zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego doświadczenia, gdyż moje dzieciaki (przynajmniej niektóre) raczej nigdy nie były chętne do zjedzenia kaszki na mleczku:) A tak za jednym zamachem(...)nabiał dla dzieciaków i dodatkowo coś słodkiego do mojej nieodłącznej kawusi. Składniki: 2 opakowania herbatników 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję
Ciasteczkowy Potwórjajka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Masa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kaszy manny 1 olejek rumowy Polewa: 1/3 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam(...)przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia
Ciasteczkowy Potwórzalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze resztę soku. Pierś z kurczaka kroimy(...)kawałki i podsmażamy. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku. Smacznego kochani
Cukier&Puderdostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji. Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy(...)przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać do formy z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
SzczyptaSmaQmałe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy(...)sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch musi być
Symfonia smakowauszy - ale czy wiecie, co pozytywnego dla nas niosą? 1. KOMOSA RYŻOWA Można ja spotkać także pod nazwą Quinoa albo "ryż peruwiański". Chociaż wyglądem przypomina kaszę, nie jest ani kaszą ani ryżem. Należy do tzw. pseudozbóż (tak, jak amarantus) - należy więc do roślin wysokoskrobiowych, ale nie do zbóż. Zawartość skrobi w owocach komosy ryżowej stanowi(...)poziom cholesterolu) spożywanie komosy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. JAK PODAWAĆ KOMOSĘ? Może być wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej
Katsuumidrobno posiekanego 4 ząbki czosnku 4 pomidory suszone z zalewy - duże 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę(...)godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto i ponownie
Grunt to przepis!lubi budyniu! Co powiedzie na bezglutenową wersję, którą zrobicie sami w domu. Z uwocami. potrzebujemy: - kubek kaszy jaglanej - 3 gruszki (lub inne ulubione owoce) - opakowanie cukru waniliowego Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody. W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić(...)gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gdy kasza będzie prawie gotować, dodać do niej ugotowane gruszki razem z sokiem oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Zblendować na gładką masę. Nakładać gorące do miseczek, Można posypać płatkami migdałów i rodzynkami. ps. owoce możecie też upiec w piekarniku
Szybko Tanio Smacznieszarlotkę sypaną. M:- Taką jak ja kiedyś robiłam? J:- Taką samą. M:- Wiesz, co... Też sobie zrobię. Zadzwonię później. Składniki na tortownicę 24 cm: 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny ½ - ¾ szklanki cukru 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam) 150 g masła Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać(...)kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na spód równomiernie wysypać ⅓ suchej mieszanki, na niej rozłożyć połowę jabłek. Następnie znowu rozsypać ⅓ mieszanki suchych składników, przykryć pozostałymi jabłkami, a na jabłkach rozsypać ostatnią część suchych składników. Masło wyjąć
Pełny talerzUwielbiam kaszę jaglaną! Ostatnio dość często spożywam ją na śniadanie, na mleku, z owocami. Niedawno przygotowałam ją nieco inaczej :) A dokładnie zblendowałam ją na gładką masę, która przypominała budyń! Wyszło pysznie! Składniki (1 porcja): 30 kaszy jaglanej słodkiej Fresano 250 ml mleka stewia wg upodobań suszona żurawina Fresano duża truskawka Zagotuj mleko. Dodaj kaszę i gotuj do miękkości
Zdrowie na języku :Ppodstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule(...)posiekane ząbki czosnku 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżeczki soli ½ szklanki kaszy pęczak ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka
Smakowity Blog Kulinarnyznalazłam na blogu kaszomania i zapewniam Was, że na pewno będę często korzystać z przepisów z tej strony! :) Burgery wyszły genialne!! składniki na kotlet 1,5 szklanki kaszy jaglanej- ja miałam jęczmienną puszka ciecierzycy 1 duża marchew 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku natka pietruszki- spora garść 1 jajko sól, pieprz, papryka chilli w proszku(...)użyłam suszonej, którą przywiozłam z Turcji) dodatkowo: 8 bułek 4 pomidory 8 liści sałaty czerwona cebula ogórek zielony ketchup Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;) Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości
Cukier&Pudersobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJaaromatycznie. Dla 4 osób - jedna podwójna pierś z kurczaka - 350 g grzybów kurek - 2 cebule - 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku - 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12% - 400 g kaszy gryczanej - olej do smażenia Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno. Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym(...)pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby. Jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone
Pasje Jolki