miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw. Blat ciasta rozwałkuj na prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj
SMYKWKUCHNIKiszona fasolka szparagowa to dalszy ciąg mojego domowego fermentowania czyli kiszonki rządzą u Smacznej Pyzy! Zawsze kochałam kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco
Smaczna Pyzaulubione bakalie W ten przedświąteczny wieczór zdradzę Wam również przepis Mojej Mamy na moją ulubioną kapustę z grochem. Smacznego! Wigilijna kapusta z żółtym grochem. Składniki: 40 dag kiszonej kapusty bez dodatku marchewki 40 dag żółtego grochu (połówki) 3 duże cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij
Moja Mama Gotujewiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia. Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym. W Wancie można również kupić bilety do term z 10% rabatem :-) Podsumowując
pieprzny smaczekMoże na dziś a może na jutro, pyszna golonka w kapuście. Składniki: -3 golonki -1,2 kg kiszonej kapusty -1 cebula -5 dkg masła -warzywa i przyprawy do rosołu -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czubata łyżka mąki ziemniaczanej Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle. Golonki gotujemy do miękkości. Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy
Maminek kulinarnymowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis na uszka z kapustą i grzybami. Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego masło/olej sól, pieprz ciasto tu Wykonanie: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości
magiczna kuchnia Kasimięsa. Przed podaniem zdjąć nitkę lub wypiąć szpilki (wykałaczki). Jeśli lubicie takie roladki, to spróbujcie także zrazików wołowych z marchewką i ogórkiem kiszonym lub wołowych roladek z boczkiem i kapustą kiszoną
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas nadszedł na kapustę! Potwierdza to tylko że nadeszła jesień. Kisić kapustę zacznę w przyszłym tygodniu. Dzisiaj natomiast proponuję jej zasmażaną wersję - robioną trochę inaczej niż zwykle bo z żurawiną i suszonymi pomidorami. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 100 gram wędzonego boczku Garść suszonej żurawiny Kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju Sól Pieprz Ocet winny ( oczywiście
Smaki EwyZimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta
Qlinarnie i Qlinarniepolskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję ŻEBERKA W KAPUŚCIE ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki
Kuchnia Beatyłatwo było by go rozgotować. Nie jak wiele makaronów, które po 4 minutach w wodzie - rozpuszczają się... ŁAZANKI - przepis Składniki: 30 dag pieczarek cebula 400 g kapusty kiszonej opakowanie Łazanek Wielickich sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, pkroić na drobniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę - podsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrojone na dość duże kawałki pieczarki - udusić
kolorowotorcikowokapustę z pieczarkami, którą podtrzymując zwyczaj babci wzbogacamy w olej lniany. Moja babcia kobieta o bogatych nawykach żywieniowych, promujących przede wszystkim zdrowe odżywianie zapoczątkowała dodawanie oleju lnianego do kapusty, nie jest to czysty wymysł bowiem jak wiadomo len w każdej postaci zwłaszcza zaś oleistej wspomaga trawienie, jego właściwości zdrowotne względem naszego organizmu są olbrzymie począwszy od przeciwdziałaniu miażdżycy, zawałowi(...)którym nie każdy przepada, więc nie podaję w przepisie ile go dodać, każdy musi wlać go wedle własnego smaku (osobiście wlewam go naprawdę sporo). Składniki 1 kg kiszonej kapusty (najlepsza jest taka swojska średnio ukiszona przełożona po tygodniu kiszenia w beczce do litrowych słoików) 0,5 kg świeżych pieczarek 2-3 cebule podsmażone na maśle 3 łyżki masła
Kuchenne aromatyWielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 900 g żeberek wieprzowych, 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych(...)Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Mięso obieramy od kości i dodajemy je do zupy, podobnie jak pokrojone warzywa wyciągnięte wcześniej z wywaru. Słoninę kroimy w kosteczkę
Trzeci talerzDomowe paszteciki z kapustą i grzybami – pychotka!, uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wypełnione smacznym farszem idealnie uzupełniają smak wigilijnego barszczu Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Przygotowanie domowych pasztecików nie jest skomplikowane, Serdecznie polecam prosty przepis na świąteczne paszteciki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na farsz 700 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek
Olcia gotuje!