Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka
kuchnia doskiFitbudyń przygotowany z kaszy jaglanej jest idealnym pomysłem na zdrowy deser, śniadanie, przekąskę lub na wynos. Jaglanka znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami – z konfiturą, syropem klonowym, świeżymi owocami albo po prostu z cynamonem. Dzisiejsza wersja - z truskawkami :) Jeśli przygotowując potrawy świadomie wybierasz składniki w 100% naturalne i zdrowe, zajrzyj do sklepu www.naturalniezdrowe.com.pl , który równocześnie jest polskim producentem zdrowej żywności(...)oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki na budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień i często mieszaj , aby nie przypalić budyniu. Gotuj
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 100 g wędliny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko
magiczna kuchnia KasiGulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny(...)dwie koncentratu (ale nie jest to konieczne). Jesli w trakcie duszenia odparowało za dużo płynu można go podlać delikatnie wodą. Tak aby uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ja podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smaczonego
Snejkusiowe PrzepisyBłyskawiczny, letni , pyszny deser lub śniadanie. Musy owocowe, w tym jeden zmiksowany z kaszą jaglaną, przełożone warstwą soczystych czereśni. Lekkie i pyszne. Bez dodatku cukru, mleka, bezglutenowy. Idealny:) POTRZEBUJEMY: 2 gruszki 2 brzoskwinie 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej duża garść czereśni wypestkowanych i przekrojonych na pół czekolada, płatki migdałowe lub cokolwiek do dekoracji 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Gruszki kroimy(...)kawałki , wrzucamy do garnka, dolewamy łyżkę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną , miód, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy i miksujemy. Składniki układamy warstwowo: warstwa musu gruszkowego+czereśnie+warstwa musu brzoskwiniowego+dekoracja. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAZapraszam na kolejny przepis z moim ulubionym bakłażankiem. Tym razem bakłażan faszerowany a nafaszerowałam go tym co miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne. składniki: 3 bakłażany po ok 450 g 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 350 g ugotowanej kaszy bulgur(...)zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać wydrążaony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić
Monia miesza i gotujeBulgur z pomidorami to inaczej kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną kaszę czy nawet ryż lub kuskus a także ziemniaki. Bulgur z pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, […] The post Bulgur z pomidorami appeared
Magiczny GarnekSkładniki: 90 g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego z kartonu) 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić ziarenkami wanilii lub w drodze wyjątku cukrem z prawdziwa wanilia) 1/3 szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (powinien pachnieć kokosem) 4 łyżki pasty sezamowej tahini (kupicie tutaj ) szczypta soli Kasze jaglaną ugotuj(...)mleku, ze szczyptą soli. Kiedy wchłonie cały płyn, zdejmij z ognia i odstaw pod przykrywką do wystygnięcia. Zimną kaszę zblenduj wraz z pozostałymi składnikami. Przełóż do pojemnika, włóż do zamrażarki na kilka godzin. WSKAZÓWKI Lody najlepiej mieszać co pół godziny, żeby nabrały puszystej konsystencji. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, wyjmij je z zamrażarki kilka-kilkanaście minut przed zjedzeniem
Powiedz dietom niesię robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz sól dodatkowo: 1 kość z udźca indyka lub inny mały kawałek(...)ogniu około 20 minut. Następnie wyjąć kość lub mięso i dodać drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę, gotować około 15 minut. Dodać majeranek i pietruszkę, następnie wsypać kaszę i gotować około 10 - 15 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Podczas gotowania należy uzupełnić wyparowaną wodę, gdyby krupnik był za gęsty. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą
Kuchcik gotujerodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli Obiad 120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczaka. Włożyć da żaroodpornego naczynia(...)wstawić na ok. 45 min do rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraczki: buraczki ugotowane, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja użyłam botwinki, by wykorzystać sezon na nią. Botwinkę i mięso przyrządziłam na patelni z odrobiną tłuszczu, a na koniec dodałam ugotowaną kaszę. Chwilę poddusiłam. Podwieczorek 200 ml mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
Kucharzycarodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry 85 g kaszy jęczmiennej perłowej 200 g buraka 15 g oleju kokosowego przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wiciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczka. Włożyć(...)zżaroodpornego naczynia i wstawić na ok. 45 min do rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowniu. Buraczki: buraczki ugotowane, obrać ze skórki i zatrzec na tarce o gubych oczkach. Ja użyłam kaszy orkiszowej, a buraka upiekłam w folii i pokroiłam w plastry. Podwieczorek 10 g jogurtu naturalnego 100 g twarogu półtłustego 5 g masła 50 g bułki
Kucharzycawpływem ciepła rozpadają się i stają się mięciutką, słodką formą. Dla tych którym słodyczy jest za mało radzę dodać miodu lub syropu klonowego :) Będzie pysznie! :) Składniki: 50 g kaszy jaglanej 1 łyżka liofilizowanych truskawek 1 łyżeczka nasion chia 3 daktyle kilka migdałów 250 ml mleka Dodatki: truskawki 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy Przygotowanie: Zagotuj mleko(...)wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest ok. 15 minut. Przełóż do miseczki, dodaj truskawki i polej miodem
Zdrowie na języku :Pnasze, czyli sezonowe owoce i warzywa. Pokazuje nam ile mamy zdrowych skarbów takich jak soczewica, fasola, które są znakomitymi źródłami białka, migdały i orzechy, które zawierają dużo magnezu, kasza jaglana, peruwiańska kasza quinoa, która zawiera wszystkie niezbędna aminokwasy. Miód, który ma wiele właściwości leczniczych. Jest ich o wiele więcej, bo mamy zioła, czosnek, żurawinę, kasze gryczaną i jęczmienny pęczak. Autorka
kruche babeczkiinna) i trzy tygodnie temu zostałam mamą tym razem małej Mai :))) To tyle jeśli chodzi o wytłumaczenie się ;))) Teraz ryba - została razem z warzywami ugotowana na parze, do tego kasza pęczak z dodatkiem bazylii i pomidorowej passaty, doprawiona wszystko solą i pieprzem. Tak trochę dietetycznie i zdrowo ;)) Miłego dnia wszystkim życzę :)) Składniki: filety z morszczuka (u mnie 3 sztuki(...)marchewki mała cukinia pietruszka żółta papryka kukurydza z puszki kasza pęczak passata (ilość wedle uznania) bazylia sól pieprz Rybę oprószam solą i pieprzem. Warzywa kroję, wszystko wkładam do garnka do gotowania na parze. Gotuję około 20-25 minut. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Passatę przekładam do rondelka, dodaję świeżą bazylię, doprawiam solą, pieprzem, podgrzewam. Do ciepłego sosu dodaję ugotowany
kruche babeczkimojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja(...)czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku
Ale Proste