cebula Ø 2 ząbki czosnku Ø sól i pieprz Ø łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: · kaszą, np. jaglaną · ziemniakami · ryżem · surówką Zaczynamy(...)Grzybki można wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie zmięknie. Podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Ja najbardziej lubię z kaszą perłową, jaglaną lub quinoą :) Smacznego! Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Youtube'a oraz Facebooka
Bazując na smakuWięcej o realizowaniu postanowień noworocznych na mojej nowej stronie Strona poświęcona zdobywaniu sukcesu w każdym obszarze Twojego życia SUKCESOMANIA - ZAPRASZAM! składniki: 400 g surowej kaszy jaglanej 1,5 kg słodkich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 garść płatków migdałowych Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropem z agawy. Ja dosłodziłam domową konfiturą ze śliwek, bez cukru(...)słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli farsz: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) 1 kostka sera białego półtłustego (200-250g) 2 cebule olej Sposób wykonania: ciasto: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. farsz: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wsypać(...)półmiska i wystudzić. Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić. Wystudzoną kaszę i cebulę połączyć razem z serem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz, dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Ozdobić wg gustu. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąubiegłego: 1. Mój pierwszy chleb; 2. Lody borowikowe z tymiankiem; 3. Piernik staropolski; 4. Sałatka z quinoa; 5. Wegańskie lody kokosowe; 6. Naleśniki z mąki kasztanowej; 7. Mus z kaszy manny; 8. Moje pierwsze bułeczki 1. W 2015 roku pojawiło się tutaj 60 przepisów. 2. Nawiązałam 2 ciekawe współprace: z Symbio i z Ziarenkowo. 3. Brałam udział w ciekawych blogerskich(...)Blogowigilia. 4. Poznałam wielu wspaniałych i inspirujących ludzi. 5. Wygrałam kilka nagród w konkursach kulinarnych. 6. Brałam udział warsztatach kulinarnych , gdzie dowiedziałam się m. in. jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb , bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam
Zawsze głodna!Majonezu "SOS CURRY". Jestem zachwycona. Dodałam go do sałatki z kuskusem i indykiem. Sałatka w mgnieniu oka zniknęła ze Świątecznego stołu. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 4 Łyżki Kaszy Kuskus 2 sznycle z Indyka Surowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 10 dag sera żółtego 5 ogórków konserwowych słoiczek Kieleckiego Sosu Curry przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do drobiu(...)olej rzepakow y SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kasze Kuskus przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Sznycle rozbijam, przyprawiam przyprawą do drobiu lub gyrosa Indyka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju Kiedy mięso wystygnie przekładam go do miseczki gdzie będzie przygotowywana sałatka. Następnie dodaję kaszę. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Pora obieram i myję następnie kroję w cieniutkie. małe paseczki
Gotowanie Patkijako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego Warstwa truskawkowa: 200g truskawek 1 łyżka cukru(...)duże jajko 5 listków mięty 50g masła Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy z cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy
Wrzosowa Polanajest to.Taka właśnie jest ta zupa. Robi się ją w miarę szybko i łatwo. W smaku zaskakująca po prostu pyszna. Naprawdę polecam.Zapraszam... Stopień trudności: prosta- trzeba jedynie wyczuć ile kaszy jaglanej wsypać do zupy, zbyt dużo będzie za gęsta Skala smaku: 10/10 Składniki na 3-4 porcje: kasza jaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka(...)pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach zalewamy wszystko wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy ok. 10 min i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory pelati, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Zupę podajemy z drobno posiekanymi paseczkami lub pokrojonymi
Kubki smakumiodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam... Stopień trudności : prosty, masło do masy należy wyjąć z lodówki żeby było miękkie należy je dobrze utrzeć z cukrami. Manna musi być(...)zmięknąć Składniki: 3 szkl. mąki 250g. masła 2 jaja 2 łyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy słoik dżemu jagodowego lub innego Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części. Piec w temp. 170st. ok.20 min Masa
Kubki smakuSkładniki na blaty 18 cm: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 200 g cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy połowę do makowej masy i miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę
My Culinary ArtSkładniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 łyżki masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona 500 ml wrzątku 500 ml rosołu (przepis tutaj) Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma szklankami(...)rosołu i również gotujemy i studzimy. W czasie kiedy soczewica i kasza nam się studzi, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę.Następnie łączymy wszystkie składniki, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut
Moje-pitraszeniequinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest to bogactwo(...)całkowitego wchłonięcia przez nią wody (aż zaczną wyskakiwać z niej charakterystyczne sprężynki) około 10- 15 minut. W tym czasie ścieramy jabłko na tarce i połowę dodajemy do gotującej się kaszy. Ugotowaną komosę z jabłkiem przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy resztę startego jabłka oraz orzechy i posypujemy cynamonem i cukrem kokosowym. Zjadamy puki ciepłe. Kaloryczność: Cała porcja ma 365 kalorii
Moja Michaprzepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to zdecydowanie najsmaczniejsze danie z karpia jakie jadłam do tej pory. Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików): 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka(...)mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki
Mango PapajaCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła lub oleju kokosowego stałego podprażone orzechy włoskie Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze
AZgotuj!Dzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju kokosowym(...)talerze.Przygotuj mieszankę studencką- ja moją przesypuję z opakowania do puszek. Rozgrzej sucha patelnię i wsyp mieszankę studencką, sezam i siemię lniane. Upraż. Winogrona pokrój na połówki, rozłóż na kaszy jaglanej. Posyp uprażonymi bakaliami, dodaj listków mięty. Jeśli chcesz możesz dodać szczypty cynamonu i kardamonu. Dzień dobry Kochani! Smacznego dnia
Z Kuchni Do Kuchniblat pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 ml mleka 25 g cukru 100 g kaszy manny 180 g masła, miękkiego wykonanie: 400 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku namaczamy kasze mannę, dodajemy ją do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia(...)cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem. Dodajemy stopniowo zimną kasze mannę i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe blaty. Całość schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na trzeci dzień po przełożeniu. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzenia