potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy. Kapusta z grochem Składniki: 500g kiszonej kapusty 250g grochu (użyłam łuskanego) 1 łyżka majeranku suszonego 0,5 łyżeczki kminku 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 średnia cebula sól, pieprz
Codzienne GotowanieMoja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać
AZgotuj!Kiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą
Moje Małe Czarowaniedzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa
To co kochamcebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty kiszonej 100 ml kwasu z kapusty 100 ml wody 1 liść laurowy 1 cebula 2 łyżki smalcu cukier sól, pieprz Dodatkowo: koperek świeży tymianek Przygotowanie Normal
R'n'G KitchenBigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka. Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól
R'n'G Kitchenjest proces fermentacji mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiesz na devolay z knedlami i surówką z kapusty? Przepis na: Devolay Knedle z pieczarkami Surówkę z kapusty Polecam także: Surówka z czerwonej kapusty w majonezie Surówka z kiszonej kapusty Kapusta czerwona do obiadu Kapusta czerwona na piwie
Tradycyjna KuchniaNietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku
Tradycyjna Kuchniakluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych 1-2 cebule 2-3 liście laurowe szczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu) sól do smaku Dzień wcześniej suszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiszona czerwona kapusta po koreańsku Do przygotowania kimchi z czerwonej kapusty zainspirował mnie przepis z książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki(...)rybny, sos sojowy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Jeżeli chcemy przygotować wegańskie kimchi z czerwonej kapusty pomijamy sos rybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3 l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi
Tajemnice Smakuprzygotowania potrzebujemy: Łopatka wieprzowa- 800g Kapusta kiszona- 500g Cebula- 100g Czosnek- 15g Masło- 100g Pieczarki- 100g Smalec- 80g Śmietana 30%- 50g Sól, pieprz, papryka ostra Mięso oczyszczamy i kroimy w kawałki 1.5cm x 1.5cm, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 1h. Mięso obsmażamy na 40g smalcu do zrumienienia następnie wyjmujemy i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę. Dorzucamy polowe(...)masła i smażymy 5min. Pod koniec przeciśnięty czosnek. Dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę, przyprawiamy i dodajemy resztę tłuszczu oraz mięso. Dusimy do miękkości pod przykryciem co jakiś czas podlewając rosołem lub wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę. Smacznego Makro w 100g 179kcl B- 10g T-14g W-1g Makro w porcji 349g
serzmiesemchilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka(...)świeżych drożdży) – 1 łyżka cukru – płaska łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Farsz : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie gotowania grzybów
nietylkopasta.plniemniej bardzo ciekawa i smaczna. Kiszone warzywa, jak wszyscy doskonale wiemy są w naszej kuchni standardem jednak zazwyczaj ograniczamy się do najbardziej typowych, jak kapusta czy ogórki. Ja natomiast zaproponuję tym razem kiszoną kalarepę, która nie tylko jest przepyszna ale dzięki temu, że zachowuje jędrność i właściwą sobie teksturę stanowi świetny materiał na wszelakiego rodzaju sałatki. Wykonanie: Kalarepę(...)minut by puściła sok (kalarepa zawiera wystarczającą ilość wody, żeby nie było potrzeby używania do kiszenia solanki). Możemy poprzestać na ukiszeniu samej kalarepy ale można też zastosować wszelakie dodatki, podobnie jak robi się to w przypadku kiszonej kapusty – sam testowałem marchew, żurawinę czy płatki chili. Po odstaniu, zasoloną kalarepę mieszamy raz jeszcze i mocno wygniatamy tak, by puściła
Pasta Po PolskuZupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest za to bogata
Z notatnika dietetyka