Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę na bazie kaszy bulgur i kurczaka w przyprawie curry. Sałatka jest znakomita. Doskonale sprawdzi się na (drugie) śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Możemy ją również podać jako przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy lub święta. Polecam Post Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem pojawił się poraz
Marta Gotujeswoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na taką aurę. Jeszcze można przy okazji dogrzać się piekarnikiem... Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 mała cebula 100 g wędzonego boczku 5 pieczarek mały kawałek białej kapusty, posiekanej 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 1 łyżka(...)oleju 100 g wędzonego żółtego sera Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, dalej smażyć. Dodać posiekaną kapustę oraz zmiażdżony czosnek i po kilku minutach smażenia wlać nieco wody. Dusić całość aż kapusta będzie miękka a płyn wyparuje. Doprawić do smaku
Czerwień i błękitprzecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie(...)Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiBardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną! 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki 1 biała cebula 10 pieczarek 70 g serka topionego Gouda 5 plastrów sera camembert z ziołami 2 łyżki śmietany(...)szklanki wody Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania 100 g kaszy gryczanej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę
VioletoweKucharzenieNastała jesień, a z nią ochota na bardziej pożywne, rozgrzewające dania. Ostatnio zrobił nam się apetyt na gulasz wołowy, którego nie przygotowywałam już dość dawno. Jak gulasz, to i kasza, wszak to para idealna. Do wołowiny oczywiście powinno być wino (przynajmniej u mnie tak jest), które nadaje mu kruchości i delikatności, no i pozostawia cudny smak i aromat. Moje najmłodsze(...)lubimy duuużo czochu). Pod koniec, gdy mięso jest już miękkie, dodaję pozostałe ząbki czosnku, przekrojone na połowy i jeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda jest dobra) i ogórkiem kiszonym. My nie jadamy mięs w sosie, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos przygotować. Ja dolewam tylko
Smaczne Zdrowewypuszczania pary - zdejmowana pokrywa wewnętrzna - ilość programów - 49 (20 automatycznych, 29 ręcznych) MULTICOOK COOK (gotowanie) EXPRESS (gotowanie ekspresowe) STEW (duszenie) PIZZA (pizza) PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa) RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie) FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb) DEEP(...)innych naczyń. Nie posiadam zmywarki i raczej nie myślę o jej zakupie, a przy moich kulinarnych wyczynach - naprawę mam co robić. Macie też pewność, że nie przypalicie kaszy, czy innego produktu... Dla młodych mam to świetny pomocnik, bo zamiast poświęcania mnóstwo czasu na obiad, a potem zmywanie - mogą one zająć się swoim Maluszkiem! Znalazłam jeszcze jeden bardzo ważny plus
Di gotujesycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest(...)smaczna, że zagości na stałe w naszym menu. Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 2 łyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego
Codziennik Kuchenny150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku 200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej * 100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego(...)zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno
Codziennik Kuchennypasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką(...)Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską. Składniki: 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś) 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule (średniej wielkości) 2 jajka eko 1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia 1,5 łyżeczki soli (płaskie) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna) 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Codziennik KuchennyKasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu(...)Składniki: 60 g kaszy jaglanej 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj w 150 ml wody. Ostudzoną wraz z pozostałymi składnikami przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na gładką, jednolitą masę. Gotową przechowuj w lodówce. UWAGA! UWAGA
Zdrowie na języku :Ppieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Masło miksować z cukrem przez(...)kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej
Domowa cukiernia Ewyrzeczywiście jest taki pyszny jak wszyscy piszą! Jeśli chodzi o mnie, pasztet wyszedł poprawny - oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis. Jednak .... ja wolę ten tradycyjny ;-) A Wy? Składniki; 15 dag kaszy jaglanej ( przed gotowaniem) 1,5 kg cukinii 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 20 dag pieczarek 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 - 3 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżeczki majeranku Skworcu(...)Cukinię myjemy, jeśli jest duża wtedy obieramy i wydrążamy środek. Jeśli młoda ścieramy ją w całości na małych oczkach. Solimy cukinię łyżeczką soli i odstawiamy aby puściła sok. Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni, następnie przelewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wcześniej solimy. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać łyżkę masła
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: kasza jęczmienna 50 g na osobę kurki świeże 200 - 150 g seler naciowy fasolka szparagowa zielona boczek wędzony parzony cebula biała sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć razem z cebulką. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poddusić razem. Dodać podgotowaną fasolkę oraz pokrojonego selera i ugotowaną kaszę. Nie ma co więcej pisać. Krótko(...)temat. Najważniejsze by było szybko i smacznie. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Taka podsmażona kasza jest na prawdę pycha! Jak komuś mało smaków, to polecam dodać przy grzybach odrobinę tymianku. Mi nie wiele potrzeba do szczęścia
Karczma Honoriettyprzygotowuje :) Szukajcie szalonego warzywa, bo jest godne uwagi i pełne potasu! :D Bakłażany zapiekane z orzechowym kuskusem i pomidorami Potrzebujesz: 2 średnie bakłażany 10 pomidorków koktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól olej Do tego: jogurt(...)wzdłuż na pół, posyp miąższ solą i odłóż na ok 10min. 2. Suchy kuskus przesyp do średniej miski, wymieszaj z łyżeczką soli i zalej wrzątkiem do wysokości 1cm ponad kaszę- odstaw. 3. Orzechy posiekaj. 4. Bakłażany opłucz z soli, osusz ręcznikiem kuchennym i wydrąż środek- nie wyrzucaj go! 5. Gotowy kuskus wymieszaj z posiekanymi orzechami, sezamem, kolendrą i czosnkiem
Kuchnia w Słońcu Skąpana