kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:182/414)

Kimchi 46

słoju wypełnionym sfermentowanymi warzywami. W latach 57 pne – 935 ne, podczas panowania Dynastii Silla, kiedy buddyzm promował wegetariański styl życia, kimchi stało się popularne w całym kraju. Niemcy mają kiszoną kapustę, Hindusi achaar, my kiszone ogórki a Koreańczycy Kimchi. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z moim Kimchi. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Kapusta pekińska

RafalCook
Kapusta obiadowa 77

Prosty dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką.   Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim(...)ogniu do jakiś czas mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, dodajemy kiszoną, którą również możemy trochę posiekać, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem.  Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka (możemy dodać jeszcze jedną łyżkę masła - będzie wtedy bardziej kremowa

Lena Gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami 62

jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą i grzybami , część właśnie do takich pasztecików. Wszystko się tu ze sobą pięknie łączy! Książka Zapach(...)instant (lub 25 g świeżych drożdży) – 1 łyżka cukru – płaska łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli –  sól – pieprz Przygotowanie : Farsz : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 105

Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz(...)kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta

Kuchenne aromaty
Bigos z grzybami i kiełbasą 166

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę(...)Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody

Pyry na Gaz
Gołąbki z młodej kapusty 83

Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę(...)razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kimchi – kiszonka po koreańsku 81

potrawy . Według archeologów, pierwszym poddanym fermentacji warzywem był ogórek , którego dziś raczej się do kimchi nie dodaje. Popularnym dodatkiem są za to rzepa i marchewka. A z wielu gatunków kapusty, kisi się najczęściej pekińską, którą wyhodowano po raz pierwszy w centralnych Chinach na początku XV wieku. Możesz więc spokojnie eksperymentować ze składnikami. A oto mój sprawdzony przepis na kimchi. Print(...)wodę (zostaw ok. litra płynu w oddzielnej miseczce lub słoiku) i odciśnij kapustę na sitku. Przełóż z powrotem do misek (kapusta powinna zmięknąć i nieco zmniejszyć swoją objętość). Obierz marchewkę, obieraczką lub strugaczką do warzyw pokrój marchewkę na długie, cienkie paski. Dodaj je do misek z kapustą. Cebulę dymkę potnij nożyczkami lub ostrym nożem na centymetrowe kawałki i dorzuć

smakowitehistorie.com
Domowe pierogi z kurkami 141

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z selera, ogórka i marchwi. 164

Jaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław  z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć  tutaj ). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych

Rozpustne gotowanie
Surówka z kapusty pekińskiej 55

Surówka z kapusty pekińskiej jest to szybka, zdrowa, lekka, soczysta i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Ze względu na zastosowane składniki z których jest przygotowywana jest niskokaloryczna. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do wielu polskich obiadów. Można ją nawet dodać do wrapa mięsnego lub wegetariańskiego oraz do burrito czy burgera i na kanapki. Idealna również do dań(...)grilla czy jako lekka przekąska. Atutem jest to, że kapusta pekińska jest dostępna przez cały rok i lubiana przez wszystkich. Taką surówkę możemy przyrządzić ze składników jakie chcemy i lubimy. Sprawdź też przepis na obiadową surówkę z czerwonej kapusty , surówkę obiadową Colesław z białej kapusty albo surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka

ProstePesto.pl
Zakwas z buraków i jabłek 960

smaku. Kiszenie buraków z jabłkiem potrwa kilka dni, ale samo przygotowanie nie więcej niż 5 minut. Sok z kiszonych buraków czyli zakwas buraczany z jabłkiem, jest nie tylko zdrowy i smaczny. Przyśpiesza też przemianę materii, a więc pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Sfermentowany sok z buraków polecany jest także w diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Kiszone buraki, tak jak kapusta kiszona

Cztery Fajery
Zakwas na żurek 64

ziarenek czarnego pieprzu  jeśli chcesz przyśpieszyć przygotowanie zakwasu dodaj do niego kawałek skórki z chleba upieczonego na zakwasie albo  łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty.  Pamiętaj aby były kiszone, anie kwaszone czyli bez dodatku octu. Zakwas na żurek przepis 1. Wlej wodę do słoika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. W słoiku

Cztery Fajery
Zakwas na żurek 64

ziarenek czarnego pieprzu  jeśli chcesz przyśpieszyć przygotowanie zakwasu dodaj do niego kawałek skórki z chleba upieczonego na zakwasie albo  łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty.  Pamiętaj aby były kiszone, anie kwaszone czyli bez dodatku octu. Zakwas na żurek przepis 1. Wlej wodę do słoika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. W słoiku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
10 naturalnych sposobów dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 85

Warto sięgać systematycznie po kiszonki. Są doskonałym źródłem witaminy C i jest to naprawdę prosty domowy sposób na podniesienie odporności . Może to być kiszona kapusta, ogórki, ale również sok z kapusty lub z ogórków kiszonych. Podczas procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, który doskonale wpływa na regulację flory bakteryjnej jelit. Od wielu lat wiadomo, że kiszone warzywa są probiotykami naturalnego pochodzenia

W Kawiarence
10 prostych domowych trików, dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 98

Warto sięgać systematycznie po kiszonki. Są doskonałym źródłem witaminy C i jest to naprawdę prosty domowy sposób na podniesienie odporności . Może to być kiszona kapusta, ogórki, ale również sok z kapusty lub z ogórków kiszonych. Podczas procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, który doskonale wpływa na regulację flory bakteryjnej jelit. Od wielu lat wiadomo, że kiszone warzywa są probiotykami naturalnego pochodzenia

W Kawiarence
Tradycyjny bigos 128

Tradycyjny bigos jest lekko kwaśny, ale i bardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kapusty białej 1 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy 2 łyżki smalcu ze skwarkami 4 cebule 0,1 kg grzybów 0,1 kg śliwki wędzonej 2 szklanki

Krokusowy Dom
Piersi kurczaka w kremowym sosie 156

Piersi zanurzone w aksamitnym i delikatnym sosie 🥘Wystarczy podać do nich wyrazisty dodatek, np. ogórek kiszony czy surówka z kapusty kiszonej, do tego kasza gryczana, i danie nabiera idealnego smaku 👌 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Drink probiotyczny z Joy Day 137

probiotyki warto sięgać co dziennie. Regulują pracę układu pokarmowego, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają szczelność jelit, mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i osłonowe.  Probiotyki znajdują się w kiszonej kapuście, zakwasie z buraków, kiszonych ogórkach, kwasie chlebowym, jogurtach i kefirach.  Kultury bakterii i drożdży mają korzystny wspływ na nasze zdrowie.  W koncentratach Joy Day znajduje 10 związków aktywnych, wykazujących działanie

AZgotuj!
Zakwas na barszcz biały 272

przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu

Kulinarne Przeboje
Bigos 4 kapusty 410

Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa

greenscarf
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 190

Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest

Krakowskie smaki Ani
Kapuśniak prosty przepis 131

regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Tradycyjna Kuchnia