Nadal pozostajemy w domowych klimatach tylko, że teraz prezentujemy zamiennik znanego Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej! Składniki: -> 120g kaszy jaglanej -> 1.5 szklanki wody -> 70g płatków migdałowych -> 200g wiórek kokosowych -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki oleju -> Sól Wykonanie: Na początku prażymy kaszę jaglaną do czasu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Osobno prażymy wiórki kokosowe ( około 120-140g) a gdy będą już gotowe dodajemy miód i czekamy aż cały się rozpuści. Do miski z migdałami wsypujemy kaszę oraz gorące wiórki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Gdy spadnie trochę temperatura formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru Masa: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Wykonanie: Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki(...)trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz
Ciasteczkowy Potwórzadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego doświadczenia, gdyż moje dzieciaki (przynajmniej niektóre) raczej nigdy nie były chętne do zjedzenia kaszki na mleczku:) A tak za jednym zamachem(...)nabiał dla dzieciaków i dodatkowo coś słodkiego do mojej nieodłącznej kawusi. Składniki: 2 opakowania herbatników 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję
Ciasteczkowy Potwórjajka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Masa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kaszy manny 1 olejek rumowy Polewa: 1/3 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam(...)przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia
Ciasteczkowy Potwórzalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze resztę soku. Pierś z kurczaka kroimy(...)kawałki i podsmażamy. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku. Smacznego kochani
Cukier&Puderdostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji. Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy(...)przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać do formy z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
SzczyptaSmaQmałe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy(...)sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch musi być
Symfonia smakowadrobno posiekanego 4 ząbki czosnku 4 pomidory suszone z zalewy - duże 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę(...)godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto i ponownie
Grunt to przepis!lubi budyniu! Co powiedzie na bezglutenową wersję, którą zrobicie sami w domu. Z uwocami. potrzebujemy: - kubek kaszy jaglanej - 3 gruszki (lub inne ulubione owoce) - opakowanie cukru waniliowego Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody. W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić(...)gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gdy kasza będzie prawie gotować, dodać do niej ugotowane gruszki razem z sokiem oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Zblendować na gładką masę. Nakładać gorące do miseczek, Można posypać płatkami migdałów i rodzynkami. ps. owoce możecie też upiec w piekarniku
Szybko Tanio Smacznieszarlotkę sypaną. M:- Taką jak ja kiedyś robiłam? J:- Taką samą. M:- Wiesz, co... Też sobie zrobię. Zadzwonię później. Składniki na tortownicę 24 cm: 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny ½ - ¾ szklanki cukru 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam) 150 g masła Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać(...)kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na spód równomiernie wysypać ⅓ suchej mieszanki, na niej rozłożyć połowę jabłek. Następnie znowu rozsypać ⅓ mieszanki suchych składników, przykryć pozostałymi jabłkami, a na jabłkach rozsypać ostatnią część suchych składników. Masło wyjąć
Pełny talerzUwielbiam kaszę jaglaną! Ostatnio dość często spożywam ją na śniadanie, na mleku, z owocami. Niedawno przygotowałam ją nieco inaczej :) A dokładnie zblendowałam ją na gładką masę, która przypominała budyń! Wyszło pysznie! Składniki (1 porcja): 30 kaszy jaglanej słodkiej Fresano 250 ml mleka stewia wg upodobań suszona żurawina Fresano duża truskawka Zagotuj mleko. Dodaj kaszę i gotuj do miękkości
Zdrowie na języku :Ppodstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule(...)posiekane ząbki czosnku 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżeczki soli ½ szklanki kaszy pęczak ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka
Smakowity Blog Kulinarnyznalazłam na blogu kaszomania i zapewniam Was, że na pewno będę często korzystać z przepisów z tej strony! :) Burgery wyszły genialne!! składniki na kotlet 1,5 szklanki kaszy jaglanej- ja miałam jęczmienną puszka ciecierzycy 1 duża marchew 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku natka pietruszki- spora garść 1 jajko sól, pieprz, papryka chilli w proszku(...)użyłam suszonej, którą przywiozłam z Turcji) dodatkowo: 8 bułek 4 pomidory 8 liści sałaty czerwona cebula ogórek zielony ketchup Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;) Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości
Cukier&Pudersobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJa