kasza - 17339 przepisów (strona:403/1156)

Kasza manna na mleku z laską wanilii 194

Kasza manna na mleku z laską wanilii Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;) Powracamy do wspomnień i delektujemy się :)  Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie.  Proporcje na 3 osoby. Składniki: 250 ml mleka 3,5 łyżki kaszy mannej 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 1 laska wanilii

Wino Francja Kuchnia
Pęczak ze skorzonerą 193

cebula się zeszkli. Dodaję skorzonerę i smażę przez około 5 minut często mieszając. Dodaję pęczak, smażę około 2 minuty i całość zalewam białym winem. Gdy kasza wchłonie wino dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody

Gotuj Się Kto Może
CIASTO HIT 184

herbatników 1 litr mleka 200 g masła + 1 łyżka 150-200 g czekolady mlecznej (w zależności kto jakie słodkie lubi 😉) 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny 1-2 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej (na polewę) posiekane orzechy (do posypania) Wykonanie: Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy(...)ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, a na końcu powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Masę cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. Gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Fit raffaello 171

chwilkę i przygotować pyszne, sycące i zdrowe pralinki, które można traktować nie tylko jako deser. Smakują świetnie, i co istotne – można jeść je bez wyrzutów sumienia. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g wiórków kokosowych 300 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki miodu Migdały Wiórki kokosowe (do obtoczenia) Sposób przygotowania: Całe migdały wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy(...)minut. Po tym czasie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kaszę jaglaną dokładnie należy przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Po tych czynnościach gotujemy ją w mleczku kokosowym do miękkości. Na koniec do tego dodajemy miód i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Masę lekko studzimy. Z gotowej masy masy formujemy niewielkie kuleczki. W środek kuleczek wkładamy po migdale

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krupnik 180

Składniki: - 160g wędzonego boczku - pół cebuli - 2,5l wody - 2 marchewki (ok. 100-120g) - 30g selera - 20g pora (u mnie posiekany i zamrożony) - ok. 800g ziemniaków - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - przyprawy : sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele(...)liść laurowy, gotujemy. Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Kulinarne blogowanie
Gulasz z mięsa z dzika z suszonymi grzybami 202

Ostatnio udało mi się kupić dziczyznę, jako że wcześniej nie miałam okazji jej jeść, postanowiłam pójść w klasykę i postawiłam na gulasz podany z kaszą i buraczkami, który może być także propozycją na świąteczny obiad. Smak mięsa połączyłam z suszonymi grzybami, ziołami i nutą czerwonego wina. Gulasz dla nadania smaku wymaga odpowiednio długiego duszenia, co jest dla mnie najbardziej upierdliwą(...)tyle odparowała, że po upieczeniu nie było potrzeby go dodatkowo zagęszczać. Jeżeli będzie rzadki zagęścić 1 łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobionej uprzednio w odrobinie wody. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną lub ziemniakami i burakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Blok czekoladowy z jagłami i żurawiną 199

Blok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki z kaszy manny 145

bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy manny zjedzą nawet największe niejadki! Składniki: 1 1/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka mielonego siemię lnianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka syropu daktylowego 1 3/4 szklanki mleczka kokosowego cynamon aromat olej do smażenia

Truskawkowa Fiesta
Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 223

zamienników słodyczy. Mimo, że jeszcze mamy luty to już mam dla was pierwszy, dietetyczny przepis. Zaczynamy od dietetycznego bloku czekoladowo – orzechowego . Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 60 g masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady 30 g kremu migdałowego, użyłam tego KLIK 50 g śmietanki kokosowej garść orzechów, nasion słonecznika lub innych(...)ulubionych bakalii Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż ją do misy malaksera, dodaj masło orzechowe, krem migdałowy, odżywkę białkową oraz śmietankę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj orzechy (lub inne bakalie). Całość wymieszaj dokładnie. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj

365 dni dookoła kuchni
Blok czekoladowy z jagłami i żurawiną 134

Blok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku

Kolorowa kuchnia Elki
Przepis na trufle jaglane kokosowo-migdałowe 196

Lubisz deser z kaszy jaglanej? Ja bardzo i często publikuję jakieś przepisy na słodkości z kaszy jaglanej. Dziś zapraszam na przepis na trufle... The post Przepis na trufle jaglane kokosowo-migdałowe appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki 157

suche. Jednak jednego nie można jemu zarzucić — jest odurzająco pyszne! * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20-23 cm 7 jajek 250 g cukru 200 g semoliny lub kaszy manny 400 g orzechów nerkowca 4 łyżki wody różanej 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków kilka kropli olejku(...)migdałowego skórka otarta z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je  grubo  zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą

Food Square
Sałatka - kasza jaglana z pomidorami suszonymi i oliwkami 221

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 15 szt pomidorów suszonych (w oliwie) 20 szt oliwek zielonych (faszerowanych czosnkiem lub papryką) 4 łyżki pestek słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy (z pomidorów) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Pomidory kroimy w paski, oliwki w plasterki a cebulę

Qchnia po prostu
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 207

oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml  parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne  Przygotowanie:  1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki(...)przekładamy do żaroodpornego naczynia i kolejno wykładamy mięso. Całość oblewamy pozostałą częścią śmietanki  i oprószamy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.30minut. W międzyczasie gotujemy ryż lub kaszę.  Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub innym świeżymi ziołami i zajadamy. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Symfonia Smaków