka wystarcza na jedną dużą porcję
W poszukiwaniu inspiracjigałązki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 2 szt sól, pieprz do smaku kminek do smaku wedle uznania kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania - między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki(...)przewiązane nitką , aby było łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru ) - gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie
Basia w kuchniSałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki: * 150 g kaszy kus-kus * 1 średniej wielkości cukinia * 1 cebula * 1/2 bakłażana * 2 pomidory * 150 g sera sałatkowego * kilka oliwek * garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki * 3 łyżki oliwy z oliwek(...)smażenia * 2 łyżki octu jabłkowego * sol, pieprz Wykonanie: Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie wodę i wystygnie, rozdrobnić go widelcem. Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają
kolorowotorcikowoPomyślałam sobie,że warto zastąpić tradycyjną mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto nie rożni się bardzo od zwykłej mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam. SKŁADNIKI: 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej(...)jajka 2 szklanki mleka olej do smarowania patelni SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko- miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników. Jabłka obieramy , drobno
W kuchennym oknie Ewykukurydziane gofry* z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami** * z kaszą kukurydzianą, mąką kukurydzianą ** pekany i nerkowce Prosto, lekko chrupiące, leciutkie tak, trochę z jesienią mi się kojarzą. Pogoda się zepsuła, pada, pada ii pada... Noo, a to, że dzisiaj(znów) idę na grilla.. pfff.. w taką pogodę... mhmm..taak, mam nadzieje, że chociaż przestanie padać(...)Uwielbiam moich znajomych xd Składniki: 10g kaszy kukurydzianej + 20ml wrzątku do zalania 30g mąki kukurydzianej 10g mąki pszennej jajko 30ml mleka łyżka rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia cynamon, aromat, szczypta soli Kaszę zalej wrzątkiem i przykryj. Jajko zmiksuj z masłem i mlekiem. Mąkę przesiej. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i odstaw na jakieś 10min
More food, love and dreamsautomacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj . 375 ml wody 2 łyżeczki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej Piątnica 420 g mąki chlebowej typ 650 125 g mąki żytniej typ 720 90 g suchej kaszy bulgur Piątnica 25 g świeżych drożdży około 20 daktyli 1 jajko ulubione ziarna do posypania z wierzchu Umieścić w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników: woda, olej, cukier, sól, jedna
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn(...)ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej grzyby( jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy
Z Majeczką w kuchnipięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego. Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy kuskus, 200 g marchwi, 12 łyżek mrożonego groszku, 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka(...)ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik. Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy. Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy
Moniki SmakołykiDuszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami. składniki: 700 g szynki 1,5 l wody 2-3 listki laurowe Kamis 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę pokroić(...)Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i chrzanem z odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Bitki podałam z kaszą gryczaną
Monia miesza i gotujeudźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 100g ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 150g oliwek (w przepisie są zielone, ja jednak miałam pod ręką czarne) 150g jogurtu naturalnego (2% tłuszcz) sól, pieprz Płuczemy i gotujemy(...)kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy
Brzuszki ŁakomczuszkiKRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy(...)tarce na grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego
Mentor Smakupietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż(...)oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez
Mentor SmakuWalii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało nam się kwaśnego kapuśniaczku:) Była już na blogu kwaśnica - a dziś będzie kapuśniak :-) taki kujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca: "Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym(...)pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić
Walijskie Pichcenie