kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:177/414)

Barszcz grzybowy 181

grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie mi, że taki barszcz ma wspaniały smak. Żeby usprawnić sobie świąteczne przygotowania do gotowania barszczu użyłam mrożonej włoszczyzny - nie trzeba obierać

Smaczna Pyza
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZCZYPIORKIEM 151

ładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków 169

być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki  Kapustę  poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem

Moje domowe kucharzenie
Kapusta zapiekana ze śmietaną 161

Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania. A ta niepozorna główka jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, witaminy i wbrew ogólnym opiniom jest niskokaloryczna (100g kapusty to tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam

Smak mojej kuchni
Mikroorganizmy w układzie pokarmowym 152

Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.    Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Klasyczny bigos 169

Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci(...)powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa się powideł śliwkowych a drobnym odstępstwem od najstarszych wersji tego dania jest dodanie paru łyżek

Milion Smaków
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 205

aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie

ChilliJemy
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 375

tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem  ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą kapustą kiszoną . Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna proszę opłukać ją ciepłą wodą i wycisnąć Pieczemy w 150C następne 30 minut. Smacznego

Viola cooks with passion
Jak ugotować pyszną zupę? 196

inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniaczek z kukurydzą 212

przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy

MarcinChef
Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą 147

portobello, piękne gigantyczne kapelusze o lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Można je podawać w różnoraki sposób albo po prostu je nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 186

napisać kilka słów Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kotleciki 191

ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
Pieczone pierożki drożdżowe 162

przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić

Chocolate Muffin Blog
Surówka z kapusty kiszonej 110

Szybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę

e-PrzepisyKulinarne
Jak zrobić zakwas z buraków ? 213

przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 241

wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 207

mąka ok 1 kg ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.  Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać

Jemy Pijemy
Krokiety z kapustą i pieczarkami 271

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety

Marta Gotuje
kapuśniak z pomidorami 159

Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej

zabawa smakiem
sałatka z kiszonej kapusty 333

lodówce Ale sałatka do obiadu już gotowa i po części zjedzona. Szybko i pysznie. Jeden myk i smak jest powalający, ale o myku czytajcie dalej SKŁADNIKI 40 dag kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE Kapustę przepłukać i dobrze odcisnąć. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach

zabawa smakiem
Czeski gulasz piwny 157

białe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz

Pyry na Gaz
Gulasz z segedyński z plackami rösti 189

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapuśniak ,najzwyklejszy 125

Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z   "Kuchni Polskiej ",  z 1982 r. składniki 300 g ziemniaków 400 - 500 g kiszonej kapusty 80 g boczku wędzonego 1 cebula 1,5 l wody 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy kostki bulionowe sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować

Stare Gary
z młodej kiszonej kapusty surówka... 206

Składniki: kapusta kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek siekany 2 łyżki młodą kiszoną białą kapustę pokroić na drobniejsze kawałki ogórek zielony bez skórki i cebulę pokroić w drobną kostkę w misce składniki dobrze wymieszać, do smaku dodać cukier, pieprz, oliwę i koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Uszka z kapustą i grzybami 245

zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie

Kolizje Smaków
Pierogi z kapustą słodką i kiszoną. 125

takie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-)     Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku     Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką  możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 152

wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania