smak i zapach… Uwielbiam maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowe… Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka masła 200 ml ciepłej wody Odrobina soli Farsz: 250 g chudego twarogu 1 łyżka śmietany 18% (gęstej) 10 g cukru waniliowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 żółtko Ok. 100 g malin Ciasto(...)Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy
VioletoweKucharzenieMalutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki, bez jajka, a w wersji fit nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym(...)wypadku wykorzystane zostały maliny- ozdobić listkami mięty, polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź ciekawy deser mamy gotowy! :) Polecam, kuleczki są wyjątkowe! * kasza manna Kupiec- 1,5 szklanki * mleko kokosowe- 1 szklanka * wiórki kokosowe- 1/3 szklanki * cukier trzcinowy- 1 łyżka (można pominąć) * maliny- 200 g * syrop klonowy- do polania * mięta i płatki kokosowe
Kraina Miodem PłynącaGalaktoboureko, greckiego ciasta, które można uznać za grecki odpowiednik naszej kremówki, choć jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta(...)pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy manny 1,5 łyżki cukru waniliowego 50 g masła Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, dodajemy ziarenka wanilii, skórkę pomarańczową, cynamon i zagotowujemy mieszając
Rozpustne gotowanienaszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)Placuszki: 2 saszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia
Czerwień i błękitPewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką. Przepis podpatrzyłam na blogu Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)szklanka cukru 250g malin 1 galaretka malinowa Wykonanie: Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć
Walijskie Pichceniebardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia
NA MOIM TALERZUświetnie ze sobą współgrają. Pudding jest zimny, dzięki czemu idealnie nadaję się na gorące dni, których mamy już coraz więcej :) Składniki: 200 ml mleka 150 ml wody 40 g kaszy manny stewia do smaku 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD 1 łyżka proszku z czarnej porzeczki LYO FOOD Przygotowanie: W rondelku zagotuj mleko z wodą. Dodaj kaszę mannę oraz(...)stewię. Gotuj do zgęstnienia (ok. 5 minut). Połowę ugotowanej kaszy wymieszaj z proszkiem z czarnej porzeczki i przełóż do miseczki. Ułóż wkoło świeże maliny. Pozostałą część wymieszaj z proszkiem malinowym i przełóż na wierzch masy porzeczkowej. Schłodź w lodówce. Następnie delikatnie przełóż pudding z miseczki na talerzyk. Wyjdzie bez problemu
Zdrowie na języku :Pzamieszkał z Poznaniu, tak się przyzwyczaił do obiadów u mnie, że wpada każdego dnia po pracy, Łasuch jeden... JAGLANKA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI /własny;/ dla 2 osób 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 -2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty*) ok. 300g czereśni 2 płaskie łyżeczki ksylitolu 1 łyżeczka olej kokosowego (zestalonego) 2-3 łyżki prażonych wiórków kokosowych (opcjonalnie) Kaszę(...)jaglaną przepłukuję na sicie wrzątkiem, aby pozbyć się specyficznej dla niej goryczki. Następnie zalewam mlekiem kokosowym i gotuję do miękkości - ilość mleka zależy od upodobania. Ważne, by kasza wchłonęła większość płynu i nie pozostała twarda. Na końcu dodaję olej kokosowy, aby nadać całość kremowej konsystencji i wiórki kokosowe. Mieszam całość. Czereśnie dryluję, uprzednio myjąc je i pozbawiając ogonków. Kroję
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż lub 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie: Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą, odstawiamy aż pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Oliwki(...)kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany hartujemy zimną wodą, ostudzone muszle napełniamy sałatką
Z Majeczką w kuchnihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Domowa wersja znanych batoników bounty :) Składniki: -> 250g wiórek kokosowych -> 1 szklanka kaszy jaglanej -> 3 szklanki wody -> 1-2 laski wanilii -> 1-2 łyżeczki miodu -> 200g czekolady [ 80% kakao] Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy(...)kilka godzin [ można zostawić na noc]. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, która pozostała przekładamy do garnka i dolewamy kolejną szklankę. Gotujemy pod przykryciem, aż niemal cała woda się wchłonie. Ściągamy naczynie, dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz ziarna wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą masę [ można przy użyciu widelca bądź tłuczka do ziemniaków. Gotową masę przekładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Moja ulubiona kasza po polsku. Składniki 250 g kaszy bulgur 250 g wędzonego boczku 250 g fasolki szparagowej cebula łyżka masła łyżka przecieru pomidorowego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Bulgur zalewamy wrzątkiem. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z dodatkiem przecieru pomidorowego. Fasolkę gotujemy ,kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy
R'n'G Kitchenspodziewać wszelkiej rodzajów deser i ciast bez pieczenia. W sumie latem masie bardziej ochotę na lekkie słodkości niż "ciężkie" ciasta z masą. W ten weekend proponuje wykorzystać w kuchni kaszę jaglaną. Od kilku miesięcy raczę się nią na wiele sposobów i myślę, że zostanie ze mną na stałe. Deser nie jest bardzo słodki więc jeśli lubicie się porządnie "docukrzyć" proponuje(...)dorzucić podwójną ilość słodzika. Składniki 1/2 szklanka kaszy jaglanej banan 2 łyżeczki ksylitolu 4 kiwi Wykonanie: Kaszę gotujemy i studzimy. Następnie miksujemy ją razem z bananem i cukrem. Kiwi miksujemy na mus. Wszystko razem przekładamy warstwami do pucharków. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSKŁADNIKI: 250 g kalafiora- ugotowanego na parze 250 g boczniaków 250 g pieczarek 100 g kaszy jaglanej 1 szalotka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kasze ugotuj wedle zaleceń producenta. Grzyby umyj, osusz o pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni (ja użyłam WOK'a) rozgrzej oliwę. Posiekaj szalotkę i dodaj na patelnię wraz z grzybami(...)Dopraw i mieszaj. Smaż tak aby grzyby patelni się zarumieniły. Dodaj do nich ugotowaną kasze i wymieszaj. Przełóż do pojemnika wraz z kalafiorem. Do smaku dodałam posiekany lubczyk
ClauditteMissCookingłyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać(...)dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko
Grunt to przepis!Następna propozycja na ogranie kaszy jaglanej. Mam urodzaj jarmużu w ogródku, więc jemy go w każdej postaci. Składniki na ciasto: 600 g mąki szczypta soli około 300 ml ciepłej wody Przygotowanie: mąkę i sól wsypujemy do miski i stopniowo dodawać ciepłej wody, tyle aby ciasto było gładkie i się nie kleiło. Farsz: woreczek ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) fura(...)czosnku Przygotowanie: jarmuż umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Poddusić go na łyżce oleju aż całkowicie zmięknie (luz zeszmaci, jak to mówi się u mnie w domu). Połączyć szpinak z kaszą jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio
greenscarf