Uwielbiam pomidory malinowe. Wczoraj kupiłam też bób i jakoś to chciałam połączyć:) Pomidor malinowy faszerowany bobem SKŁADNIKI: 4 pomidory malinowe 500g bobu kilka plasterków wędzonego boczku kasza bulgur lub kuskus koperek, mięta, sól, pieprz, chilli, oliwa, ser żółty Bób oczyścić gotować do miękkości z solą i szczyptą cukru. Boczek należy pokroić w kosteczkę i uprażyć a suchej patelni z dodatkiem(...)chilli. Umyć pomidory. Odciąć kapelusze i wydłubać miąższ. Kaszę bulgur lub kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam bulguru, gotując go 15 minut w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów. Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać. Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy
MarciochaKucharzyKaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć(...)więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki. Smacznego
MarciochaKucharzyDzisiaj zapraszam Was na najlepsze pulpeciki na świecie. Miękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat(...)słoiczka - świeże zioła - sól, pieprz do smaku Polędwiczkę umyć, wykroić wszelkie tłuszczyki, błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować mięso z kaszą jaglaną, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę, z której będą formowane pulpeciki. Kulki podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po chwili zalać koncentratem pomidorowym. Wkroić pieczarki i przyprawić. Gotować ok 30-40 minut na małym ogniu. Podawać
Szybko Tanio SmacznieDziś kolejny przepis z kaszomania , ale tym razem deser z kaszy:) składniki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 banany opcjonalnie łyżeczka miodu - choć ja uważam ,że banan jest już dość słodki ;) dodatek: truskawki Kaszę gotujemy , następnie dodajemy pokrojonego banana i wszystko blendujemy. Przekładamy do szklanek/pucharków i ozdabiamy truskawkami. Gotowe! Smacznego
Cukier&Puderźródło energii na długi czas! Ale tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę! Składniki: -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek kaszy manny -> 3 łyżki wiórek kokosowych -> Sok z 1 limonki -> 2-3 łyżki cukru -> Odrobina wody Wykonanie: Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy(...)ognia. Na patelnię wysypujemy cukier i zalewamy 3 łyżkami wody. Nie mieszając pozostawiamy aż do osiągnięcia brązowej barwy. Karmel przekładamy do naczynek* i na gorący nakładamy masę z kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż karmel zastygnie. Przekładamy na talerz do góry dnem. *osobiście w tym przepisie użyłem form silikonowych do wypieków muffinek, gdyż ułatwia to bardzo wyjęcie zawartości
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Nadal pozostajemy w domowych klimatach tylko, że teraz prezentujemy zamiennik znanego Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej! Składniki: -> 120g kaszy jaglanej -> 1.5 szklanki wody -> 70g płatków migdałowych -> 200g wiórek kokosowych -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki oleju -> Sól Wykonanie: Na początku prażymy kaszę jaglaną do czasu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Osobno prażymy wiórki kokosowe ( około 120-140g) a gdy będą już gotowe dodajemy miód i czekamy aż cały się rozpuści. Do miski z migdałami wsypujemy kaszę oraz gorące wiórki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Gdy spadnie trochę temperatura formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru Masa: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Wykonanie: Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki(...)trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz
Ciasteczkowy Potwórzadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego doświadczenia, gdyż moje dzieciaki (przynajmniej niektóre) raczej nigdy nie były chętne do zjedzenia kaszki na mleczku:) A tak za jednym zamachem(...)nabiał dla dzieciaków i dodatkowo coś słodkiego do mojej nieodłącznej kawusi. Składniki: 2 opakowania herbatników 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję
Ciasteczkowy Potwórjajka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Masa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kaszy manny 1 olejek rumowy Polewa: 1/3 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam(...)przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia
Ciasteczkowy Potwórzalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze resztę soku. Pierś z kurczaka kroimy(...)kawałki i podsmażamy. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku. Smacznego kochani
Cukier&Puderdostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji. Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy(...)przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać do formy z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
SzczyptaSmaQmałe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy(...)sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch musi być
Symfonia smakowauszy - ale czy wiecie, co pozytywnego dla nas niosą? 1. KOMOSA RYŻOWA Można ja spotkać także pod nazwą Quinoa albo "ryż peruwiański". Chociaż wyglądem przypomina kaszę, nie jest ani kaszą ani ryżem. Należy do tzw. pseudozbóż (tak, jak amarantus) - należy więc do roślin wysokoskrobiowych, ale nie do zbóż. Zawartość skrobi w owocach komosy ryżowej stanowi(...)poziom cholesterolu) spożywanie komosy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. JAK PODAWAĆ KOMOSĘ? Może być wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej
Katsuumidrobno posiekanego 4 ząbki czosnku 4 pomidory suszone z zalewy - duże 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę(...)godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto i ponownie
Grunt to przepis!