kasza - 17339 przepisów (strona:394/1156)

Schab z patelni, pieczarki w śmietanie i polenta 111

staropolski pieprz czarny łyżka oliwy szczypta papryki pieczarki w śmietanie ; 150 g pieczarek pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 22% sól pieprz natka pietruszki polenta ; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody sól 2 łyżki sera typu parmezan Przygotować polentę dzień wcześniej ; Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku, gotować aż kasza wchłonie całą wodę, zdjąć

Gotowanie jest łatwe
Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami. 124

szkl kaszy kukurydzianej 1 łyżka masła szczypta suszonej papryki 2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200 g grzybów leśnych mrożonych 1 cebula pół marchewki sól pieprz majeranek bazylia na sos 200 ml śmietanki 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli tłuszcz do smażenia Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło(...)Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści. Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Udziec indyczy duszony w konfiturze z jarzębiny i polenta z mozzarellą 78

majeranek pieprz ziołowy szczypta papryki słodkiej 2 łyżki konfitury z jarzębiny kostka bulionowa wolowa wlasnej produkcji 500 mi bulionu wołowego 3 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia polenta; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody 1 łyżka masła 1 kulka mozzarelli sól do smaku Udziec umyć, usunąć kość, posypać przyprawami i zwinąć w rlon skórką do zewnątrz. Obwiązać sznureczkiem. W rondlu(...)duszenia podlać odrobinę tłuszczu przysmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać bulionem, dodać kostkę wołową i jarzębinę. Dusić do miękkości. Na koniec roladę pokroić w plastry . Kaszę wymieszać z wodą, dodać masło i sól. Ugotować aż kasza wchłonie cały płyn. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę i energicznie mieszać aż sały ser rozpuści się. Polentę (mamałygę) przelać do foremek lub wylać

Gotowanie jest łatwe
Polenta z mozzarellą 88

szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody 1 łyżka masła 1 kulka mozzarelli sól do smaku Kaszę wymieszać z wodą, dodać masło i sól. Ugotować aż kasza wchłonie cały płyn. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę i energicznie mieszać aż sały ser rozpuści się. Polentę (mamałygę) przelać do foremek lub wyląć do jednej dużej. Po wystudzeniu polentę można zapiekać, odsmażać

Gotowanie jest łatwe
Pizza na grubym cieście 122

Składniki: 7g   drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki kaszy manny  Do ciepłej wody dodać cukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.  Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże(...)przez około 5 minut, do momentu aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną połową kaszy manny, zagnieść przez chwilę. Wyłożyć do formy z piekarnika, wysypanej na spodzie resztą kaszy. Na ciasto wyłożyć sos i dodatki (ser żółty, ser śmierdziuszek :) kurczak, pieczarki, papryka). Piec około

kulinarnyswiatdomi
Pasztet drobiowo-pomidorowy 135

domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 200 g suszonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki przyprawy(...)Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy na 10 minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko

Marder&Marder Manufacture
Gryczanki - Raw & Happy 158

Przekąska mało kaloryczna oparta na kaszy gryczanej. Gryczanki    Idealne przy diecie .  Co zdrowe, może być również smaczne. Gryczanki -owoce leśne     Możemy je podać z mlekiem orzechowym lub z jogurtem albo jeść prosto z torebki . Składniki: -kiełkowana polska kasza gryczana - daktyle - rodzynki - kiełkowany slonecznik -kiełkowana kasza jaglana - owoce leśne 8%  (polskie owoce aronii , polskie

Różowa kuchnia
Pomidory faszerowane kaszą pęczak. 131

Jeśli z obiadu zostaje wam kasza z warzywami można nią nadziać pomidory i zapiec i mamy kolację na ciepło .Polecam . Składniki: 4 pomidory kasza z warzywami przepis tutaj https://myladylaura.wordpress.com/2015/10/10/kasza-peczak-z-warzywami/ Pomidory myjemy i odcinamy górną część , wydrążamy delikatnie środek uważając aby nie uszkodzić skórki .Do otworów wkładamy kaszę z warzywami i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około

Ladylaura.
Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta 150

wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać(...)łyżeczki papryki w proszku (użylam ostrej, aby sałatka była bardziej wyrazista, jeżeli jednak preferujecie bardziej delikatne smaki użyjcie słodkiej papryki), 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę, sól i pieprz. Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem - nieco ponad poziom kaszy. Przykryć talerzem i zostawić na około 5 minut. W międzyczasie pokroić buraki i fetę w niewielką kostkę

Codzienne Gotowanie
Krupnik Ukraiński 189

posmakiem kapusty kiszonej. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!!   Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw   Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach(...)ziele angielskie. W między czasie ścieramy marchew, seler i pietruszkę na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa.   Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka.   Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Passion of Cooking
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 141

karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje(...)gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić. Mięso umyć, osuszyć, zemleć. Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na rozłożone liście kapusty nakładać trochę farszu, zawijać brzegi liści na farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę włoską postępować

królestwo garów
Mielone z kaszą jęczmienną 161

Wszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę razem z cebulą zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 137

dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe

Grunt to przepis!
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 184

twarde, 1/2 szklanki) 6,6 Szpinak (gotowany, 1/2 szklanki) 3,2 Oprócz produktów wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach.   Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy organizm

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania