kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:180/414)

Kapusta czerwona do słoików 180

zrobić czerwoną kapustę do słoików wielu zastosowań? Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona do słoików na zimę bez jabłka, prosty sprawdzony przepis. Czerwona kapusta na zimę Kapustę czerwoną do słoików na zimę można przygotować na kilka sposobów. Może to być czerwona kapusta z jabłkiem lub bez jabłka. Można zrobić czerwoną kapustę kiszoną, a także

Dieta moja pasja
Kiszone rzodkiewki 75

probiotyk. Kiszone rzodkiewki są chrupiące, lekko cierpkie i bardzo zdrowe. Przepis na kiszone rzodkiewki jest jednym z najłatwiejszych przepisów na kiszonki i bez problemu przygotujesz je w domowych warunkach. W czasie fermentacji rzodkiewki tracą nieco swój ostry smak i kolor, ale zyskują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pożyteczne bakterie sprawiają, że domowe kiszonki, takie jak kiszone rzodkiewki, młoda kapusta kiszona

Cztery Fajery
Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni 1593

ziemniaki oraz cebulę. Jedyną dodatkową przyprawą oprócz soli i pieprzu jest tylko ziele angielskie. Potem wystarczy wszystko poddusić ok. 20 minut i gotowe! Kraszanka doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. Zachęcamy wszystkich do sprawdzenia innych naszych przepisów na proste potrawy z ziemniaków. Min. pyszne tarte ziemniaki z kurczakiem i serem , bardzo aromatyczne faszerowane ziemniaki z piekarnika

Kuchnia Na Wypasie
Kiszony kalafior 85

Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 169

możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości. MOŻNA (ale nie trzeba): Do buraków dodać kawałek chleba razowego, lub odrobinę soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii – w ten sposób zakwas szybciej ukisi się

Dorota Smakuje
Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) 246

potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.  Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka  Kapusta:  1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek  1 cebula olej  sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Surówka z tartej brukselki z orzechami 154

niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem

Niedzielny kucharz
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 169

lubicie. Ilość sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą 155

Wykonanie: Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni. Krokiety z kapustą Farsz 300g kiszonej kapusty 6 średnich pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać

Pomysłowa kuchnia
Razowe kopytka smażone z kapustą 170

wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka i sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju łyżka miodu wielokwiatowego Kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z mięsem i ryżem 154

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki

To co kocham
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 158

Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy

Kulinarne przemyslenia
Bigos staropolski 849

wyciśnie Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie I powietrze dokoła zionie aromatem (…)” *** Znany od wieków, a najlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej

mojewypiekiinietylko
Wigilijne paszteciki. 182

jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów(...)cebule olej sól pieprz 1 roztrzepane jajko do posmarowania      Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy świeżą, poszatkowaną kapustę i dusimy jeszcze 20 minut, Następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odparowujemy nadmiar płynu.      Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie