kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:192/414)

Surówka z ogórków kiszonych i papryki 52

Surówka z ogórków kiszonych i papryki to prosty i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy kilka minut aby ją przygotować. Polecam! Składniki: 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli 3 łyżki ojeju rzepakowego 1 płaska łyżka płynnego miodu szczypta chili sól pieprz Przygotowanie: Ogórki kiszone pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę(...)szczyptę chili, miód i olej rzepakowy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mizeria → Surówka z marchewki i jabłka → Surówka z kiszonej kapusty → Surówka Colesław → Bób z suszonymi pomidorami Artykuł Surówka z ogórków kiszonych i papryki pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Leniwe gołąbki 79

pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię wraz z łyżką oleju. Smażyć na małym ogniu przez około 7-8 minut. Podsmażoną cebulę wystudzić. Kapustę oczyścić, drobno pokroić lub poszatkować pamiętając, aby usunąć głąb. Kolejno, poszatkowaną kapustę przełożyć do miski, nasolić, po czym odstawić na 20 minut . Następnie dodać pieprz, paprykę w proszku, kminek, podsmażoną cebulę, mięso mielone, jajka oraz grysik(...)którym smażymy gołąbki powinno być na tyle, aby sięgał do połowy wysokości każdego gołąbka. Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą. The post Leniwe gołąbki appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Kapuśniak z młodej kapusty 84

Kapuśniak z młodej kapusty to bardzo smaczna, wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak

Danka Pichci
Paszteciki (nie tylko) wigilijne z kapustą i pieczarkami 226

wigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto

Co w głowie piszczy
Bigos z młodej kapusty z koperkiem 158

tylko mam okazję kupuję główkę młodej kapusty, ale najczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;))) Bigos z kapusty można przygotować na kilka sposobów. Może być ze świeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa.  Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki:  1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka

Życie zaczyna się w kuchni
Kapusta z grochem 164

obie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą. Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi Drukuj Kapusta z grochem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g kwaśnej kiszonej kapusty 300 g grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania Groch namaczamy

Mieszam w Garnku
Pieczone pierożki z pieczarkami 193

się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Monia miesza i gotuje
Pak Choi na parze z dodatkami 169

pojawiły się już w marcu. Uznałam, że uprawa kapust z tymi nieproszonymi gośćmi zakończy się uprawą skierowaną do nich, a nie do nas. Poza tym zauważyłam, że jadamy zwykle kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 131

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce

dom-agi.pl
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 123

przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju majeranek pieprz szczypta soli Grzyby zalać(...)grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać

Apetyczna babeczka
Łazanki z młodą kapustą 41

Łazanki z młodą kapustą to połączenie niezbyt oczywiste, ponieważ wielu osobom łazanki kojarzą się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami – jako danie wigilijne. Jednak makaron ten można przygotować z innymi dodatkami, a ponieważ obecnie jest sezon na młodą kapustę postanowiłam zrobić go w wersji wiosennej i powstały łazanki z młodą kapustą . Do zrobienia tego dania oprócz podstawowych składników potrzebny

Danka Pichci
Marchewka kiszona 49

kiszenia wybrałam niewielkie, dość cienkie marchewki. Użyłam takich samych przypraw jak do kiszenia ogórków. Składniki : marchew sól, kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, chrzan Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki, umyć Przygotować zalewę,( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do każdego słoja włożyć przyprawy, ucisnąć ciasno marchewki Wlać zalewę tak by marchewki były całkowicie(...)zanurzone w wodzie, przykryć dekielkami. Słoje przykryć ściereczką na kilka dni i pozostawić w cieple Potem wynieść do chłodnej piwnicy. Marchewkę po ukiszeniu starłam i przygotowałam tradycyjną surówkę z kiszoną kapustą, jabłkiem i oliwą. Dodałam tez ciut pieprzu i cukru. Kto lubi kiszone ogórki to takie kiszone, chrupiące marchewki też mu będą smakować

Proste Potrawy
Pieczone krokiety z warzywami 57

Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć

Z notatnika dietetyka
Kapusta z grzybami i ciecierzycą 71

nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania.  Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą? Kapusta z grzybami i ciecierzycą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 75

Czerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro 72

retro to czas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Krokiety z białą kapustą 393

Wreszcie są na blogu moje krokiety z kapustą, prawie tak pyszne jak te, która robi moja mama. Krokiety z kiszoną kapusta mojej mamy to jest mistrzostwo!. Brakowało mi bardzo tego smaku, dlatego też dzisiaj przygotowałam krokiety z białą kapustą . Chrupiące z zewnątrz, wypełnione białą kapustą, muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre.  Oczywiście sekretem udanych krokietów poza

Moja smaczna kuchnia
Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą 154

troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii. Kapustę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka.  1,5 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów leśnych 200 g drobnej fasoli 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 cebule sól pieprz 50 ml oleju rzepakowego Semco Grzyby suszone wypłukać

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami. 116

potrawa. Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze i nich się dusi, a później mamy.... mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne. 3 duże udka kurczaka 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek łyżka masła 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne  sól łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka oregano łyżeczka białej gorczycy po kilka kulek : jałowca czarnego pieprzu ziela

Dieta moja pasja
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 134

SKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam. Na maśle podsmażamy cebulę i pod koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy do kapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką

harrisa
Zasmażana biała kapusta 217

mąki Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapustyKapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania